• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, mei 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hapjes

Friet-ei: een snack uit Venlo

Een gekookt ei omhult met ragout in een krokant jasje

door Connie Derks
in Hapjes
0
0
Friet-ei: een snack uit Venlo

Friet-ei – De snack met een gekookt ei en ragout in een krokant jasje. Het is een snack die in Venlo en omstreken geliefd is, maar buiten deze regio nog vrij onbekend. Daarom is het hoog tijd voor een recept van het friet-ei.

Het friet-ei al meer dan 60 jaar een Venlose traktatie

Meer dan 60 jaar geleden bedacht Mie Schreurs van automatiek Piccadilly in Venlo het in het zuiden zo bekende friet-ei. Echter, de Groningers claimen dat de Aaierbal hun idee was. Dit werd een vete die Groningen gewonnen heeft. De Groningse eierbal kreeg een plek op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. En wat maakt het eigenlijk ook uit wie er gewonnen heeft, als de smaak maar goed is.

En ei in een kroket

Eigenlijk is het friet-ei een ei in een kroket. Dat het niet overal verkrijgbaar is komt niet omdat het niet lekker is. Gekookte eieren invriezen is geen goed idee. Deze worden rubberachtig en laten vocht los. Omdat je friet-eieren niet in kunt vriezen is het voor de handel lastig om deze in groot volume te maken. Snacks worden zoals bekend is meestal bevroren verkocht. Wanneer je ergens friet-ei op de kaart ziet dan weet je zeker dat deze met de hand gemaakt zijn.

Vind je 10 friet-eieren teveel? Maak dan het gewenste aantal en maak van de rest van de ragout kroketten, die kun je namelijk wel invriezen.

Oorspronkelijk met een kerrie ragout

Het friet-ei van Mie uit Venlo is een half gekookt ei met een kerrie ragout, je snapt dat dat recept geheim is. We maakten er daarom een eigen versie van met een heel ei verstopt in een lekkere runderragout. Deze versie heeft door gebruik van een heel ei een flink formaat, het zijn dan ook royale porties.

Ei op de borrelplank

Ei op de borrelplank; daar maak je vrienden mee

Serveer bij je avondje borrelen met vrienden eens ei op de borrelplank. Als salade, wrap of gefrituurd er is voor iedereen wel iets lekkers.

Eieren

Eieren

Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.

Friet-ei

Porties: 10
Bereidingstijd: 180 minuten
Niveau: gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 350 gram magere runderlappen
  • 1 ui
  • zout/peper
  • nootmuskaat
  • 2 laurierblaadjes
  • 80 gram boter
  • 50 ml slagroom
  • 100 gram bloem en bloem om te paneren
  • 6 gram gelatine (4 blaadjes)
  • 15 eieren
  • +/- 300 gram paneermeel
  • olie om in te frituren

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Friet-ei: een snack uit Venlo:

Begin liefst een dag van tevoren met het garen van het vlees. Zet een pan met ongeveer 750 ml water op het vuur. Voeg hier het vlees, de laurier, een halve ui met schil en een beetje peper en zout aan toe. Breng aan de kook. Als dit eenmaal kookt, mag het vuur op klein en laat je het vlees afhankelijk van soort en kwaliteit minimaal 1 uur trekken. Je moet het vlees met 2 vorken uit elkaar kunnen trekken. Haal het vlees uit de bouillon en leg op een bord om af te koelen. Zeef de bouillon deze gebruiken we voor de roux.

Scheid 5 eieren, 5 eiwitten zijn nodig bij het paneren, voor de roux zijn 2 eidooiers nodig. 3 dooiers zijn over.

Trek het vlees uit elkaar en snijd met een mes nog iets fijner. Snijd de andere helft van de ui in zeer fijne stukjes. Leg de gelatine in koud water om te wellen. Smelt de boter en laat hier de ui even zachtjes in smoren. De ui moet mooi glazig zijn. Voeg 100 gram bloem toe en gaar deze. Het moet een samenhangend geheel zijn, wanneer er zich een dun laagje op de bodem van de pan begint te vormen is de bloem gaar. Voeg nu beetje bij beetje ongeveer 500 ml bouillon toe. Roer steeds goed door om klontjes en aanbranden te voorkomen. Laat tussendoor steeds even doorkoken. Zo kun je bepalen wanneer je moet stoppen met vocht toevoegen. Het moet een stevig lopende massa met een mooie glans zijn. De roux mag niet meer melig smaken, doet hij dit wel dan nog even doorkoken.

Voeg als de roux goed doorgekookt is het vlees toe. Kook dit even goed door en breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en mosterd. Voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer van het vuur af goed door. De gelatine mag niet koken. Voeg nu de eidooiers en de slagroom toe. Giet de runderragout in een schaal en dek af met huishoudfolie.  Laat dit liefst een nacht afkoelen.

Breng een pan met ruim water aan de kook en kook hierin 10 eieren 8 minuten. Laat de eieren afkoelen en schil deze.

Zet 4 borden klaar, waarvan 1 met los geklopt eiwit, 1 met bloem en 1 met paneermeel. Leg de eieren in de bloem en rol deze er even door, zo hecht de ragout beter. Verdeel de ragout in 10 porties.

Maak je handen nat en druk in een hand een portie ragout tot een platte cirkel. Leg hierin een ei druk de ragout om het ei heen. Zorg dat er geen lucht tussen het ei en de ragout zit. Leg op het nog lege bord. Doe dit ook met de andere eieren. Rol nu de eieren een voor een door de bloem, het eiwit en het paneermeel en leg weer terug op het bord. Als alle eieren paneermeel hebben rol je de ballen nog even door je handen tot een mooie bal en rolt deze nogmaals door het eiwit en het paneermeel.

Leg de friet-eieren koel weg tot gebruik. Bewaar ze maximaal 3 dagen in de koelkast, je kunt ze helaas niet invriezen. Bak het friet-ei in zonnebloemolie of frietvet van 180 graden tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze na het frituren nog een paar minuutjes liggen, zo wordt het ei ook lekker warm. Serveer het friet-ei met een flinke lik mosterd of mayonaise.

Tafel lekker !!

Tags: Krokettensnack
DeelPin31Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Nacho´s uit de oven
Hapjes

Nacho’s uit de oven

Avocadosalade met zalm
Hapjes

Avocadosalade met zalm; lekker op de borrelplank

falafel met spinazie
Hapjes

Falafel met spinazie maak je makkelijk zelf

Falafel maken
Hapjes

Basisrecept: falafel maken

Gefrituurde kaasblokjes
Hapjes

Gefrituurde kaasblokjes

Paddenstoelen tempura
Hapjes

Paddenstoelen tempura

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Bruschetta met paddenstoelen
Hapjes

Bruschetta met paddenstoelen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

tien + 5 =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Pasta met zalm saffraan en spinazie
  • De perfecte gehaktbal
  • Lavas
  • Hoe vaak eet jij thuis vis? En dan bedoelen we niet de afgehaalde kibbeling.
  • Geschilde asperges of ongeschilde asperges

Uitgelicht

rundvlees op de barbecue
Specials

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Doe eens gek en leg een goed en stoer stuk rundvlees op de barbecue. Met deze recepten helpen we je op weg naar de ultieme BBQ-beleving.

Check het recept of lees de info
courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

asperges met vis

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Voorgerechten met gerookte zalm

Voorgerechten met gerookte zalm

Recept in de picture

Nacho´s uit de oven
Hapjes

Nacho’s uit de oven

De lekkerste snack? Dat zijn beslist deze nacho's uit de oven. Je maakt ze met verse ingrediënten en een heerlijke zelfgemaakte kaassaus!

Check het recept of lees de info
Gebakken langoustines

Gebakken langoustines met chilimayonaise

Aardappelen met rozemarijn en knoflook

Aardappelen met knoflook en rozemarijn

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep
  • Guido op Verse aspergesoep
  • Connie Derks op Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender
  • Susanne Hermsen op Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender
  • Elise de Haan op Stamppot met spinazie en bospeen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen