Kerstkrans van gerookte vis – Weet je nog niet wat je met kerst op tafel zet? Dan hebben we hier de ultieme tip voor een prachtig, maar vooral erg lekker voorgerecht om te delen met je tafelgenoten. De kerstkrans van gerookte vis ziet er namelijk niet alleen spectaculair uit, maar zit ook boordevol verrassingen. Heerlijke gerookte zalm en forel, zalmeitjes maar ook zoetzure groenten zoals venkel, wortel en komkommer. Door het gerecht in de vorm van een krans of ster op te maken, brengt het, behalve heel veel smaak, ook sfeer op tafel. En dit gerecht kun je natuurlijk ook heel goed als hapje bij een kerstborrel serveren!
Kerst is gezellig samen tafelen
Als er een feest is waar delen voorop staat is het wel Kerst. Hele families komen bij elkaar en gaan samen tafelen. Maar of je het nu groot of klein viert, samen delen hoort erbij. De kerstkrans van gerookte vis is dan een perfecte oplossing. Veel ervan kun je al een paar dagen vooraf maken, dat scheelt veel stress op het laatste moment. Een paar uur vooraf maak je de schaal op en zet die koud weg. Serveer er lekker vers brood, toast of crackers bij en je bent klaar.
Maak van je kerstkrans van gerookte vis een pronkstuk
Als je met een mooi opgemaakte schaal met een kerstkrans van gerookte vis aan komt zetten, kun je op bewondering rekenen van je tafelgenoten. Het ziet er namelijk vrij moeilijk uit, maar dit valt best mee. De gerookte vis is al klaar, daar hoef je niets mee te doen dan op de schaal te leggen. De rolletjes zoetzure groenten maak je heel makkelijk met de groenten die je eerder die week op zoetzuur hebt gelegd. Verder maak je een beetje roomkaas op smaak en koop je lekkere olijven en zongedroogde tomaatjes voor erbij. Een beetje creativiteit op een mooi groot bord doet de rest. Ga jij de uitdaging aan?
Een goede voorbereiding is het halve werk
Begin een paar dagen voor je de kerstkrans van gerookte vis wilt maken, met het inleggen van de groenten. Maak eventueel iets meer van de groenten ook voor bij andere gerechten, het is maar een keer werk en het maakt de groenten zoveel smaakvoller. De ingelegde groenten zijn, mits je schoon werkt, minimaal een week houdbaar.
Kerstkrans van gerookte vis
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 gram gerookte zalm
- 100 gram gerookte forel
- 100 gram roomkaas
- klein potje zalmkaviaar
- 12 olijfjes
- 6 stukjes zongedroogde tomaat
- 1 komkommer
- 1 winterwortel
- 1/4 venkel geschaafd
- 100 ml azijn
- 100 gram suiker
- 200 ml water
- 1 steranijs
- 1 laurierblad
- paar takjes bieslook
- 6 takjes rozemarijn
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een kerstkrans van gerookte vis:
Voorbereiding:
Begin een paar dagen voor je de schaal op gaat maken met het maken van de ingelegde groenten.
Maak hiervoor een zoetzure dressing voor de groenten door 200 ml water met 100 ml azijn en 100 gram suiker en een snufje zout aan de kook te brengen. Voeg er het laurierblad en de steranijs aan toe en laat dit volledig afkoelen.
Snijd met mandoline of scherpe kaasschaaf dunne linten van de komkommer en leg ze voorzichtig in een bakje.
Schil de wortel met een dunschiller en snijd hier ook heel dunne plakken van die je weer in een ander bakje legt.
Schaaf de venkel ook in dunne plakjes en doe die weer in een ander bakje.
Giet de koude zoetzure marinade over de groenten, doe er een deksel op en zet koud weg tot gebruik.
Zo maak je de schaal op
Haal 3 plakken komkommer en 3 plakken wortel uit de marinade. Snijd ze middendoor en rol ze op. Snijd de rolletjes doormidden zodat je van ieder 12 rolletjes hebt. Leg dit op keukenpapier om uit te lekken.
Haal de venkel uit de marinade en laat ook die op keukenpapier uitlekken.
Meng de roomkaas met fijngesneden bieslook en een beetje zout en peper. Doe dit in een spuitzakje of in een diepvrieszakje. Leg opzij.
Leg de olijven en tomaten ook op keukenpapier, zodat het geen vocht meer loslaat en je alles bij de hand hebt als je de schaal op gaat maken.
Was de rozemarijn en droog ze goed. Knip ze doormidden.
Haal de vis uit de verpakking. Verdeel de zalm in 12 gelijke porties/repen die je tot roosjes rolt. Haal de forel een beetje uit elkaar tot hapklare stukken.
Zet een kommetje op zijn kop midden op de schaal om de binnenkant van de krans te markeren.
Knip een punt van het zakje met roomkaas en zet 6 dotjes roomkaas evenredig verdeeld over de schaal.
Maak met de rozemarijn nu de punten van de ster bij de dotjes roomkaas.
Zet er nog een dot roomkaas bij en verdeel nu de venkel in hoopjes tussen de dotjes.
Verdeel dan de forel en de zalm gelijkmatig.
Haal het kommetje van de schaal en vul alles op met rolletjes groenten en olijven en zet hier en daar nog een dotje roomkaas.
Verdeel er bolletjes zalmkaviaar over en klaar is je pronkstuk.
Zet koel weg tot gebruik en serveer het met lekker vers brood of toast.
Tafel lekker !!