Gefrituurde kippenvleugeltjes – Gefrituurde kippenvleugeltjes zijn een populaire snack. Vaak worden ze bij een zekere fastfoodketen gehaald. Maar wat een grote fastfoodketen kan, dat kun jij zelf ook, maar dan beter! En ook een lekker pittig, sticky sausje maak je er zelf bij!
Als snack, of bij de maaltijd
Vaak worden kippenvleugeltjes gegeten als snack bij een borrel. Maar ze kunnen ook prima een onderdeel van je maaltijd vormen. Het recept van deze gefrituurde kippenvleugeltjes doet een beetje Oosters aan, dus ze kunnen deel uitmaken van een rijsttafel. Maar ze zullen ook prima smaken bij de nasi. Wil je een echte fastfood maaltijd, dan serveer je ze met frietjes.
Liever geen botjes?
Niet iedereen houdt van botjes afkluiven. Of soms vind je het gewoon onhandig, die plakkerige vingers. Je kunt voor dit recept ook prima kipfilet of kippendijfilet, in stukjes, nemen in plaats van kippenvleugeltjes. Serveer ze dan aan een prikkertje. Probleem opgelost!
Kippenvleugeltjes, dat betekent party-time!
Als borrelhapje op een feestje, als snack tussendoor, of als onderdeel van een warme maaltijd... kippenvleugeltjes zijn altijd een goed idee!
Gefrituurde kippenvleugeltjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilogram kleine kippenvleugeltjes, een uur van te voren uit de koelkast
- 150 gram maïzena
- 2 eetlepels bakpoeder
- 7 eetlepels rijstazijn of appelazijn
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 eetlepels gemberpoeder
- 1 theelepel cayennepeper
- 125 ml water
- 2 bosuitjes, in dunne ringen gesneden
- wat sesamzaad
- 2 eetlepels zoute sojasaus
- 3 eetlepels mirin ( of zoete witte wijn )
- 4 eetlepels sesamolie
- 4 eetlepels agavesiroop ( of maissiroop, of honing )
- 1 duim verse gember, geraspt of zeer fijn gesneden
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1,5 theelepel sambal oelek
- extra nodig: een frituurpan met zonnebloemolie of andere, neutrale frituurolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gefrituurde kippenvleugeltjes:
Begin met het maken van de saus.
Meng in een sauspan de zoute sojasaus, 3 eetlepels van de azijn, de mirin, de sesamolie, de agavesiroop, de verse gember, de gehakte knoflook, de basterdsuiker en de sambal oelek. Breng dit mengsel aan de kook en laat op een laag vuurtje 10 minuten zachtjes koken. Draai het vuur uit en laat afkoelen.
Meng in een grote kom de maïzena, het bakpoeder, het knoflookpoeder, het gemberpoeder, de cayennepeper. Voeg hier 4 eetlepels rijst- of appelazijn en het water aan toe. Roer tot een beslag. Schep de kippenvleugeltjes door het beslag.
Verhit de frituurpan. Frituur de kippenvleugeltjes in porties in de frituurpan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de gefrituurde kip met wat sesamzaadjes en de bosuitjes.
Serveer de gefrituurde kippenvleugeltjes direct, met de saus.
Tafel lekker !!