Kaasstengels – Heb jij dat ook dat je, als je bij de bakker bent en van die heerlijke, grote kaasstengels ziet liggen, je daar direct zin in krijgt? Ze zien er altijd zo lekker uit met al die kaas en als kleine kinderen ze zien willen ze er ook altijd een hebben om gelijk op te eten. Weet je dat je ze heel makkelijk zelf kunt bakken? Je hebt er maar drie ingrediënten voor nodig, en het is in een half uurtje geregeld. Wat is er nu leuker dan op een regenachtige woensdagmiddag, samen met je kinderen, zelf kaasstengels te maken?
Bladerdeeg
Voor het snel zelf maken van kaasstengels is het het makkelijkst om vers bladerdeeg op een rol te gebruiken. Als je er op let dat je een rechthoekige lap deeg koopt, hoef je dat alleen in mooie, gelijke repen te snijden. Je vindt vers bladerdeeg in de supermarkt, in het koelvak. Natuurlijk kun je ook de bekende pakjes diepvriesbladerdeeg gebruiken, maar die moeten eerst ontdooien, en om grote kaasstengels te krijgen moet je ze aan elkaar gaan plakken. Zelf bladerdeeg maken hoort voor de liefhebbers ook tot de mogelijkheden.
Welke kaas gebruik je voor kaasstengels?
In het recept hebben we belegen Goudse kaas gebruikt. Wil je een wat meer uitgesproken smaak? Gebruik dan oude Goudse. Wil je een wat minder uitgesproken smaak, of houd je niet van oude kaas? Gebruik dan jonge kaas voor de kaasstengels. Die kaas ga je natuurlijk wel zelf raspen. Een zakje is makkelijk, maar vers geraspte kaas is echt lekkerder dan dat. En zoveel werk is het nu ook weer niet.
Met kaasstengels kun je ook lekker variëren
Wil je eens een andere smaak aan de kaasstengels geven? Je maakt een leuke variant door de stengels te bestrooien met maanzaad, kruiden et cetera. Je kunt ook de kaasvulling aan de binnenkant vervangen door een tapenade of pesto, en alleen de buitenkant met kaas bestrooien. Met een beetje fantasie maak je zo de leukste en eens andere kaasstengels voor bij de borrel.
Goudse kaas; gewoon wereldberoemd!
Hij is wereldberoemd, het is onze nationale trots en jij eet hem 's morgens op je bruine boterham. Onze eigen, vertrouwde, Goudse kaas!
Kaasstengels
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rol bladerdeeg, ongeveer 34x26 cm
- 200 gram belegen Goudse kaas, vers geraspt
- 1 ei, losgeklopt
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kaasstengels:
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rol het bladerdeeg uit. Laat het bakpapier er nog even onder zitten, dan plakt het niet aan je werkblad vast.
Snijd het deeg in zes gelijke repen van ongeveer 5,6 × 24 cm.
Leg op elke reep over de gehele lengte wat kaas, en vouw de deegreep vervolgens over de lengte dubbel. Druk de naad voorzichtig dicht.
Til nu de gevulde deegreep voorzichtig op. Houd hem aan de bovenkant vast, en draai de kaasstengel voorzichtig in een twist.
Bestrijk de kaasstengel met losgeklopt ei en leg hem op de bakplaat. Zo maak je zes kaasstengels. Leg ze niet te dicht bij elkaar op de bakplaat.
Bestrooi vervolgens alle kaasstengels met kaas.
Bak de kaasstengels in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten gaar en goudgeel.
Laat de kaasstengels afkoelen op een rooster. Lekker om zo uit het vuistje te eten, maar ook heerlijk bij een kop soep!
Tafel lekker !!