Zelfgemaakte kruidenkaas – Du pain (brood), du vin (wijn) én lekker zelfgemaakte kruidenkaas, uiteraard! Vanaf nu koop je nooit meer kant-en-klare kruidenkaas, want je maakt hem lekker snel zelf. Heerlijk!
Misschien kwam je helemaal niet op het idee of had je het idee dat het moeilijk was, maar dat is het echt niet! Bovendien gebruik je voor dit recept van kruidenkaas de kruiden die jij het lekkerste vindt, dus je kunt er volop mee variëren.
Verse kruiden
Voor dit recept van zelfgemaakte kruidenkaas gebruik je kruiden uit de eigen tuin. Heb je die niet uit eigen tuin, dan vind je ze natuurlijk gewoon bij de groenteboer. Kijk overigens eerst even in de koelkast, want daar vind je vast nog een restje van de vorige keer dat je een van onze recepten uitprobeerde.
Nodig voor dit recept:
- 2 blaadjes salie
- 3 takjes oregano
- 10 stengels bieslook (mét bloemetjes, voor de afwerking)
- 3 stengels grove, Chinese bieslook
- 2 takjes olijfkruid
Maar het is helemaal niet erg als je de genoemde soorten niet in huis hebt. Probeer vooral de kruiden die jij lekker vindt. Het is wel belangrijk dat de kruiden in de juiste verhouding gebruikt. De sterkst smakende kruiden gebruik je minder omdat die snel overheersen. Gebruik dus altijd maar een paar “sterke” smaakmakers, aangevuld met veel zachte basiskruiden. Een flinke sjalot mag ook niet ontbreken in jouw kruidenkaas. Gebruik 50 gram verse kruiden op 250 gram kaas.
De kaas
Om zelf kruidenkaas te maken kun je natuurlijk een roomkaas kopen, maar je kunt ook heel goed voor ricotta kiezen. Ricotta is heerlijk zacht van smaak en uitermate geschikt voor de kruidenkaas. En… je hebt er bijna geen werk aan. Meng 250 gram kaas met 50 gram verse kruiden en een flinke gesnipperde sjalot. Maak af met flink wat grove peper en wat zout en klaar is “kaas”. Simpel toch?
Heerlijk universeel
Geloof me, jouw zelfgemaakte kruidenkaas is heerlijk op een toastje of stokbroodje bij de borrel, bij of op de kaasplank, door de pasta of gewoon als basisspread voor je zelfgemaakte belegde broodje. Je kunt er echt alle kanten mee op, dus probeer het een keer uit!
Kaas
Kaas recepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!
Kruidenkaas; lekker zelfgemaakt
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram ricotta
- 1 sjalot-ongeveer 50 gram
- 50 gram verse kruiden
- 2 theelepels grove zwarte peper
- 1 mespunt zout
Bereidingswijze van dit recept
Zelfgemaakte kruidenkaas maak je zo:
Was je favoriete kruiden, dep ze goed droog en hak ze fijn, zo fijn mogelijk.
Pel en versnipper de sjalot zo fijn mogelijk.
Meng de kruidenmengeling samen met de sjalot door de ricotta en kruid af naar smaak, met ongeveer 1 mespunt zout en 2 theelepels grove zwarte peper wordt je zelfgemaakte kruidenkaas lekker pittig.
Serveer met stokbrood of toast.
Tafel lekker !!