Crostini met oude kaas – Hoe leuk is het als je aan je gasten, zonder al te veel werk, een schaal vol heerlijke crostini kunt serveren. Een echt lekker hapje maken hoeft namelijk niet moeilijk te zijn. Met een paar goede basisingrediënten maak je de heerlijkste hapjes. De Italianen zijn hier erg goed in, die maken van een simpel stokbrood de lekkerste crostini’s en beleggen die met vaak simpele, maar heel smakelijke toppings. Dit hapje is dan ook een variatie van een Italiaanse crostini met een lekkere Nederlandse oude kaas.
De ingrediënten doen hun werk, eenvoudiger kan bijna niet.
Remeker Pracht, overjarige kaas uit de Gelderse vallei
Remeker kaas is een Nederlandse streekkaas uit Gelderland. Hier grazen, in kruidenrijke weides, de Jersey koeien die de melk leveren voor de Remeker kaas. Dit is een volle romige kaas met een donkere gele kleur en een vrij laag zoutgehalte. Kies voor de crostini met oude kaas de heerlijke Remeker Pracht. Die oude kaas heeft 18 maanden gerijpt. Dankzij de intense, maar toch romige smaak van de kaas, is het een genot om de crostini’s ermee te beleggen. Een paar blaadjes rucola en een lekkere rode balsamico doen de rest. De Italianen zouden er jaloers op kunnen zijn!
Crostini of bruschetta; dit is het verschil
Het verschil in crostini en bruschetta zit in meerdere dingen. Als eerste is een bruschetta groter en dikker gesneden dan een crostini. Een tweede verschil is dat een crostini eerst geroosterd wordt en dan besmeerd met knoflook en besprenkeld met olijfolie, wat bij de bruschetta voor het roosteren gebeurt. Het lijkt een verschil van niets, maar het geeft echt een smaakverschil. Als derde is een crostini altijd klein en een bruschetta kan zowel groot als klein zijn. Bruschetta wordt ook vaak van brood gemaakt en als voorgerecht geserveerd. Er is voor crostini met oude kaas gekozen omdat het bedoeld is als hapje bij de borrel en niet te groot moet zijn, omdat het uit de hand wordt gegeten.
Nederlandse kaas
Ontdek heerlijke Nederlandse kaas. Niet alleen de Goudse. Natuurlijk vind je hier ook de lekkerste recepten met kaas uit Nederland.
Crostini met oude kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 desem stokbrood
- stukje van +/- 250 gram Remeker Pracht
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels rode balsamico azijn
- een handje rucola
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je crostini met oude kaas:
Snijd het stokbrood in dunne schijfjes en rooster het ongeveer 5-10 minuten in een oven van 180 graden. De tijd is afhankelijk van de dikte van het brood. De buitenkant moet krokant zijn, de binnenkant mag nog iets zacht zijn.
Snijd het teentje knoflook doormidden en strijk hiermee over het warme brood zodat het brood een lichte knoflooksmaak krijgt. Besprenkel het brood met olijfolie. Serveer je ze direct dan kun je de crostini lauwwarm beleggen, maar je kunt zo ook makkelijk voorbereiden en later beleggen, ze kunnen namelijk ook koud geserveerd worden.
Verdeel de crostini over een grote schaal of plank. Schaaf de kaas in dunne plakjes en beleg de crostini royaal met de kaas. Besprenkel dit met een beetje rode balsamicoazijn en verdeel er een paar blaadjes rucola over en serveren maar.
Tafel lekker !!