Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Crispy Chicken; Krokant gebakken kippendijen

Heerlijk malse kippendijen in een krokant jasje. Zet eens crispy chicken op de borreltafel. We vertellen je alle trucs om er een succes van te maken.

0 376

Crispy chicken – Ben je ook zo gek op die crispy chicken van de bekende fastfood restaurants? Dan heb ik goed nieuws, ik heb een recept voor je wat de bekende crispy chicken aardig benaderd.

Cornflakes?

Het heerlijke krokante laagje doet denken aan verkruimelde cornflakes, ik heb ook altijd gedacht dat er cornflakes doorheen zaten. Maar dit is dus niet waar, het knapperige en bobbelige laagje komt door de hoeveelheid bakpoeder door de bloem. Dit gaat door de hitte werken en vormt zo een krokant jasje.

Juicy chicken

Kip heeft soms de neiging om nogal snel droog te worden zeker de kipfilet. Ik gebruik daarom liever de kippendijen omdat deze veel malser zijn. Voor dit recept kun je beide gebruiken want zelfs de kipfilet zal niet droog worden. Zorg ervoor dat de stukken kip niet te groot zijn maar ook zeker niet te klein. Wanneer ze te groot zijn is de krokante laag donker voor de binnenkant gaar is, wanneer ze te klein zijn gaat de krokante korst overheersen. Door de kip te marineren in yoghurt wordt de kip heerlijk mals. Het zuur van de yoghurt breekt bepaalde enzymen af wat de kip malser maakt. Bovendien trekken door het marineren de smaken van de kruiden lekker in de kip.

Specerijen

Om de kip goed op smaak te brengen gebruiken we in de marinade wat specerijen. Welke specerijen je gebruikt maakt niet zo veel uit, neem wat je lekker vindt maar zorg ervoor dat er niet te veel verschillende kruiden in zitten en dat de basissmaak van de marinade ook in de bloem zit. In dit recept zie je dat aan het paprikapoeder maar dit kan ook kerrie of een andere specerij zijn.


Crispy chicken

  • 600-750 gram kippendijen
  • 250 gram yoghurt
  • Sap van een halve citroen
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 teen knoflook
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 250 gram bloem
  • 75 gram maïzena
  • Zakje bakpoeder 16 g
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel grof zout
  • 1 theelepel grove peper

Zo maak je crispy chicken:

Snij de kippendijen in 3-4 stukken. Meng voor de marinade de yoghurt, citroensap, paprikapoeder, uitgeperst teentje knoflook, zout en chilipoeder in een kom. Voeg er de stukken kip aan toe en zet koel weg. Laat de kip 1 tot 3 uur marineren.

Meng in een diepvrieszakje de bloem, maïzena, bakpoeder zout en peper en zet opzij.

Laat de kip een half uurtje op kamertemperatuur komen zodat de olie niet te veel afkoelt tijdens het bakken, doe om deze reden ook niet te veel ineens in de pan. Want te koude olie zorgt ervoor dat het laagje te veel vet opneemt.

Neem de stukken kip uit de marinade en veeg de meeste marinade weg. Er mag wel nog een beetje op blijven zitten, hoe meer marinade op de kip zit hoe dikker de korst zal zijn.

Verhit een frituurpan of een pan met olie tot 180 graden. Bak de stukken kip afhankelijk van de grootte van je pan met 2 tot 4 tegelijk.

Neem de stukken kip die je gaat bakken en doe ze in de zak met bloemmix, schud goed zodat alle stukken kip bedekt zijn. Schud de overtollige bloem af en laat de stukken kip voorzichtig in de olie zakken. Bak de kip in ongeveer 8-12 minuten gaar.

Controleer door de kerntemperatuur te meten deze moet 75 graden zijn. Heb je geen meter snij dan een stukje kip in op het dikste punt om te controleren.

Leg de crispy chicken op een rooster of op een bord met keukenpapier en bak de rest. De kip blijft vrij goed op temperatuur. Moet je veel bakken en ben je bang dat de kip te koud wordt? zet deze dan in een oven van 150 graden om warm te houden.

Tafel lekker!!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer