• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, mei 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hapjes

Loempia maken? Zo doe je dat

Het recept voor de lekkerste zelf gemaakte loempia's

door Connie Derks
in Hapjes
0
0
Loempia maken

Loempia maken – zelf loempia maken is een leuke bezigheid met een erg lekker resultaat.

Zelf een loempia maken is eigenlijk heel eenvoudig

Het lijkt best moeilijk en veel werk, maar met een goed recept en een beetje handigheid en geduld kan iedereen loempia maken. Je maakt een lekkere vulling en je bakt pannenkoekjes, dit zijn de loempia vellen. De vulling vouw je in de pannenkoekjes en dat bak je in hete olie.

Grote of kleine loempia’s

Ze zijn er in vele soorten en maten, van de kleine Vietnamese loempia’s van de markt tot de grote loempia’s van de chinees op de hoek en van alles ertussen. De versie die wij hier maken is een mengeling van beide. Hoe groot ze worden, ligt aan de grootte van de pan waarin je het beslag bakt. De loempia’s op de foto zijn gebakken in een koekenpan van 30 cm en de loempia’s zijn 16 cm groot. Uit een recept maak je er met deze maat ongeveer 14. Hoe kleiner je pan is, hoe meer loempia’s je kunt bakken. Bij een pan van 24 cm zullen dit er 18-20 van 12 cm zijn.

Welke vulling kies jij

Bij het maken van de vulling kun je perfect je eigen smaak volgen. Wij geven je hier een basis vulling die handig is om mee te starten. Je kunt bijvoorbeeld de kip door gehakt of rul gebakken ei vervangen en ook met de groente kun je spelen. Zorg er wel voor dat de verhoudingen bij het maken van loempia ongeveer hetzelfde blijven. Je kunt natuurlijk ook een vegetarische versie maken en alleen groente en ei gebruiken, net wat je voorkeur heeft. Belangrijk is dat je zo veel mogelijk vocht uit de vulling drukt voor je gaat vullen, dit voorkomt openscheuren en spetteren.

Bak mooie dunne loempia vellen, deze scheuren minder snel.

Zo bak je mooie loempia vellen

Begin als eerste met het maken van je beslag. Want als je dat beslag even laat rusten kun je er makkelijker loempia vellen mee bakken. Het beslag is erg vloeibaar, dit hoort zo en kan hierdoor makkelijk over de pan verdeeld worden. Gebruik minimaal olie bij het bakken, doe een paar druppels in de warme pan en wrijf dit uit met een stuk keukenpapier. Schep er beslag in en beweeg de pan zo dat er overal een dun laagje beslag zit. Bak het beslag rustig tot de bovenkant helemaal dof/gaar is. Haal voorzichtig los en draai met een grote spatel om. Bak even kort de andere kant en leg het loempiavel op een bord. Het bakken vergt even wat handigheid, maar oefening baart kunst.

Geen lekkende loempia’s

Bij bakken van loempia’s wil het wel eens gebeuren dat ze niet goed dicht zijn of scheuren tijdens het bakken. Als je mooie dunne loempiavellen hebt, is de kans op scheuren kleiner dan bij dikkere exemplaren omdat je deze minder makkelijk kunt rollen. Het plakken van de loempia’s tijdens het rollen doe je heel eenvoudig met een restje beslag of een papje van bloem met water.

Loempia vullen
loempia vullen

 

 

Loempia maken

Porties: 14-20 stuks
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 100 gram witte kool
  • 1 prei
  • 150 gram taugé
  • 1 winterwortel
  • 150 gram kipfilet
  • 100 gram gekookte ham
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel sushi azijn
  • 1 theelepel sesamolie
  • 2 maggiblokjes
  • sambal, naar smaak
  • 450 gram bloem
  • 50 gram maizena
  • 10 gram bakpoeder
  • +/- 750 ml water
  • 2 eiwitten
  • 1 theelepel kerrie
  • peper / zout
  • zonnebloemolie, om in te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Zelf een loempia maken doe je zo:

Maak het beslag door de bloem, maizena en bakpoeder met een beetje zout, peper en de kerrie te zeven. Voeg er de helft van het water aan toe en roer tot een klont vrije pap. Gebruik hiervoor eventueel een staafmixer. Voeg er de eiwitten aan toe, roer door en voeg dan de rest van het water toe tot een vloeibaar beslag. Het is van de bloem afhankelijk of je alle water nodig hebt, het moet een vrij slap beslag zijn. Zet opzij zodat het beslag kan rusten.

Maak de vulling, snijd de prei en de kool in fijne reepjes en was deze goed. Rasp de wortel grof. Was de taugé maar hou deze apart. Snijd de kipfilet in plakken. Breng in een ruime pan water aan de kook en zet een grote kom koud water klaar. Blancheer de wortel, prei en kool 2 minuutjes en schep ze over in het koude water. Schep de taugé in het hete water en haal deze er na ongeveer 30 seconden weer uit. Doe ook deze in het koude water. Giet het water af en doe er opnieuw koud water in zodat het garingsproces stopt. Blancheer nu de plakken kipfilet in het hete water van de groente tot deze gaar is, dit zal 5 tot 10 minuten zijn. Controleer door er een dik stuk uit te halen en door te snijden. Haal de gare kip uit de bouillon. (Deze is niet meer nodig maar prima om een soep of saus van te maken.) Maak een dressing van de ketjap, azijn, suiker, verkruimelde maggiblokjes en de sesamolie. Trek de kip in niet te kleine stukken en snijd de ham in stukjes. Meng het vlees, de groente en de dressing en zet opzij.

Neem een 1/2 soeplepel beslag en doe dit in een kommetje, dit is de lijm. Bak de loempia vellen in een hete pan die je steeds insmeert met een beetje zonnebloemolie. Schep er zo veel beslag in dat er net een dun laagje in de pan zit. Laat de loempia vellen niet te lang bakken, als ze te droog zijn kun je ze niet meer fijn rollen. Bak alle beslag op.

Doe de vulling in een vergiet en druk er zo veel mogelijk vocht uit. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout / peper en/of sambal. Leg een loempia vel voor je neer op een snijplank, dit is handig om dezelfde maat aan te kunnen houden. Leg vulling net onder het midden en rol de onderkant erover heen. Smeer beslag op de zijkant en vouw dit over de vulling. Besmeer nu de lange zijdes en de bovenkant dun met beslag en rol tot een mooie strakke loempia. Zie foto’s. Maak zo alle loempia’s en leg ze op een bord.

Verhit zonnebloemolie tot 190 graden en bak de loempia’s per 2 of 3 stuks in 5 -10 minuten afhankelijk van grootte goudbruin en gaar. Serveer de loempia’s met ketjap en chilisaus.

Tafel lekker !!

Tags: snack
DeelPin52Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Nacho´s uit de oven
Hapjes

Nacho’s uit de oven

Avocadosalade met zalm
Hapjes

Avocadosalade met zalm; lekker op de borrelplank

falafel met spinazie
Hapjes

Falafel met spinazie maak je makkelijk zelf

Falafel maken
Hapjes

Basisrecept: falafel maken

Gefrituurde kaasblokjes
Hapjes

Gefrituurde kaasblokjes

Paddenstoelen tempura
Hapjes

Paddenstoelen tempura

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Bruschetta met paddenstoelen
Hapjes

Bruschetta met paddenstoelen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

11 + 16 =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Pasta met zalm saffraan en spinazie
  • De perfecte gehaktbal
  • Lavas
  • Hoe vaak eet jij thuis vis? En dan bedoelen we niet de afgehaalde kibbeling.
  • Geschilde asperges of ongeschilde asperges

Uitgelicht

rundvlees op de barbecue
Specials

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Doe eens gek en leg een goed en stoer stuk rundvlees op de barbecue. Met deze recepten helpen we je op weg naar de ultieme BBQ-beleving.

Check het recept of lees de info
courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

asperges met vis

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Voorgerechten met gerookte zalm

Voorgerechten met gerookte zalm

Recept in de picture

Nacho´s uit de oven
Hapjes

Nacho’s uit de oven

De lekkerste snack? Dat zijn beslist deze nacho's uit de oven. Je maakt ze met verse ingrediënten en een heerlijke zelfgemaakte kaassaus!

Check het recept of lees de info
Gebakken langoustines

Gebakken langoustines met chilimayonaise

Aardappelen met rozemarijn en knoflook

Aardappelen met knoflook en rozemarijn

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep
  • Guido op Verse aspergesoep
  • Connie Derks op Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender
  • Susanne Hermsen op Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender
  • Elise de Haan op Stamppot met spinazie en bospeen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen