Kaastoastjes – Als je kaas gaat kopen in de supermarkt of bij de kaasboer. Hoe vaak laat jij je dan verleiden om een pak kaaskoekjes, kaasballetjes of kaaswafels mee te nemen. Want eerlijk is eerlijk, iedereen lust dat. Maar wat nu al jij die zelf maakt en op een feestje met een grote schaal van die heerlijke kaastoastjes aan komt zetten? Ze verwachten misschien blokjes kaas of bitterballen, maar dan kom jij met deze makkelijk te maken lekkernij op de proppen. Dat het zo makkelijk is hoef je ze natuurlijk niet te vertellen. Wees voor dat ene moment de trotse kok en incasseer die complimenten.
Oud brood, boter en kaas
Nederlandser wordt het niet als je de titel leest. Maar zo Nederlands is het dus ook. In een half uurtje tijd maak jij warme en knapperige kaastoastjes uit eigen oven. In basis heb je daar alleen oud brood, boter en kaas voor nodig. Dus regel een flink stuk kaas, wel een echte!!! en rasp daar 200 gram van. De rest is voor morgen op een broodje. O, en gebruik ook gewoon echte roomboter. Want dat geeft veel meer smaak.
Jouw kaastoastjes in plaats van die van een fabrikant
Oké, eerlijk is eerlijk, er worden ook ambachtelijke kaastoastjes in verschillende winkels aangeboden. Die zijn echt wel lekker, maar je moet wel zoeken naar de goede. Als je dat gevonden hebt, zul je misschien denken dat je hier niet aan hoeft te beginnen. Oeps! Lees dan nog even verder:
Hieronder vind je het basisrecept voor heerlijke kaastoastjes uit eigen oven. Je kunt die basis maken en serveren als tussendoortje, als voorgerecht , als bijgerecht bij een kop soep of als borrelhapje. Verzin het maar. Maar hoe leuk is het als je met dit basisrecept aan de slag gaat om jouw eigen kaastoastjes te maken. Gewoon net even anders, en aangepast aan je eigen smaak. Je vindt hieronder wat opties om die eigen touch er aan te geven. En, als je meer ideeën hebt, deel ze dan vooral even in het reactieformulier onder deze pagina.
Brood: De kaastoastjes worden gemaakt op uitgestoken stukjes brood. Daar kun je natuurlijk witbrood voor nemen, maar je kunt ook eens ander brood gebruiken, of gebruik gewoon wat je nog hebt liggen. Als je brood met bijvoorbeeld sesamzaad of maanzaad gebruikt voeg je natuurlijk extra smaak toe.
Kaas: ook die kun je aanpassen. In het basisrecept hieronder is oude kaas gebruikt voor de kaastoastjes, maar je kunt ook prima belegen of jonge kaas gebruiken. Of neem eens een kaassoort waar een smaakje aan toegevoegd is. Denk aan komijnekaas, of een soort waar een of meerdere kruiden of pepers aan toegevoegd zijn.
Boter: Gebruik voor de beste smaak goede roomboter. Dat geeft zo’n mooie, volle romige smaak mee. Het liefst een echte boeren roomboter. Maar van die boter kun je ook eerst kruidenboter of tomatenboter maken en die vervolgens gebruiken voor de toastjes. Zo maak je er jouw eigen stijl van. Let wel op dat je niet alle onderdelen in smaak verandert, het moet wel bij elkaar blijven passen.
Formaat: Je kunt ook het formaat aanpassen. Maak eens wat grotere kaastoastjes, of geef ze in plaats van een ronde, een andere vorm. Hiervoor kun je heel goed koekjesstekers gebruiken. Maak er jouw eigen creatieve vorm van. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk.
En dan nog even dit:
Je houdt ongetwijfeld brood over als je daar die vormpjes uitsteekt. Gooi die restjes niet weg, maar gebruik ze om later croutons te bakken voor in een salade of in een soep.
Vers gebakken kaastoastjes zijn het allerlekkerst. Ze zijn dan nog warm en dat wil je serveren. Ze gaan waarschijnlijk allemaal op, maar als dat niet lukt, weet dan dat je ze ook koud kunt eten.
Kaas
Kaas recepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!
Kaastoastjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 8 sneetjes oud wit brood
- 40 gram boter
- 2 eetlepels geraspte sjalot
- 2 theelepels mosterd naar keuze
- 200 gram vers geraspte oude kaas
- 32 stukjes rode paprika om te garneren
- een paar takjes gehakte peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kaastoastjes:
Verwarm de oven op de grillstand voor op 200 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng in een kom de boter met de mosterd en de geraspte sjalot.
Steek met een borrelglas uit elke snee brood 4 rondjes. Verdeel ze over de bakplaat.
Besmeer elk rondje met wat van het botermengsel.
Bestrooi elk rondje met een flinke laag van de geraspte kaas, en garneer met een stukje paprika. Bestrooi met wat gehakte peterselie.
Plaats de bakplaat een paar minuten onder de grill tot de kaastoastjes langzaam goudbruin beginnen te kleuren.
Serveer de toastjes warm. Lekker bij een kop soep, als borrelhap, of gewoon als snack.
Tafel lekker !!