- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Hollandse borrelhapjes; traditionele gezelligheid

Hollandse borrelhapjes; traditionele gezelligheid – Er is niets zo traditioneel als de Hollandse borrelhapjes die wij serveren bij onze verjaardagen en andere feestelijkheden. Er zal misschien een klein beetje verschil in zitten per huishouden, maar veel zal het niet zijn. Het zijn de hapjes die onze oma’s en moeders al maakten. Ik heb een aantal van deze befaamde hapjes voor je op een rijtje gezet. Serveer ze op een mooie schaal. De schaal op de afbeelding is voor 4 tot 6 personen.


Hollandse borrelhapjes op een rijtje

Kaas met stemgember

Niet alle kaas [1] past bij de zoete smaak van stemgember. Stemgember is gekonfijte gember in een siroop. Deze vind je bij vaak bij de afdeling met bakproducten. Kies als kaas bijvoorbeeld een Gouda 48+. Deze kan het zoete en krachtige van de stemgember goed dragen. Snij de kaas in gelijk blokjes van ongeveer 2 x 2 cm. Snij een bolletje stemgember in 4 delen. De smaak is sterk dus een kwart van een bolletje is voldoende. Prik het stemgemberstukje op het stukje kaas en zet de blokjes in een net rijtje op een schaal.

Droge worst met zilver-ui

Neem een droge worst die je lekker vind. Mijn voorkeur heeft een Drentse droge worst. Deze heeft wat meer kruidnagel in de specerijenmix en is vaak wat harder dan een Groninger of Friese droge worst. Snij de droge worst in gelijke stukjes. Neem zoveel zilveruitjes als je aan stukjes droge worst hebt. Om het heel netjes te laten lijken, prik je alle zilveruitjes op dezelfde manier op het prikkertje. Steek van boven naar beneden in zilverui. Boven is waar het puntje zit. Door ze allemaal hetzelfde te hebben, lijkt je schaal extra netjes.

Rookvlees met ei

Kook eerst je eieren [2], ik kies altijd voor biologische eieren en kook ze dan 8 minuten vanaf het moment dat het water kookt. Tip is om er een gaat onderin te prikken met een punaise of ander scherp speltje. Zo pelt je ei straks wat gemakkelijker. Laat de eieren schrikken onder koud water en spoel ze koud onder koud water. Pel de eieren en verdeel het ei in 12 partjes. Rol een partje gekookt ei in een plakje rookvlees.

Boterhamworst met augurk

Ontzettend makkelijk en loopt altijd goed op feestje, boterhamworst met augurk. Snij een augurk in 4 parten en rol een partje in een plakje boterhamworst. Het is even puzzelen, maar rol de boterhamworst zo dat het randje aan de onderkant komt.

Ham met monchou

Neem een lekkere slagersham voor deze rolletjes, dat komt de smaak echt ten goede. Neem voor 10 rolletjes ( 5 plakjes ham) 50 gr. monchou. Neem een half sjalotje en snipper deze zo fijn als je kunt. Meng deze door de monchou en breng het op smaak met zout & peper. Snij de hamplakjes doormidden en verdeel de roomkaas over de 10 halve plakes. Rol de plakjes op en leg ze mooi op je hapjesschaal.

Uiteraard mogen ook de volgende elementen niet ontbreken bij je Hollandse borrelhapjes:

Je kunt natuurlijk de hapjes zoveel mixen en matchen als je wilt. Ik heb bijvoorbeeld ook gewone kaasblokjes op de schaal gedaan omdat niet iedereen van gember houdt. Je kunt de schaal nog wat opvrolijken met bijvoorbeeld cherrytomaatjes of andere fleurige groente [3].

Ook lekker: Stukjes haring op roggebrood met fijn gehakte uitjes.

Tafel Lekker!

Links en afbeeldingen in dit bericht van www.lekkertafelen.nl:
  1. Gevulde eieren: https://lekkertafelen.nl/recepten/gevulde-eieren/