Krokant gefrituurd ei; Een leuke afwisseling op de bekende frituursnacks die niet alleen bij vegetariërs in de smaak zal vallen.
Lekker eitje
Als je eens een ander hapje op tafel wil zetten dan bitterballen of blokjes kaas is een krokant gefrituurd ei een leuke afwisseling. Voor deze gefrituurde eieren gebruiken we hardgekookte eieren die we voorzien van een korstje. Dit korstje (wat in principe hetzelfde is als bij een bitterbal of kroket) geeft de eieren behalve een krokante bite ook extra smaak.
Geef krokant gefrituurd ei ook eens bij asperges
Ook voor kleine eitjes
In dit recept maken we gebruik van halve eieren, maar als je scharreleieren hebt, is het ook erg leuk om krokant gefrituurd ei te maken met hele kleinere eieren. Kwarteleitjes bijvoorbeeld zijn erg geschikt voor een luxe versie. Deze kun je gebruiken als onderdeel van een luxe voorgerecht met bijvoorbeeld asperges.
Paneren met panko voor een superkrokant korstje
Panko is een grove versie van paneermeel. Omdat deze een grovere structuur heeft, geeft dit ook een meer krokante korst dan met gewoon paneermeel. Omdat gekookte eieren vrij glad zijn is het paneren net iets minder makkelijk. Daarom wentelen we ze eerst door de bloem. Hierna gaan ze door een papje van eiwit, water en bloem dat op smaak is gebracht met cajunkruiden. Na dit badje worden ze goed door de panko gewenteld zodat het hele ei bedekt is. Lukt dit de eerste keer niet goed, geen probleem. Rol ze dan nogmaals door het papje en de panko voor een superkrokant gefrituurd ei.
Pittig, kruidig of juist subtiel van smaak
Doordat je aan je paneermengsel allerlei kruiden kunt toevoegen kun je het laagje voor het krokant gefrituurd ei net zo pittig of kruidig maken als je zelf wil. In dit recept hebben we gebruikt gemaakt van cajun kruiden, maar je kunt er ook kerrie, paprika of andere specerijen voor gebruiken. Gebruik geen verse of grove gedroogde kruiden, deze verbranden bij het bakken.
Krokant gefrituurd ei
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 5 eieren
- 100 gram panko
- 2 eetlepels bloem
- 3 theelepels cajunkruiden
- zonnebloem olie om in te frituren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je krokant gefrituurd ei;
Kook 4 eieren hard, voor een normaal ei op kamertemperatuur is dit 8 minuten. Laat de eieren afkoelen en schil ze. Van het overgebleven ei gebruik je alleen het eiwit. Hierbij doe je 2 eetlepels water, 1 eetlepel bloem en een theelepel cajun kruiden. Roer dit in een kommetje tot een egaal papje. In een ander kommetje doe je 1 eetlepel bloem en weer een ander, iets groter kommetje is voor de panko die je mengt met 2 theelepels cajun kruiden.
Snijd de afgekoelde eieren in de lengte doormidden. Rol ze nu een voor een eerst door de bloem, dan door het eiwitmengsel en dan door de gekruide panko. Leg weg op een bord bedekt met huishoudfolie. Wanneer nodig herhaal je de laatste 2 stappen.
Verwarm de zonnebloemolie tot 180 graden en bak de eieren tot ze mooi goudbruin zijn. Bestrooi de eieren met nog een klein beetje extra zout naar smaak. Serveer krokant gefrituurd ei het liefst warm.
Je kunt de eieren vooraf bakken en in de oven opwarmen of alvast paneren en later vers afbakken, wat natuurlijk het lekkerste is.
Tafel lekker !!