Dippen doe je met Dukkah – Dukkah is een Egyptisch mengsel van (hazel)noten, sesamzaadjes en specerijen. Het is niet pittig, maar heeft wel smaak. Bovendien is het lekker knapperig door de geroosterde en fijngehakte nootjes die erdoor gaan. In Egypte dippen ze hun brood eerst in de olijfolie om dat stukje vervolgens in de dukkah te dippen. Gelukkig is het mengsel komen overwaaien, maar je kunt er nog niet heel goed aan komen. In delicatessenzaken betaal je al gauw bijna een tientje voor een potje. Dát moet anders, dacht ik en ik ging aan de slag. Mét resultaat en het is vrij makkelijk, dus jij kunt het nu ook zelf maken.
Als je de smaak te pakken hebt, kun je overigens naar hartenlust experimenteren door het toevoegen en/of weglaten van bepaalde specerijen. Over smaak valt immers nog steeds niet te twisten. Probeer eens amandelen, bijvoorbeeld, of tijm, munt, gedroogde citroen of sinaasappelschillen. Allemaal subtiele smaakaccenten.
En je kunt nog veel meer met het mengsel doen. Het is ook heerlijk door de sla, over de couscous of in een wrap met gegrilde groenten. Maar laten we het stapje voor stapje doen. Begin gewoon met een schoteltje dukkah, lekkere olijfolie en een stokbroodje, stukje Turks brood of flat Bread. Goed begin van de borrel! Ook lekker: snijd een pitabroodje door midden, bestrijk de binnenkanten met olijfolie en dukkah en rooster ze even in de oven onder de grill. Een heerlijk knapperig en smakelijk broodje!
Zelf Dukkah maken
nodig voor ongeveer 100 gram:
- 75 gram gepelde hazelnoten
- 2 flinke eetlepels sesamzaadjes
- 1 el korianderzaadjes of -poeder
- 2 tl komijnzaadjes of -poeder
- 1 tl zeezout
- 1/2 tl suiker
- 1/2 tl peperkorrels
Eventueel nog extra:
- 1 el venkelzaadjes of -poeder
- 2 tl gemberpoeder
Doe de hazelnoten in een koekenpan en zet deze op een middelhoog vuur. Rooster ze, al roerend met een houten spatel, totdat ze bruine plekken beginnen te vertonen. Kieper de hazelnoten voorzichtig – zodat ze niet als knikkers wegrollen – op een snijplank en hak ze fijn met een koksmes. Misschien even wachten totdat ze wat zijn afgekoeld, als je geen vuurvaste handen hebt.
Doe de sesamzaadjes in dezelfde koekenpan en laat die ook bruin worden. Let op! Hete sesamzaadjes kunnen uit de pan springen. Houd het vuur dus goed in de gaten. Doe de sesamzaadjes bij de fijngehakte noten.
Nu de specerijen: het is handig als je een aantal hele specerijen hebt, en een paar poedertjes voor het contrast. De zaadjes kun je in een blender doen, maar zorg dat het geen papje wordt. Makkelijker is het om ze in een pepermolen te doen en ze zo de malen. Voeg dan nog de zout en de suiker toe, meng alles door elkaar en klaar is je dukkah! Het blijft zeker een maand goed in een afgesloten busje.