- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder

Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder – Champignons en specerijen in een heerlijke zelfgemaakte tomatensaus. Champignons à la grecque betekend eigenlijk: champignons op z’n Grieks. Champignons worden wel veel in de Griekse keuken gebruikt, maar dan vooral gefrituurd en gebakken maar niet n een tomatensaus. Zo Grieks is dit recept dus niet. Mogelijk is de naam ontstaan door het gebruik van ingrediënten die ook veel in de Griekse keuken gebruikt worden.

Champignons à la grecque wordt in België vooral als broodbelg of op een toastje gegeten. In Nederland zullen we het eerder zien als een bijgerecht bij vlees of vis. Hoe je het ook serveert, dit gerechtje is echt de moeite van het proberen meer dan waard.


Champignons à la grecque

Wat hebben we nodig voor dit vegetarisch broodbeleg:

Voor de saus, de tomato fritto

Begin met het maken van de saus, de tomato fritto. Stoof de ui aan in de olijfolie. Voeg er de gehakte tomaten, het knoflookteentje en de suiker aan toe. Laat op een zacht vuurtje pruttelen totdat alles zacht is. Kruid af met peper en zout. Zeef het tomatenmengsel om de velletjes en de tomaten pitjes te verwijderen.

Nu kunnen we beginnen aan de eigenlijke bereiding.  Plet de korianderzaadjes in de vijzel. Borstel de champignons en snij ze in plakjes. Verwarm de olijfolie en stoof de uien zacht. Voeg de korianderzaadjes toe en stoof 5 minuten verder zodat de aroma’s vrijkomen. Voeg het citroensap toe en stoof nog een minuutje of twee verder. Blus af met de witte wijn en laat inkoken.Voeg de champignons, de laurier en tijm toe. Doe de tomato fritto bij de champignons en laat gedurende een 15 minuten op een zacht vuurtje pruttelen. Kruid af met peper en zout.
Laat afkoelen. Serveer in een glazen weckpot. De champignons à la grecque kan je zeker nog een weekje afgesloten bewaren in de koelkast.

Tafel lekker

Links in dit recept:
  1. champignons: https://lekkertafelen.nl/special/champignons/
  2. tomaten: https://lekkertafelen.nl/special/tomaten/
  3. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2015/10/Champignons-a-la-grecque-2.jpg
  4. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2015/10/Champignons-a-la-grecque-tomato-fritto.jpg
  5. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2015/10/Champignons-a-la-grecque.jpg