• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juli 2, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hapjes

Kipkroketten uit eigen keuken

Of maak er kipbitterballen van

door Connie Derks
in Hapjes
0
0
kipkroketten uit eigen keuken

Kipkroketten uit eigen keuken – Zo maak je van een soepkip rijk gevulde kipkroketten uit eigen keuken, helemaal zelf gemaakt! Om je vingers bij af te likken zo lekker.

De uitdaging

Een uitdaging? Dat valt reuze mee. Planning is het codewoord. Een dag voor de kip en de bouillon een dag voor de ragout en nog een dag om kroketten te vormen. En ja het liefst nog een dag om ze laten te bevriezen. Het lijkt mega als je het zo leest, maar je bent er iedere keer maar even mee bezig. En de beloning: een schaal superlekkere kipkroketten!

Planning is het code-woord

Soepkip

Voor de kipkroketten gebruik je een soepkip. Zo heb je een ruime hoeveelheid bouillon en meer dan voldoende vlees om de kroketten te maken. In de bouillon gaan natuurlijk een ui, een stuk prei, wortel en een laurierblaadje. We willen tenslotte wel een lekkere bouillon en niet alleen een gare kip. De bouillon gebruik je om de roux te maken die je vult met het vlees van de kip. Dit moet minimaal 400 gram en maximaal 450 gram zijn. Het vlees wat eventueel over is gebruik je met de overgebleven bouillon voor een heerlijke soep.

Dat je de kroketten goed stevig kruid is belangrijk. Want als je in de kipkroket bijt moet deze perfect op smaak zijn.

Paneren

Het paneren van kipkroketten is een vrij precies werkje. Je haalt de gevormde kroket helemaal door de bloem, daarna door losgeklopt eiwit en dan door paneermeel. En alle keren dat je doorhaalt zorg je dat alles is geraakt. Sla je een stukje over? Dan zal de kroket openspringen tijdens het frituren en dat wil je niet. Het paneermeel maak je ook het liefst zelf voor het lekkerste krokante korstje. Hoe je dit maakt, zie je hier. Het is ook lekker om het zelfgemaakte paneermeel te mengen met een gedeelte panko voor een iets grovere structuur.

Een goed recept

Een goed recept is goud waard. Daarom gebruik ik als basis het recept voor kroketten van Cees Holtkamp uit mijn favoriete boek “De Banketbakker”. Wanneer de basis goed is, kun je daar mee spelen. Zo maakte ik van een kalfskroket een kipkroket. En lekker dat ze waren!

Pas de hoeveelheid per portie aan en maak er ook kipbitterballen van

kipfilet recepten

Kipfilet recepten en inspiratie

Heel veel kipfilet recepten ter inspiratie. Maar mensen, neem dan alsjeblieft wel een (H)eerlijk stukje kipfilet dan eet je echt lekkerder.

Kipkroketten uit eigen keuken

Porties: 15
Bereidingstijd: 180 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 soepkip
  • 1/2 wortel
  • 1 ui
  • groen van 1 prei
  • 2 blaadjes laurier
  • peper/zout
  • 80 gr roomboter
  • 100 gr bloem
  • 6 gr gelatine
  • 50 gr slagroom
  • 3 eidooiers
  • 1 tl kerrie of kipkruiden
  • 1 tl mosterd
  • 2 el gehakte peterselie
  • ongeveer 500 gr grof paneermeel
  • 5 eiwitten
  • ongeveer 200 gr bloem
  • olie om in te frituren

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de kipkroketten:

Zet de soepkip op met de in stukken gesneden ui, prei, wortel, laurier, ½ tl peper en een ruime tl zout. Voeg water toe tot de kip net onder staat. Breng tegen de kook aan en zet het vuur laag. Trek hier op een zacht vuur in ongeveer 2 uur een bouillon van. De kip moet goed gaar zijn en van het bot vallen. Zo niet nog even langer op laten staan.

Haal de kip voorzichtig uit de bouillon en leg in een kom. Laat de kip volledig afkoelen. Zeef de bouillon en laat ook deze afkoelen.

Haal het vlees van de botten en weeg 450 gram af. Snij het vlees in niet al te kleine stukken.

Giet 500 gram van de bouillon in een litermaat. De rest van kip en bouillon is over om een soepje te maken.

Week de gelatine in koud water.

Maak een roux door de boter te smelten. Voeg er de bloem aan toe en roer met een garde de klontjes eruit, bak dit samen in 2 minuten goed gaar. Is de bloem niet goed gaar dan zal de kipkroket minder smakelijk zijn en ook minder goed te vormen.

Giet de bouillon in beetjes bij de roux en roer steeds tot de bouillon is opgenomen.

Laat de roux 3 minuten doorkoken. Haal van het vuur. De roux mag vanaf nu niet meer koken.

Knijp de gelatine uit en roer deze door de roux, voeg er daarna de met slagroom losgeklopte eidooiers doorheen. Blijf goed roeren terwijl je dit toevoegt. Voeg er nu het kippenvlees toe en roer nu verder met een spatel. Breng op smaak met mosterd, peper, zout en een klein beetje kerrie. Roer er als laatste de peterselie doorheen.

Doe de ragout in een bak en dek af met huishoudfolie. Laat afkoelen. Wanneer de ragout koud genoeg is mag deze minimaal 12 uur in de koelkast opstijven.

Zet 3 borden klaar. 1 met bloem, 1 met los geklopt eiwit en 1 met paneermeel.

Schep porties van ongeveer 65 gram en leg deze in de bloem. Rol ze door de bloem en vorm er kroketten van. Rol ze nu door het eiwit en als laatste door het paneermeel.

Leg de kroketten op een plaat of schaal en zorg dat ze elkaar niet raken. Bewaar de kroketten in de diepvries tot gebruik.

Verwarm de frituurolie tot 180 graden en bak de kipkroketten in 4-5 minuten goudbruin. Laat 2 minimaal minuten liggen voor je ze gaat eten zodat de binnenkant ook goed heet kan worden en je je mond niet verbrand van het buitenste gedeelte. Bak niet te veel kroketten tegelijk omdat anders de temperatuur van de olie te veel zakt. Serveer de kipkroketten uit eigen keuken met zelf gesneden frietjes of op een zacht broodje.

Tafel lekker !!

Tags: KrokettenVlees
DeelPin27Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

verse abrikozen met geitenkaas en spek
Hapjes

Verse abrikozen met geitenkaas en spek voor bij de borrel

Scampi's in wontonjasje
Hapjes

Scampi’s in wontonjasje

Tortilla wrap met tonijn en mango
Hapjes

Tortilla wrap met tonijn en mango

crostini met abrikozen en roomkaas
Hapjes

Crostini met abrikozen en roomkaas

Lamsgehaktballetjes met zelfgemaakte ketchup
Hapjes

Lamsgehaktballetjes met zelfgemaakte ketchup

komkommer tonijn rolletjes
Hapjes

Komkommer tonijn rolletjes

Kippenvleugeltjes in shoarmamarinade
Hapjes

Kippenvleugeltjes in shoarmamarinade

Yufka Börek
Hapjes

Yufka Börek met feta en peterselie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Broodje Hamburger
Specials

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Culinair fastfood. Een broodje hamburger zelf maken kan op veel manieren. Hier vind je wat lekkere recepten ter inspiratie.

Check het recept of lees de info
Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

eiersalade

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Recept in de picture

Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Pastagerechten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Het lijkt wel wat op mac and cheese, maar dan veel gezonder, want er zit een kilo groente in. Proef onze ovenpasta met koolrabi en graskaas!

Check het recept of lees de info
Salade van lollo rosso en lollo bionda

Salade van lollo rosso en lollo bionda

bavarois van kwark

Bavarois van kwark; een fantastisch basisrecept

Handige kooktips

Port Salut
Kookschool

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Deze Franse kaas ken je ongetwijfeld. Port-du-Salut ,het zachte kaasje met de milde smaak en de oranje korst. We vertellen je er meer over!

Check het recept of lees de info
Nederlandse boerenkaas

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

Roomsaus of Bechamelsaus

Roomsaus of Bechamelsaus

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Yvonne op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen