- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Gevulde brie; Ook dat kun je zelf maken!

Gevulde brie; Ook dat kun je zelf maken! – Je hebt ze vast weleens zien liggen of geproefd, de gevulde brie. Deze is erg lekker door de toevoeging van de smaak van de vulling. Hij is in meerdere smaken verkrijgbaar: zalm, peppadew, gedroogde tomaat, noten en met kruiden in allerlei variaties.

Vul je brie eens zelf

Hoe leuk is het om de brie eens zelf te vullen. Het is verrassend simpel. Veel ingrediënten heb je er niet voor nodig, brie natuurlijk, roomkaas en de smaak van je vulling. Zorg ervoor dat de vulling niet te nat wordt anders is de brie later niet meer te snijden. Gebruik ook een stevige roomkaas en geen light want deze is te zacht om te vullen. Ook niet onbelangrijk is om de vulling zeer fijn te snijden. Dit omdat de smaak dan beter tot zijn recht komt maar ook omdat je er anders niet goed plakjes van kunt snijden.

Brie met bieslook

Ik nam als vulling bieslook maar je kunt de bieslook natuurlijk voor vele andere smaken verse kruiden vervangen. Zorg ervoor dat de kruiden niet nat zijn, droog ze goed na het wassen. Neem je bijvoorbeeld gedroogde tomaten of peppadews droog deze dan eerst goed af met een keukenpapiertje voordat je ze fijn snijdt. Neem ook meer vulling bijvoorbeeld 25 gram, voeg met beetjes toe en proef, het mag vrij sterk op smaak zijn omdat de romigheid van de brie de smaak nog wat afvlakt.

Roomkaas

Roer de roomkaas glad met een houten lepel of rubber spatel maar roer hem absoluut niet luchtig. De vulling moet compact zijn om goed te kunnen snijden. Vul de kaas bij voorkeur ook 24 uur van tevoren. De smaken kunnen zo goed in trekken en de kaas kan zo goed opstijven.

Calorieënbom

Het is hopelijk voor iedereen duidelijk dat we het hier over een behoorlijke calorieënbom hebben. Een stukje bij de borrel is heerlijk, of een klein stukje als voorgerecht met een salade, het kan allemaal. Maar wees je er natuurlijk wel van bewust dat dit geen dagelijkse kost moet gaan worden. De meeste brie is 60+. Dat wil zeggen dat 60% van de droge stof uit vet bestaat. Dat is dus niet 60% van de brie!! Maar in combinatie met roomkaas stijgt het vetgehalte in deze hap fors. Geniet ervan, maar doe het met mate.

Gevulde brie

Roer de roomkaas in en kommetje los en voeg er de fijngehakte bieslook en wat peper door heen. Snij de brie overdwars als een broodje doormidden. Zorg ervoor dat de brie goed koud is en je mes goed scherp is. Neem hiervoor een mes met een gladde snijkant en geen gekarteld mes. Wrijf het mes een beetje in met wat olie zodat de kaas minde plakt. Leg de kaas op een plank en leg er 1 hand op, snij met de andere hand zo verschuift je kaas niet. Smeer alle vulling op de snijkant van 1 stuk en smeer alles netjes langs de randen en bovenop recht. Leg het tweede stuk er met de snijkant op en smeer de zijkanten goed glad. Verpak strak in huishoudfolie, bakpapier of in de originele kaasverpakking. Leg 24 uur in de koelkast om op te stijven.

Tafel lekker!

Links in dit artikel
  1. brie: https://lekkertafelen.nl/special/brie/
  2. roomkaas: https://lekkertafelen.nl/special/roomkaas/
  3. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2017/08/zelf-brie-vullen.jpg
  4. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2017/08/Brie-vullen-doe-je-zo..jpg
  5. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2017/08/Brie-vullen-doe-je-zo.-2.jpg