Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kaaskroketjes

Serveer eens huisgemaakte kaaskroketjes bij de borrel. We vullen ze met Manchego en Oude Boerenkaas en paneren ze met zelf gemaakt paneermeel. Dit is feest

0 150

Kaaskroketjes – Kaaskroketten, iedere kaasliefhebber kan je ervoor wakker maken. Hoe leuk is het, om bij de borrel met vrienden, eens je eigengemaakte kaaskroketten te kunnen serveren! Met dit recept gaat dat zeker lukken!

Voor deze kroketten maakte ik zelf paneermeel met extra smaakmakers als lente-ui, peterselie en knoflook. Het paneermeel krijgt zo een veel meer uitgesproken smaak dan de kant en klare variant en geeft een lekkere eigen twist aan je kroketjes. Ook is het natuurlijk een geweldige manier om je oude brood te verwerken.

Een vulling van Manchego en oude boerenkaas

Ik vulde deze kaaskroketjes met Manchego en oude boerenkaas. Manchego is een licht pittige, zachte kaas, gemaakt van melk van de Manchega schapen uit Spanje. Deze kaas smelt heel fijn en is daarom uitstekend geschikt voor deze kaaskroketjes. De oude kaas geeft extra pit wat zo gewaardeerd wordt in een kaaskroket. Als variatie kan je ook nog Serranoham toevoegen, deze ham combineert prachtig met de Manchego!

Neem de tijd om de kroketten te bereiden. Na de voorbereiding moeten de kroketjes liefst een paar uur in de vriezer om ervoor te zorgen dat ze stevig blijven bij het frituren.


Kaaskroketjes

Borrelhapje voor ca. 10 stuks

  • 40 gr ongezouten roomboter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 1 flinke teen knoflook
  • 70 gr bloem (+bloem om te paneren)
  • 200 ml halfvolle melk
  • 60 ml kookroom
  • 1 el kruidenzout
  • Peper
  • 1 el gehakte peterselie
  • 120 gram + (20 gram om te paneren) geraspte Manchego kaas
  • 50 gr oude boerenkaas , geraspt
  • 2 eieren
  • 8 el paneermeel
  • Plantaardige olie om te frituren

Paneermeel:

  • 4 sneden oud brood of 2 oude zachte bolletjes
  • Olijfolie
  • 1 lente ui
  • 1 flinke teen knoflook
  • 1 el gehakte peterselie
  • Peper en zeezout

Zo maak je de kaaskroketjes:

Verwarm de oven op 180 graden. Scheur het brood in stukjes van zo’n 2 bij 2 cm. Snij de ui in dunne ringen en de knoflook in stukken. Leg het brood op een bakpapiertje op een bakplaat. Strooi de knoflook, lente ui en peterselie over het brood en schenk er ( ongeveer 3 el ) olijfolie over. Doe de bakplaat in de oven en bak het brood totdat het wat knapperig wordt, dit duurt zo’n 20 minuten. Haal het dan uit de oven, strooi er zeezout en peper over en laat afkoelen. Maal dan alles in een keukenmachine fijn zodat je mooi paneermeel krijgt. Als het toch nog wat te nat is kan je het paneermeel na het malen nog even weer zo’n 5 minuten in de oven zetten. Dan droogt het mooi.

Snij de ui en de knoflook heel fijn. Doe 1 ei in een diep bord en splits het andere ei. Doe het eiwit van dat andere ei ook in het bord en zet het eigeel even apart.

Zet de boter, olijfolie, ui, knoflook, bloem, melk, room, eigeel, kruidenzout, peper en de kaas klaar zodat je alles direct kan gebruiken.

Verwarm op middelhoog vuur de olijfolie en de boter totdat de boter gesmolten is. Voeg ui en knoflook toe en bak zo’n 1 1/2 minuut mee. Roer dan de bloem erdoor en blijf roeren tot het droog wordt. Laat de bloem een minuutje bakken, dit komt de smaak ten goede. Voeg dan langzaam de melk en de room toe en roer goed met een garde zodat er een glad mengsel ontstaat. Als het te droog blijft kan je altijd nog een klein beetje water toevoegen. Voeg de peterselie, peper en zout toe en meng dit er goed door. Haal de pan van het vuur. Schep dan de 80 gr Manchego en de 50 gr oude kaas erdoor en als laatste het eigeel. Roer alles goed door elkaar. Smeer dan alles uit tot een laag van zo’n 1,5 cm dik op een plaat en laat dit afkoelen tot alle warmte eruit is.

Klop de eieren in het bord los. Doe de paneermeel bij de overgebleven kaas en meng dit goed, doe dit mengsel in een diep bord. Nu zet je nog een bord klaar met bloem. Als het kaasmengsel is afgekoeld rol je er kleine kroketjes van. Haal deze kroketjes eerst door het bloem, dan door het ei en daarna door het paneermeel.

Om de juiste stevigheid te krijgen is het goed om de kroketten eerst minstens 3 uur in de diepvries te leggen en daarna te frituren. Verwarm een laag van zo’n 5 cm olie in een pan en bak de kaaskroketjes in ongeveer 4 minuten bruin. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en serveer ze bij de maaltijd of bij de borrel.

Variatietip: Voeg 4 plakken Serranoham toe. Snij deze in fijne stukjes en voeg het tegelijk met de kaas toe bij de bereiding van de kroketten.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer