Kaasspread met chips van pita’s – Een krachtige kaas-bier-dip gemaakt van cheddar en IPA-bier, wat een lichte bittere smaak geeft. De kaasspread is heerlijk zalvig en een beetje pittig door de krachtige smaken van de kaas, het bier en de mosterd. Serveer daarbij stevige chips van gekruide pitabroodjes om mee te dippen. Je snapt dat dat een erg lekker hapje is bij een goed biertje, maar ook een glas wijn smaakt er prima bij.
De pub cheese uit Engeland
De kaasspread is een kaas-bier-dip die je kunt tegenkomen in Engelse pubs, waar hij met regelmaat wordt geserveerd. Net zoals wij de bitterballen en de blokjes kaas hebben, hebben ze in Engeland de pub cheese. Iedere pub heeft waarschijnlijk weer net een andere samenstelling van de kaasspread. De hoofdbestanddelen zijn de kaas, en dit is vrijwel altijd een cheddar, en het bier, die samen dus ook echt de smaak van de spread bepalen.
Het bier bepaalt de smaak
De kaasspread met chips van pita’s is een heerlijke begeleider bij een borrel met vrienden. Je kunt kiezen uit diverse soorten bier, bedenk dat de smaak van het bier de smaak van de spread gaat bepalen. Gebruik je een krachtig bier of liever een iets mildere versie? De keuze is aan jou. We hebben voor dit recept IPA-bier van Brouwerij ’t IJ gebruikt. Dit geeft een licht bittere maar ook milde biersmaak aan de kaasspread. Als je een bier hebt dat je echt lekker vindt, waarvan jij denkt “dat lijkt me lekker in de kaasspread” geef het dan een kans en gebruik dat specifieke bier.
Kaasspread met zelfgemaakte chips van pita
Bij een stevige dip van kaas en bier serveer je ook een stevig chipje. Dat chipje maak je makkelijk zelf door pitabroodjes te snijden en met een kruidenolie te bestrijken voor lekker veel smaak. Even de oven in en je hebt heerlijk verse chips met veel smaak die geweldig samengaan met de kaasspread.
Cheddar; maar dan de echte
Cheddar is een populaire en veelzijdige kaas. En dan bedoelen we niet de 'plastic' plakjes in de supermarkt. Wat weet jij van cheddar?
Kaasspread met chips van pita
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram cheddar aan een stuk
- 200 gram roomkaas
- 120 ml IPA bier
- 1 teentje knoflook
- 2 theelepels scherpe mosterd
- 1 theelepel paprikapoeder
- olijfolie
- 10 pitabroodjes
- 1 eetlepel Dukkah of kruiden naar keuze
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kaasspread met zelfgemaakte chips van pita:
De spread:
Snijd de kaas in stukken en maal hem in een keukenmachine met messen. Voeg er de roomkaas, een uitgeperst teentje knoflook, de mosterd en een beetje pittige paprikapoeder aan toe. Blender alles samen tot een gladde massa.
Proef en breng eventueel hoger op smaak met zout, peper of mosterd.
Voeg eventueel een lepel ijswater toe voor een heerlijk zalvige kaasspread.
De spread zal nog iets opstijven als hij een tijdje gestaan heeft. Doe de spread in een kom en druppel er iets olijfolie over en bestrooi licht met een beetje paprikapoeder.
De pita chips:
Neem een kommetje en doe hier 100 ml olie in samen met 2 eetlepels Dukkah. Roer even door en laat de smaken hun werk doen.
Snijd intussen de pitabroodjes overdwars doormidden zodat je twee plakjes overhoudt.
Besmeer ieder plakje met een laagje van de olie en leg het plakje op de vorige. Druk tussendoor steeds goed aan zodat de onderkant een beetje olie opneemt van de vorige. Als je 5 plakjes gedaan hebt leg je de onderste op de bovenste en drukt dit ook goed aan.
Snijd de plakjes pita nu in 8 puntjes en verdeel ze over een bakplaat. Je hebt voor 10 broodjes 2 bakplaten nodig.
Bak de chips in 5-10 minuten, afhankelijk van de dikte en de grootte van de chips, in een oven van 190 graden, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Draai ze eventueel een keer om tussendoor en pas op dat de dunnere stukken niet verbranden. Haal de dunnere en al gekleurde chips er eventueel tussendoor uit.
Zet de kom met overheerlijke kaasspread op een schaal en schep de nog warme chips eromheen. Serveer direct.
Tafel lekker !!