Gehaktballetjes in satésaus – Zelfgemaakte gehaktballetjes, in zelfgemaakte satésaus, lekkerder wordt het niet. Heerlijk op een broodje met komkommer, sla en taugé!
Zelf satésaus maken is niet moeilijk
Maak jij satésaus zelf? Zelf maken is niet moeilijk. Er zijn duizenden recepten voor het maken satésaus en voor ieder is er wel wat wils. Dit recept van satésaus is een makkelijke variant en de saus is niet zo zwaar als de meeste satésauzen. Als je gehaktballetjes of vlees in satésaus maakt, loop je nogal snel de kans dat de saus gaat schiften. Dit is niet lekker en het ziet er ook niet lekker uit. Bij schiften komt het vet van de pinda’s bovendrijven. Dit kun je door goed te roeren weer wegkrijgen. Makkelijker, en minder vet, is dat je er meer water aan toevoegt en de saus later bindt met een beetje maïzena. Zo wordt de saus lichter en hij schift niet meer. De smaak gaat er niet echt op achteruit omdat de pinda’s en kruiden een vrij sterke smaak hebben.
Zo blijven de gehaktballetjes in satésaus mooi rond
Bij het maken van gehaktballetjes is het altijd weer een kunst om de gehaktballetjes mooi rond te houden. Vaak zijn ze half geplet of gescheurd door het roeren. Ook zijn ze vaak aan de ene kant donker en aan de andere kant veel te licht. Daar is een heel simpele oplossing voor waar je weinig omkijken naar hebt. Bak de balletjes in de oven. Door de gehaktballetjes op een bakplaat met bakpapier te leggen en ze in de oven te garen blijven ze mooi rond en worden gelijkmatig gaar. 15 minuten in de oven en ze zijn klaar voor de saus.
Gehaktballetjes in satésaus zijn lekker voor bij de borrel, maar ook als bijgerecht, of voor op een broodje.
Gehaktballetjes
De lekkerste gehaktballetjes? Die vind je op Lekker Tafelen! Internationale balletjes, kipgehaktballetjes, balletjes voor elke smaak!
Gehaktballetjes in satésaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram half-om-half gehakt
- 1 ui
- 2 x 1 teentje knoflook
- 1 ei
- 60 gram broodkruim
- 4 + 1 eetlepels pindakaas
- 2 x 1 theelepel sambal
- 2 x 1 eetlepel vissaus
- 2 x 1 eetlepel zoete ketjap
- 500 ml water
- maïzena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gehaktballetjes in satésaus:
Snij 1 ui en 1 teen knoflook in kleine stukjes en bak ze kort in een klein beetje olie. Laat dit enigszins afkoelen.
Meng met het gehakt, ei, broodkruim, 1 el. pindakaas, 1 theelepel sambal, 1 el. vissaus en 1 el. zoete ketjap en draai er balletjes van ter grootte van een walnoot. Leg de balletjes op een bakplaat met bakpapier en bak ze ongeveer 20 minuten in een oven van 180 graden.
Maak in de tijd dat de balletjes in de oven zitten, de saus.
Verwarm hiervoor 4 el. pindakaas met 500 ml water en voeg er 1 teen knoflook, 1 el. ketjap, 1 theelepel sambal en 1 el. vissaus aan toe. Laat even kort doorkoken. De saus zal nog vrij slap zijn, dit hoort zo.
Doe de gare balletjes in de saus en laat dit 10 minuten zachtjes sudderen.
Breng eventueel verder op smaak met ketjap, sambal of zout. Meng een lepeltje maïzena met wat water en voeg dit al roerende bij de satésaus tot je de gewenste dikte hebt. Hou er rekening mee dat de saus nog iets dikker wordt. De gehaktballetjes in satésaus zijn heerlijk bij de bami, nasi of met brood. Ook op een borreltafel zullen ze erg gewaardeerd worden.
Tafel lekker !!
Probeer het nog maar eens met pindakaas van de Lidl, minder suiker en minder vet, dan krijg je een prima resultaat. Lieve groet Cecile
Bedankt voor de tip Cecile
Ik gebruik meestal ook een huismerk deze zijn prima.
Vanavond gemaakt; balletjes waren heerlijk, maar op de pindasuas dreef een behoorlijk laagje vet ! De saus was een beetje flauw, maar dat komt wel goed na een paar keer maken. Maar die vetlaag vond ik wel een beetje onsmakelijk. (Wel A-merk pindakaas gebruikt en ook gebonden met maizena). Lekker met frieten gegeten van de plaatselijke aardappelboer die je zelf nog moet voorbakken.
Jammer maar er is zoals Cecile al zegt veel verschil in pindakaas.
De hoeveelheid pit en zout is voor iedereen persoonlijk maar dat komt zoals je zelf al zegt wel goed zeker met zulke lekkere frieten erbij.