Gehaktballetjes in een pittige saus – Waarom zet je in de warme zomermaanden eens geen “Spaanse fiesta” op het menu? Het hoeft niet altijd de standaard barbecue te zijn, nietwaar?
Tapas doen het altijd goed
Krijg je gasten over de vloer en heb je geen zin om uitgebreid te koken? Een tapasplank doet het altijd goed! Daar zijn talloze recepten voor en deze gehaktballetjes in een pittige saus moet je zeker eens proberen. Ze zijn geïnspireerd op de talloze bestaande recepten van Spaanse “albondigas”, wat niet meer of minder wil zeggen dan “gehaktbal”.
Typerend is dat Spaanse gehaktballetjes vaak als tapa worden opgediend in een lekker sausje. Meestal is dat een tomatensaus, maar het kan ook anders. Dat bewijst dit recept voor gehaktballetjes in een pittige saus op basis van verse groene groenten zoals paprika en komkommer jou. Een mooie groene jalapeñopeper zorgt voor de pit in de saus.
Sherry, het perfecte drankje bij de gehaktballetjes in een pittige saus
Verras je gasten en serveer, tijdens een gezellig samenzijn, die heerlijk pittige balletjes. Drink er ook nog eens een lekkere Spaanse sherry bij en je waant je onder de Spaanse zon. Manzanilla of Fino zijn dé sherry’s bij uitstek voor bij de tapas. Laat je gerust adviseren door je lokale wijnhandelaar, die legt je perfect uit welke sherry goed combineert met de gehaktballetjes in een pittige saus.
Zowel de balletjes als de saus kun je goed een dag van tevoren maken. Als je gasten arriveren voor je tapasavondje haal je de balletjes in en pittige saus uit de koelkast en schuif je lekker mee aan het aperitief. Liever geen koud hapje? Als je de gehaktballetjes voor het opdienen iets verwarmt zijn ze zeker even lekker!
Waarom zou je nog twijfelen?
Gehaktballetjes
De lekkerste gehaktballetjes? Die vind je op Lekker Tafelen! Internationale balletjes, kipgehaktballetjes, balletjes voor elke smaak!
Gehaktballetjes in een pittige saus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 450 gram gehakt (liefst kalfsgehakt)
- 4 eetlepels broodkruim
- 4 eetlepels kippenbouillon
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- 4 tenen knoflook
- 1/2 tl citroensap
- 4 eetlepels fijngesneden Serranoham
- zout en peper
- 1 losgeklopt ei
- 5 eetlepels olijfolie
- 2 groene paprika’s
- 1 komkommer
- 1 rode jalapeño, 1 groene jalapeño
- 2 uien
- 1 eetlepel sherryazijn
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gehaktballetjes in een pittige saus:
Laat het broodkruim weken in de kippenbouillon.
Meng er vervolgens het gehakt, de peterselie, het citroensap, de Serranoham en het ei voorzichtig doorheen.
Pers er twee tenen knoflook boven uit. Meng goed en draai er kleine balletjes (met een doorsnee van ongeveer 3 cm) van.
Verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak de gehaktballetjes vervolgens af.
Maak de paprika’s, komkommer en de groene jalapeño schoon en verwijder de zaadlijsten.
Pel de andere twee tenen knoflook en de uien. Snijd de groenten in kleine, fijne stukjes.
Houd een beetje van de gesneden komkommer en paprika achter en pureer de rest samen met de azijn en 3 eetlepels olijfolie glad met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper en roer er als laatste de achtergebleven blokjes groenten door.
Schep de saus in een schaaltje of kom en leg de gehaktballetjes er bovenop. Versier de gehaktballetjes in een pittige saus met een takje peterselie en een schijfje rode jalapeño.
Tafel lekker !!