Krokant gefrituurd ei – Een leuke afwisseling op de bekende frituursnacks die niet alleen bij vegetariërs in de smaak zal vallen. Met een krokant gefrituurd ei zet je een bijzonder originele snack op tafel!
Serveer eens een lekker krokant gefrituurd eitje
Als je eens een ander hapje op tafel wil zetten dan bitterballen of blokjes kaas is een ei een leuke afwisseling op de borrelplank. Voor de gefrituurde eieren gebruik je hardgekookte eieren, die je voorziet van een korstje. Dit korstje (dat in principe hetzelfde is als bij een bitterbal of kroket) geeft de eieren, behalve een krokante bite, ook extra smaak.
Geef krokant gefrituurd ei ook eens bij asperges
Ook voor kleine eitjes
In dit recept maak je gebruik van halve eieren. Maar als je scharreleieren hebt, is het ook erg leuk om een krokant gefrituurd ei te maken met hele kleine eitjes. Kwarteleitjes bijvoorbeeld zijn erg geschikt voor een luxe variant. Die kun je gebruiken als onderdeel van een luxe voorgerecht met bijvoorbeeld asperges.
Paneer eens met panko, voor een super krokant gefrituurd ei
Panko is een grove variant van paneermeel. Omdat panko een grovere structuur heeft, geeft dit ook een meer krokante korst dan dat je bereikt met gewoon paneermeel. Omdat gekookte eieren vrij glad zijn is het paneren net iets minder makkelijk. Daarom wentel je ze eerst door de bloem. Hierna gaan ze door een papje van eiwit, water en bloem dat op smaak is gebracht met cajunkruiden. Na dit badje worden ze goed door de panko gewenteld, zodat het hele ei bedekt is. Lukt dit de eerste keer niet goed, geen probleem. Rol ze dan nogmaals door het papje en de panko voor een super krokant gefrituurd ei.
Pittig, kruidig of juist subtiel van smaak
Doordat je aan je paneermengsel allerlei kruiden kunt toevoegen kun je het laagje voor het krokant gefrituurd ei net zo pittig of kruidig maken als je zelf wilt. In dit recept is gebruikt gemaakt van cajun kruiden, maar je kunt er ook kerrie, paprika of andere specerijen voor gebruiken. Gebruik geen verse of grove gedroogde kruiden, die zullen verbranden bij het bakken.
Ei op de borrelplank; daar maak je vrienden mee
Serveer bij je avondje borrelen met vrienden eens ei op de borrelplank. Als salade, wrap of gefrituurd er is voor iedereen wel iets lekkers.
Krokant gefrituurd ei
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 5 eieren
- 100 gram panko
- 2 eetlepels bloem
- 3 theelepels cajunkruiden
- zonnebloemolie om in te frituren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je krokant gefrituurd ei:
Kook 4 eieren hard. Voor een normaal ei op kamertemperatuur is dit 8 minuten. Laat de eieren afkoelen en pel ze.
Van het overgebleven ei gebruik je alleen het eiwit. Hierbij doe je 2 eetlepels water, 1 eetlepel bloem en een theelepel cajun kruiden. Roer dit in een kommetje tot een egaal papje.
In een ander kommetje doe je 1 eetlepel bloem en weer een ander, iets groter kommetje is voor de panko, die je mengt met 2 theelepels cajun kruiden.
Snijd de afgekoelde eieren in de lengte doormidden. Rol ze nu een voor een eerst door de bloem, dan door het eiwitmengsel en dan door de gekruide panko. Leg weg op een bord bedekt met huishoudfolie. Als dat nodig is, herhaal je de laatste 2 stappen.
Verwarm de zonnebloemolie tot 180 graden en bak de eieren tot ze mooi goudbruin zijn. Bestrooi de eieren met nog een klein beetje extra zout naar smaak. Serveer krokant gefrituurd ei het liefst warm.
Je kunt de eieren vooraf bakken en in de oven opwarmen of alvast paneren en later vers afbakken, wat natuurlijk het lekkerste is.
Tafel lekker !!
Ik ga veel uit proberen.
Geweldige ideeën.
Dank.
Dankjewel voor dit mooie compliment Greet. Veel plezier bij het uitproberen.