Loempia maken – Zelf loempia maken is een leuke bezigheid, met een erg lekker hapje als resultaat.
Zelf een loempia maken is eigenlijk heel eenvoudig
Het lijkt best moeilijk en veel werk, maar met een goed recept en een beetje handigheid en geduld kan iedereen loempia maken. Je maakt een lekkere vulling en je bakt pannenkoekjes, dit zijn de loempiavellen. De vulling vouw je in de pannenkoekjes en die bak je in hete olie.
Grote of kleine loempia’s
Ze zijn er in heel veel soorten en maten, van de kleine Vietnamese loempia’s van de markt, tot de grote loempia’s van de Chinees op de hoek en van alles ertussen. De variant uit het recept hieronder is een combinatie van beide. Hoe groot ze worden, ligt aan de grootte van de pan waarin je het beslag bakt. De loempia’s op de foto zijn gebakken in een koekenpan van 30 cm en de loempia’s zijn 16 cm groot. Uit een recept maak je er met die maat ongeveer 14. Hoe kleiner je pan is, hoe meer loempia’s je kunt bakken. Bij een pan van 24 cm zullen dit er 18-20 van 12 cm zijn.
Welke vulling kies jij?
Bij het maken van de vulling kun je perfect je eigen smaak volgen. Wij geven je hier een basis vulling die handig is om mee te starten. Je kunt bijvoorbeeld de kip door gehakt of rul gebakken ei vervangen en ook met de groenten kun je spelen. Zorg er wel voor dat de verhoudingen bij het maken van loempia ongeveer hetzelfde blijven. Je kunt natuurlijk ook een vegetarische variant maken en alleen groente en ei gebruiken, net wat je voorkeur heeft. Belangrijk is dat je zo veel mogelijk vocht uit de vulling drukt voor je gaat vullen, dit voorkomt openscheuren en spetteren.
Bak mooie dunne loempia vellen, deze scheuren minder snel
Zo bak je mooie loempia vellen
Begin als eerste met het maken van het beslag. Want als je dat beslag even laat rusten kun je er makkelijker loempia vellen mee bakken. Het beslag is erg vloeibaar, dit hoort zo en kan hierdoor makkelijk over de pan verdeeld worden. Gebruik minimaal olie bij het bakken. Doe een paar druppels in de warme pan en wrijf dit uit met een stuk keukenpapier. Schep er beslag in en beweeg de pan zo dat er overal een dun laagje beslag zit. Bak het beslag rustig tot de bovenkant helemaal dof/gaar is. Haal het voorzichtig los en draai met een grote spatel om. Bak even kort de andere kant en leg het loempiavel op een bord. Het bakken vergt even wat handigheid, maar oefening baart kunst.
Geen lekkende loempia’s
Bij bakken van loempia’s wil het wel eens gebeuren dat ze niet goed dicht zijn of scheuren tijdens het bakken. Als je mooie dunne loempiavellen hebt, is de kans op scheuren kleiner dan bij dikkere exemplaren omdat je die minder makkelijk kunt rollen. Het plakken van de loempia’s tijdens het rollen doe je heel eenvoudig met een restje beslag of een papje van bloem met water.
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!
Loempia maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 gram witte kool
- 1 prei
- 150 gram taugé
- 1 winterwortel
- 150 gram kipfilet
- 100 gram gekookte ham
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel sushiazijn
- 1 theelepel sesamolie
- 2 maggiblokjes
- sambal, naar smaak
- 450 gram bloem
- 50 gram maïzena
- 10 gram bakpoeder
- +/- 750 ml water
- 2 eiwitten
- 1 theelepel kerrie
- zout en peper
- zonnebloemolie, om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zelf een loempia maken doe je zo:
Maak het beslag door de bloem, maïzena en bakpoeder met een beetje zout, peper en de kerrie te zeven. Voeg er de helft van het water aan toe en roer tot een klont vrije pap. Gebruik hiervoor eventueel een staafmixer. Voeg er de eiwitten aan toe, roer door en voeg dan de rest van het water toe tot een vloeibaar beslag. Het is van de bloem afhankelijk of je alle water nodig hebt, het moet een vrij slap beslag zijn. Zet opzij zodat het beslag kan rusten.
Maak de vulling, snijd de prei en de kool in fijne reepjes en was ze goed. Rasp de wortel grof. Was de taugé, maar hou die apart.
Snijd de kipfilet in plakken.
Breng in een ruime pan water aan de kook en zet een grote kom koud water klaar. Blancheer de wortel, prei en kool 2 minuutjes en schep ze over in het koude water. Schep de taugé in het hete water en haal die er na ongeveer 30 seconden weer uit. Doe ook de taugé in het koude water. Giet het water af en doe er opnieuw koud water in zodat het garingsproces stopt.
Blancheer nu de plakken kipfilet in het hete water van de groente tot ze gaar is, dit zal 5 tot 10 minuten zijn. Controleer door er een dik stuk uit te halen en door te snijden. Haal de gare kip uit de bouillon. (Die is niet meer nodig maar prima om een soep of saus van te maken.)
Maak een dressing van de ketjap, azijn, suiker, verkruimelde maggiblokjes en de sesamolie.
Trek de kip in niet te kleine stukken en snijd de ham in stukjes. Meng het vlees, de groente en de dressing en zet opzij.
Neem een 1/2 soeplepel beslag en doe dit in een kommetje, dit is de lijm.
Bak de loempia vellen in een hete pan die je steeds insmeert met een beetje zonnebloemolie. Schep er zo veel beslag in dat er net een dun laagje in de pan zit. Laat de loempia vellen niet te lang bakken, als ze te droog zijn, kun je ze niet meer fijn rollen. Bak alle beslag op.
Doe de vulling in een vergiet en druk er zo veel mogelijk vocht uit. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout / peper en/of sambal.
Leg een loempia vel voor je neer op een snijplank, dit is handig om dezelfde maat aan te kunnen houden. Leg vulling net onder het midden en rol de onderkant eroverheen. Smeer beslag op de zijkant en vouw dit over de vulling. Besmeer nu de lange zijdes en de bovenkant dun met beslag en rol tot een mooie strakke loempia. Zie foto’s. Maak zo alle loempia’s en leg ze op een bord.
Verhit zonnebloemolie tot 190 graden en bak de loempia’s per 2 of 3 stuks in 5 -10 minuten afhankelijk van grootte goudbruin en gaar.
Serveer de loempia’s met ketjap en chilisaus.
Tafel lekker !!