Lamsgehaktballetjes met zelfgemaakte ketchup – Gehaktballetjes, wie is er niet groot mee geworden? Iedereen houdt ervan. Ze zijn heerlijk als borrelhapje maar ook op een broodje of bij de warme maaltijd. Vaak worden ze kant-en-klaar gekocht, maar echt zelfgemaakte gehaktballetjes zijn echt zoveel lekkerder.
Gehaktballetjes in alle smaken
In welk land je ook woont, overal is er wel een variatie op gehaktballetjes. Je kent er vast wel een paar. Zweedse, Spaanse, Griekse, Turkse en ga zo maar door. In Nederland zijn de gehaktballetjes in een tomatensaus erg populair, soms zo populair dat ze al te vaak gegeten zijn en als saai beoordeeld worden. Nou, lamsgehaktballetjes zijn allesbehalve saai. Lamsgehakt, pijnboompitjes, verse tijm en een zelfgemaakte pittige ketchup. Lekkerder gaat het vast niet meer worden.
Lamsgehaktballetjes met iets extra’s
Je kunt van alle soorten gehaktballetjes maken en welke je het lekkerste vindt, is heel persoonlijk. Ieder soort vlees heeft weer een andere structuur en smaak. Ook de kruiden en andere ingrediënten die je er aan toevoegt maken erg veel verschil. De lamsgehaktballetjes van dit recept zijn wel heel erg lekker. De verse tijm en munt en de gedroogde oregano geven een lekker kruidige smaak. De pijnboompitjes geven net dat beetje extra smaak en structuur wat de gehaktballetjes zo lekker maakt.
Lamsgehaktballetjes bij de borrel
De balletjes zijn lekker als borrelhapje. Je kunt ze zowel koud als warm serveren. Zet ze in een schaaltje op tafel en zet er prikkers en een lekkere zelfgemaakte ketchup bij.
Pas op! Maak er genoeg, want de schaal zal snel leeg zijn.
Ketchup zelf maken?
Misschien denk je, ik neem wel ketchup uit de fles, maar geloof me zelf ketchup maken is niet veel werk en zo veel lekkerder. En zo puur vind je het kant-en-klaar niet. Beloof me dat je die ketchup maakt, al is het maar eenmaal om te proberen. Je zult versteld staan van het gemak en vooral van de smaak.
Lamsgehakt, de lekkerste recepten!
Lekker Tafelen vertelt je alles over lamsgehakt en natuurlijk delen we ook graag de allerlekkerste recepten met lamsgehakt met jou!
Gehaktballetjes
De lekkerste gehaktballetjes? Die vind je op Lekker Tafelen! Internationale balletjes, kipgehaktballetjes, balletjes voor elke smaak!
Lamsgehaktballetjes met zelfgemaakte ketchup
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram lamsgehakt
- 1 ei
- 2 verkruimelde beschuiten of 3 eetlepels paneermeel
- een paar takjes vers tijm
- een takje verse munt
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 50 gram pijnboompitten
- peper en zout
- een teentje knoflook geperst
- 3 mooie rijpe tomaten
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- ½ verse rode peper of chilipoeder
- ½ eetlepel Worcestershire saus
Bereidingswijze van dit recept
Lamsgehaktballetjes met zelfgemaakte ketchup maak je zo:
Voor de balletjes:
Rooster de pijnboompitjes kort in een droge koekenpan. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.
Hak de kruiden fijn en pers de knoflook. Meng alles goed door het gehakt en draai er balletjes van ter grootte van een walnoot.
Verhit een koekenpan en verwarm er een beetje olijfolie in. Bak de gehaktballetjes rustig onder af en toe roeren, rondom bruin en gaar. Een kwartiertje is meestal voldoende. Wil je erg veel gehaktballetjes maken? Bak ze dan in porties kort aan en leg ze in een ovenschaal en gaar ze ongeveer 20 minuten na in een oven van 180 graden tot ze gaar zijn.
Bak de balletjes niet te lang, want dan worden ze droog en dat is jammer.
Voor de ketchup:
Snijd de tomaten in stukken en kook ze met de uitgeperste knoflook, paprikapoeder en fijngesneden chilipeper.
Als alles goed gaar is zet je er de staafmixer in en pureert het tot een gladde saus.
Laat de saus inkoken tot gewenste dikte en voeg Worcestershire saus naar smaak toe.
Wrijf de saus eventueel door een zeef om hem superglad te krijgen.
Serveer de zelfgemaakte ketchup met de lamsgehaktballetjes bij de borrel.
Tafel lekker !!
allemaal stuk voor stuk heerlijke hapjes, mijn complementen. Hoop er regelmatig nog veel te bereiden.
Fijn om te horen Ton. We wensen je nog veel kookplezier.