Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Lamsgehaktballetjes met zelfgemaakte ketchup

Lamsgehaktballetjes met zelfgemaakte ketchup – Gehaktballetjes wie is er niet groot mee geworden? In welk land je ook woont overal is er wel een variatie op gehaktballetjes. In Nederland zijn de gehaktballetjes in een tomatensaus erg populair, soms zo populair dat ze al te vaak gegeten zijn en als saai beoordeeld worden. Nou deze gehaktballetjes zijn alles behalve saai. Lamsgehakt, pijnboompitjes, verse tijm en een eigen gemaakte pittige ketchup. Houd je niet van lamsgehakt neem gewoon het gehakt dat je wel lekker vind. Deze lamsgehaktballetjes met zelfgemaakte ketchup zijn bedoeld als borrelhapje, maar je zou ze ook bij de warme maaltijd kunnen serveren of met een verjaardag met knapperige stukken brood erbij.

Lamsgehaktballetjes met zelfgemaakte ketchup

  • 500 gram lamsgehakt
  • 1 ei
  • 2 verkruimelde beschuiten of 3 eetlepels paneermeel
  • paar takjes vers tijm
  • takje verse munt
  • theelepel gedroogde oregano
  • 50 gram pijnboompitten
  • peper/zout
  • teentje knoflook geperst

Hak de kruiden fijn en pers de knoflook. Meng alles goed door de gehakt en draai er balletjes van ter grootte van een walnoot. Verhit een koekenpan en verwarm er een beetje olijfolie in. Bak de gehaktballetjes rustig onder af en toe roeren, rondom bruin en gaar. Een kwartiertje is meestal voldoende. Wil je erg veel gehaktballetjes maken? Bak ze dan in porties kort aan en leg ze in een ovenschaal en gaar ze ongeveer 20 minuten na in een oven van 180 graden tot ze gaar zijn. Bak de balletjes niet te lang want dan worden ze droog en dat is jammer.

Ketchup zelf maken?

Misschien denk je, ik neem wel ketchup uit de fles, maar geloof me deze ketchup maken is niet veel werk en zo veel lekkerder. En zo puur vind je het kant en klaar niet. Beloof me dat je deze ketchup maakt, al is het maar éénmaal om te proberen. Je zult versteld staan van het gemak en vooral van de smaak.

  • 3 mooie rijpe tomaten
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • ½ verse rode peper of chilipoeder
  • ½ eetlepel worcestersaus

Snij de tomaten in stukken en kook ze met de uitgeperste knoflook, paprikapoeder en fijngesneden chilipeper. Wanneer alles goed gaar is zet je er de staafmixer in en pureert het tot een gladde saus. Laat de saus inkoken tot gewenste dikte en voeg worcestersaus naar smaak toe. Doe de saus eventueel door een zeef om hem super glad te krijgen.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.