Gehaktballetjes in ketjapsaus – De lekkerste snack bij een borrel? Dat zijn warme gehaktballetjes, die je natuurlijk serveert met een lekker sausje. Dat soort snacks kun je allerlei smaken geven, maar een beetje pit wordt bij een borrel meestal wel gewaardeerd. Wil je punten scoren? Zet dan eens gehaktballetjes in ketjapsaus op je borreltafel. Daar worden je vrienden zeker blij van. En jijzelf uiteraard ook. Overigens kun je de gehaktballetjes in ketjapsaus ook heel goed bij een warme maaltijd serveren. Geef er dan wat gekookte rijst en bijvoorbeeld een gewokte groente bij, en je serveert een complete maaltijd met een oosters tintje.
Welk gehakt gebruik je?
Gehaktballetjes kun je maken van elke soort gehakt. Maar niet iedereen wil elke soort gehakt eten. In het recept voor de gehaktballetjes in ketjapsaus is rundergehakt gebruikt. Als je liever wat vetter gehakt gebruikt, kies dan voor half-om-half gehakt. Heb je het liever wat magerder of eet je geen rundvlees of varkensvlees? Ook van kipgehakt kun je heerlijke gehaktballetjes maken.
Pittige gehaktballetjes in ketjapsaus
Zoals in veel gerechten met een oosters tintje, zit er in de gehaktballetjes met ketjapsaus behoorlijk wat peper. Niet iedereen houdt daarvan. Wil je liever een snack met een wat mildere smaak? Gebruik gerust minder van de sambal oelek. Wat je ook kunt doen is voor een andere sambal kiezen. Sambal badjak is bijvoorbeeld een heel stuk minder scherp en geeft toch een lekker pittige smaak aan het gerecht. Houd je van heel pittig? Voeg dan vooral extra sambal oelek toe, of vervang het eens door srirachasaus.
Je kunt de gehaktballetjes in ketjapsaus van tevoren klaarmaken. Warm ze dan weer op als je ze wilt gaan serveren, bijvoorbeeld in de magnetron, maar gewoon in een pan kan natuurlijk ook. Bewaar vleesgerechten die je niet meteen eet altijd afgedekt in de koelkast tot je ze gaat gebruiken.
Gehaktballetjes
De lekkerste gehaktballetjes? Die vind je op Lekker Tafelen! Internationale balletjes, kipgehaktballetjes, balletjes voor elke smaak!
Gehaktballetjes in ketjapsaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram gehakt, naar keuze
- 1 ei
- 5 eetlepels paneermeel
- 1 eetlepel + 1,5 theelepel sambal oelek
- 150 ml + 2 eetlepels ketjap manis
- 2 + 3 teentjes knoflook
- 20 gram verse gember
- 35 gram sjalotten
- 2 rode uien
- zout
- 2 limoenen
- neutrale olie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gehaktballetjes in ketjapsaus:
Hak de sjalotten, de gember en de knoflook heel fijn. Gebruik eventueel een hakmolen.
Meng in een grote kom het gehakt met het ei, het paneermeel, 2 eetlepels ketjap manis, de gember, de sjalotten, de knoflook, de sambal oelek en wat zout. Vorm er balletjes van ter grootte van een golfballetje. Leg ze op een bord en zet dat een half uur in de koelkast om op te stijven.
Maak ondertussen de ketjapsaus:
Verwarm een scheut olie in een sauspan. Voeg daar de gesnipperde rode ui, 2 teentjes gehakte knoflook, 1,5 theelepel sambal oelek, 150 ml ketjap manis en het sap van 2 limoenen aan toe. Laat dit op een heel laag vuurtje inkoken tot een stroperig sausje.
Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak daarin de gehaktballetjes rondom mooi bruin en gaar.
Doe de gehaktballetjes over in een schaaltje, schenk de ketjapsaus er overheen en serveer warm. Geef er wat prikkertjes bij, want de balletjes zijn wat kleverig.
Tafel lekker !!