Gevulde dadels – Heb je een feestelijke avond op de planning staan of zoek je zomaar een hapje tussendoor? Dit hapje van gevulde dadels zet je zo op tafel. Het is een perfecte combinatie van romige geitenkaas, pittige blauwe kaas en verfijnde Maredsous.
Wat maakt Medjoul dadels unieker dan andere dadels?
Het is een Hollandse gewoonte geworden om heel veel hapjes op tafel te zetten. Maar wat als je kiest voor minder, maar lekkerder? De avond wordt dan net zo gezellig, maar de waardering voor wat er op tafel staat wordt absoluut groter. Dus als je voor dadels kiest, kies dan voor goede dadels. Voor dit recept kozen we voor de Medjoul dadels. Medjoul dadels komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De dadels groeien aan trossen van de dadelpalm. Medjoul dadels zijn iets zachter van smaak en hebben een wat dikkere structuur dan andere dadels. Als je naar de supermarkt gaat, zul je de Medjoul dadels tussen het vers fruit vinden, terwijl de andere dadels bij het gedroogd fruit liggen. Ze zijn absoluut van meerwaarde qua smaak en ze zijn uitermate geschikt om ze te vullen.
3 keer gevulde dadels met kaas
We zeiden het al, die dadels komen uit het Midden-Oosten of Noord-Afrika. Als je dan die dadels van ver haalt, is het superleuk om de vulling van dichtbij te halen. Tenminste, van zo dichtbij mogelijk. Zo krijgt het hapje niet alleen een verhaal (dat bevordert de gezelligheid) maar het maakt het hapje ook uniek. Iedereen kent wel de dadels met een roomkaasvulling. Vervang die roomkaas dan eens door mooie lokale producten. Soms moet je daar even moeite voor doen, maar dat zullen de mensen aan jouw borreltafel dubbel waarderen. Het is bovendien ook echt heel leuk om te gaan shoppen voor die lokale kaasjes. Moet je naar de boerderij, of kun je ze bij de kaasspecialist halen? Het maakt allebei dat je met nog meer trots deze gevulde dadels met kaas presenteert.
Dadels kun je zo eten als snack of je kunt ze nog lekkerder maken door ze te vullen. Je kunt ze vullen met zowel iets hartigs als iets zoets. Vandaag gaan we voor een hartige vulling van drie verschillende kazen.
Je wilt natuurlijk wel smaak contrasten. Dat betekent ook dat je verschillende kaasjes nodig hebt. Kies vooral zelf welke kazen bij jou lokaal verkrijgbaar zijn. Zorg daarbij dus dat je die verschillende smaken en texturen combineert. Voor dit recept kiezen wij voor de volgende prachtige producten:
Maredsous
Maredsous is een geweldige Belgische kaas met een zachte textuur en een heerlijk volle smaak. Dit karakteristiek kaasje is echt de perfecte aanvulling voor de zoete dadels.
Nederlandse blauwaderkaas
Gevulde dadels met Nederlandse blauwaderkaas met walnoten heb je een lekkernij op zich. Het zoutige van de Nederlandse blauwaderkaas past heerlijk met de aardse smaak van walnoten.
Geitenkaas
Dadels met geitenkaas zijn een echte klassieker, dus die mag zeker ook niet ontbreken op je feesttafel. Kies voor een romige, lokale geitenkaas. Die is bij iedereen in de buurt echt wel verkrijgbaar.
Zo combineren we hier dus een zachte en volle kaas (Maredsous) met een krachtpatser (Nederlandse blauwaderkaas) en een romige smaakmaker (Geitenkaas). Dit is echt een feest op tafel. De kazen zijn stuk voor stuk met aandacht en passie geselecteerd, en dat geldt ook voor de dadels. Dit kun je met trots op tafel zetten.
Een heerlijke topping maakt het feest compleet
Werk de gevulde dadels af met citroenzeste en granaatappelpitjes. Dit maakt het hapje extra fris van smaak en het is ook nog eens een lust voor het oog. Perfect dus als je eens een keertje wilt uitpakken bij je vrienden of familie. Serveer de gevulde dadels als toevoeging aan een kaasplank of als onderdeel van een feestelijke borrel of etentje.
Gevulde dadels
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 15 Medjoul dadels
- 2 eetlepels geitenkaas
- 2 eetlepels Maredsous
- 2 eetlepels Nederlandse Blauwaderkaas
- een paar walnoten
- 1 eetlepel granaatappelpitjes