Lamsgehaktballetjes met zelfgemaakte ketchup – Gehaktballetjes wie is er niet groot mee geworden? In welk land je ook woont overal is er wel een variatie op gehaktballetjes. In Nederland zijn de gehaktballetjes in een tomatensaus erg populair, soms zo populair dat ze al te vaak gegeten zijn en als saai beoordeeld worden. Nou deze gehaktballetjes zijn alles behalve saai. Lamsgehakt, pijnboompitjes, verse tijm en een eigen gemaakte pittige ketchup. Houd je niet van lamsgehakt neem gewoon het gehakt dat je wel lekker vindt. Deze lamsgehaktballetjes met zelfgemaakte ketchup zijn bedoeld als borrelhapje, maar je zou ze ook bij de warme maaltijd kunnen serveren of met een verjaardag met knapperige stukken brood erbij.
Gehaktballen; oneindig veel variatie!
Ze worden overal ter wereld gegeten, gemaakt van allerlei soorten vlees, op allerlei manieren gekruid, in ontelbare variaties; gehaktballen!
Lamsgehakt, de lekkerste recepten!
Lekker Tafelen vertelt je alles over lamsgehakt en natuurlijk delen we ook graag de allerlekkerste recepten met lamsgehakt met jou!
Lamsgehaktballetjes met zelfgemaakte ketchup
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram lamsgehakt
- 1 ei
- 2 verkruimelde beschuiten of 3 eetlepels paneermeel
- paar takjes vers tijm
- takje verse munt
- theelepel gedroogde oregano
- 50 gram pijnboompitten
- peper/zout
- teentje knoflook geperst
- 3 mooie rijpe tomaten
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- ½ verse rode peper of chilipoeder
- ½ eetlepel worcestersaus
Bereidingswijze van dit recept
Lamsgehaktballetjes met zelfgemaakte ketchup maak je zo:
Hak de kruiden fijn en pers de knoflook. Meng alles goed door de gehakt en draai er balletjes van ter grootte van een walnoot. Verhit een koekenpan en verwarm er een beetje olijfolie in. Bak de gehaktballetjes rustig onder af en toe roeren, rondom bruin en gaar. Een kwartiertje is meestal voldoende. Wil je erg veel gehaktballetjes maken? Bak ze dan in porties kort aan en leg ze in een ovenschaal en gaar ze ongeveer 20 minuten na in een oven van 180 graden tot ze gaar zijn. Bak de balletjes niet te lang want dan worden ze droog en dat is jammer.
Ketchup zelf maken?
Misschien denk je, ik neem wel ketchup uit de fles, maar geloof me deze ketchup maken is niet veel werk en zo veel lekkerder. En zo puur vind je het kant-en-klaar niet. Beloof me dat je deze ketchup maakt, al is het maar eenmaal om te proberen. Je zult versteld staan van het gemak en vooral van de smaak.
Snij de tomaten in stukken en kook ze met de uitgeperste knoflook, paprikapoeder en fijngesneden chilipeper. Wanneer alles goed gaar is zet je er de staafmixer in en pureert het tot een gladde saus. Laat de saus inkoken tot gewenste dikte en voeg worcestersaus naar smaak toe. Doe de saus eventueel door een zeef om hem superglad te krijgen. Serveer de zelfgemaakte ketchup met de lamsgehaktballetjes bij de borrel.
Tafel lekker !!
allemaal stuk voor stuk heerlijke hapjes, mijn complementen. Hoop er regelmatig nog veel te bereiden.
Fijn om te horen Ton. We wensen je nog veel kookplezier.