Gevulde champignons – Gebruik champignons eens anders dan alleen in de soep, macaroni of in de saus. Neem een beetje grotere champignons en vul ze eens met allerlei lekkere vullingen. Met gevulde champignons zet je op een verantwoorde manier iets lekkers op tafel, wat net anders is dan standaard.
Hoe leuk en lekker is het als je met een schaal warme gevulde champignons aankomt voor bij de borrel. Het is weer eens iets anders dan de bitterbal of het blokje kaas.
Grote of kleine champignons
Je hebt champignons in verschillende maten. Soms zijn de kleinere versies mooier of makkelijker, maar om te vullen zijn de grotere versies fijner. Als je hiervoor de kleintjes neemt kun je er bijna geen vulling in doen en wordt het nogal een gepriegel. Maar neem ook niet al te grote voor bij de borrel, want het is prettig al je ze in een keer in je mond kunt stoppen.
Je kunt gevulde champignons ook als voorgerecht geven, neem dan gerust grotere, daar kan lekker veel vulling in en deze eet je ze met een mes en vork.
Gevulde champignons; gebruik het steeltje ook!
Als je champignons vult haal je eerst het steeltje eruit. Dit doe je door het voorzichtig een beetje op en neer te bewegen en dan te trekken. Door het steeltje er helemaal uit te trekken krijg je een mooi holletje waar je de lekkerste vullingen in kunt stoppen. De steeltjes gooien we natuurlijk niet weg, die worden fijngesneden en verwerkt in de vulling.
Welke vulling
Een champignon is neutraal van smaak waardoor deze paddenstoel zich prima leent om te vullen.
De champignons laten vocht los tijdens het garen. Zorg er dus voor dat je een smeuïge, maar absoluut geen natte vulling hebt. De steeltjes worden fijngehakt en samen met een beetje ui en knoflook gebakken, dit is de basisvulling. Vaak wordt de basisvulling bij elkaar gehouden door een beetje kaas of roomkaas. Verder kun je je fantasie de vrije loop laten bij het vullen van champignons. De mogelijkheden zijn groot. Om je op weg te helpen hebben we al een paar voorbeelden gemaakt.
Met kleine beetjes een groot resultaat
Als je champignons vult, heb je niet erg veel andere producten nodig, een half uitje, een beetje knoflook en een stukje kaas voldoen al snel.
Wil je origineel voor de dag komen op je feestje serveer dan eens gevulde champignons met spinazie en blauwe kaas.
Blauwe kaas en spinazie zijn een match made in heaven, deze combi past ook weer erg goed bij champignons. Aanrader dus!
Gevulde champignons
Basisrecept
- 12 middelgrote champignons
- 1/2 ui
- 1 teentje knoflook
- boter of olie om in te bakken
- peper en zout naar smaak
Veeg de champignons schoon en haal de steeltjes eruit. Hak de steeltjes fijn. Doe dit ook met de ui en de knoflook. Bak de steeltjes, ui en knoflook in een beetje boter of olie zacht aan tot de ui en champignons gaar zijn. Voeg er de rest van de ingrediënten die je wil gebruiken aan toe.
Vul de champignons royaal met de gekozen vulling met een bolletje bovenop en druk de vulling met de holle kant van een lepel goed aan. Bak de gevulde champignons 20 minuten in een oven van 180 graden of 15 min in een airfryer van 160 graden.
4 variaties op het basisrecept voor gevulde champignons
Gevulde champignons met roomkaas en groene kruiden:
- 100 gram roomkaas of kruidenroomkaas
- paar takjes peterselie
- paar takjes bieslook
Hak de kruiden fijn en meng dit met de roomkaas en het uimengsel.
Vul en bak de champignons
Gevulde champignons met spek en ui:
- een hele ui in plaats van een halve
- 50 gram spekblokjes
Bak de spekblokjes mee met de steeltjes en de uien.
Vul en bak de champignons
Gevulde champignons met spinazie en blauwe kaas:
- 100 gram blauwe kaas naar keuze
- handje verse spinazie
Snij van ongeveer de helft van de kaas 12 mooie blokjes en verkruimel de rest. Bak de spinazie kort mee met het uimengsel en laat daar de kaas in smelten.
Vul en bak de champignons.
Gevulde champignons met geitenkaas en spek:
- 150 gram geitenkaas
- 4 plakjes ontbijtspek
- 12 halve walnoten
Hak de helft van de walnoten en meng ze door de basisvulling. Snij de plakjes ontbijtspek in de lengte doormidden. Verdeel de geitenkaas in 12 stukjes en rol ieder stukje in met het ontbijtspek. Vul de champignons met de basisvulling met noten en leg er het rolletje geitenkaas op. Bak zoals aangegeven. Verdeel na het bakken de rest van de walnoten over de champignons.
Tafel lekker !!
Recepten met champignons; genieten van verse paddenstoelen
Champignons zijn de meest verkochte en meest gebruikte paddenstoelen. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met champignons.
Gevulde champignons
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 12 middelgrote champignons
- een halve ui
- 1 teentje knoflook
- boter of olie om in te bakken
- peper en zout naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gevulde champignons:
Veeg de champignons schoon en haal de steeltjes eruit. Hak de steeltjes fijn. Doe dit ook met de ui en de knoflook. Bak de steeltjes, ui en knoflook in een beetje boter of olie zacht aan tot de ui en champignons gaar zijn. Voeg er de rest van de ingrediënten die je wil gebruiken aan toe.
Vul de champignons royaal met de gekozen vulling met een bolletje bovenop en druk deze met de holle kant van een lepel goed aan. Bak de gevulde champignons 20 minuten in een oven van 180 graden of 15 min in een airfryer van 160 graden.
Tafel lekker !!