• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juni 10, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hapjes

Mossel kroketten; Serveer de Zeeuwse mosselen bij de borrel

door Arianne Parent
in Hapjes, Voorgerecht
1
2
Mossel kroketten; Serveer de Zeeuwse mosselen bij de borrel

Mossel kroketten – Kroketten zijn bij ons gewoon rundvleeskroketten. Kroketjes of bitterballen met vullingen van groenten schijnen momenteel helemaal hot te zijn, maar wat ons betreft dient de nostalgie van een kroket intact te blijven. Wanneer je de vulling kan vervangen door een goede ragout wordt dit een ander verhaal. De basis wordt dan een roux waaraan je smaken toevoegt. Zo kun je denken aan paddenstoelen(ragout) asperge(ragout) en dacht ik, waarom niet een mossel(ragout).

Afijn, dat lijkt allemaal simpeler dan het in werkelijkheid was. Met het idee van mosselkroketten in mijn hoofd ging ik aan de slag. Nu laat ik niet zo snel mijn keukenblunders zien op onze website, maar ik zal er één verklappen. De inhoud van de kroket was veel te vloeibaar. Natuurlijk liet ik het er niet bij zitten en na enig experimenteren deel ik vandaag het recept van deze, inmiddels heerlijke, mossel kroketten

Het is wel even werk om ze te maken, maar dan zet je ook iets bijzonders op tafel. Je kunt ze prima invriezen om ze later te serveren tijdens een gezellige avond bij de borrel. De mossel kroketten zijn ook heel geschikt als voorgerecht. Lees de tips voor de garnering om er iets bijzonders van te maken.

mosselen eten

Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem

Hoe simpel wil je het hebben? Mosselen, groenten, wijn en in no time staat er een dampende pan mosselen op tafel. Hier vind je veel recepten.

Mossel kroketten

Porties: -
Bereidingstijd: 2880 minuten
Niveau: Moeilijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 ½ kilo mosselen
  • 100 ml. witte wijn
  • 1 stengel bleekselderij
  • ui
  • 400 gram mosselvocht (wat je opgevangen hebt)
  • 90 gram boter
  • 110 gram bloem
  • 70 gram room
  • 2 eierdooiers
  • peper of cayennepeper
  • 14 gram gelatine (blaadjes)
  • Citroensap (naar smaak)
  • een bordje bloem
  • een bord met losgeklopt ei
  • een bord met paneermeel

Bereidingswijze van dit recept

Mossel kroketten – Dag 1 Zeeuwse mosselen koken

Dit recept maak je bij voorkeur in 2 dagen. De mosselen moeten opstijven en drogen in de koelkast om een goede structuur in je kroket te krijgen. Plan de dag ervoor dus lekker basic mosselen, kook er wat meer en bewaar die voor de mossel kroketten.

  • 1 ½ kilo mosselen
  • 100 ml. witte wijn
  • 1 stengel bleekselderij
  • ui
  • peper

Kook de Zeeuwse mosselen gaar met de witte wijn, de bleekselderij, in stukken gesneden ui en peper. Haal de mosselen uit de schelp en zeef het kookvocht. Leg de mosselen op keukenpapier en laat goed uitlekken. Leg er eventueel ook keukenpapier overheen. Zet dit een nacht in de koelkast. Ze moeten niet uitdrogen, maar wel opstijven en al het overtollige water moet eraf. Bewaar ook het mosselvocht in de koelkast

Mossel kroketten – Dag 2: Mosselragout

mossel krokettenVandaag maken we de mosselragout op basis van een roux.

  • 400 gram mosselvocht (wat je gisteren opgevangen hebt)
  • De mosselen van gisteren
  • 90 gram boter
  • 110 gram bloem
  • 70 gram room
  • 2 eierdooiers
  • peper of cayennepeper
  • 14 gram gelatine (blaadjes)
  • Citroensap (naar smaak)

Week de gelatine in ruim koud water. Smelt de boter en roer de bloem erdoor, laat even bakken zodat de bloemsmaak verdwijnt. Voeg het mosselvocht er al roerend bij en roer tot een gladde, stevige massa ontstaat. Laat nog even zachtjes doorkoken terwijl je roert. Haal dan de pan van het vuur.

Klop de eidooiers los met een garde en meng met de room. Meng deze massa vervolgens bij de roux. Knijp de gelatine blaadjes uit en schep ook deze zorgvuldig door de ragout. Schep de mosselen erdoor. Proef en voeg naar smaak nog citroensap en/of peper toe.

Vet een lage schaal (ovenschaal) in met wat olie en doe de ragout over in deze schaal. Zet deze vervolgens 12 uur weg in je koelkast om volledig op te stijven.

Mossel kroketten – Dag 2 of 3: Paneren

12 uur na het bereiden van de ragout ben je klaar om te paneren. Hiervoor heb je nodig:

  • een bordje bloem
  • een bord met losgeklopt ei
  • een bord met paneermeel

Snij de opgesteven massa in gelijke stukken en rol er gelijke kroketten van. Rol deze kroketten eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei en tenslotte door het paneermeel. Je kroketten zijn klaar.

Leg de mossel kroketten tot gebruik in de diepvries.

Mossel kroketten bakken

Je kunt ze natuurlijk ook direct frituren. Bak de kroketten dan op 180 graden in de friteuse tot ze mooi goudbruin zijn en lekker krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Garneren

  • Frituur er wat verse peterselie bij (lekker krokant)
  • Bind overtollig mosselvocht met gelatine. Laat opstijven en snij er kleine kubusjes van. Gebruik hiervoor 3 gram gelatine op 100 ml. Mosselvocht
  • Leg er een plakje citroen bij.

Tafel lekker !!

Tags: KrokettensnacktapasVis - Verse visZeeland
DeelPin22Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

bruchetta met rucolapesto en mozzarella
Hapjes

Bruschetta met rucolapesto en mozzarella

Nacho´s uit de oven
Hapjes

Nacho’s uit de oven

Gebakken langoustines
Voorgerecht

Gebakken langoustines met chilimayonaise

Avocadosalade met zalm
Hapjes

Avocadosalade met zalm; lekker op de borrelplank

falafel met spinazie
Hapjes

Falafel met spinazie maak je makkelijk zelf

Falafel maken
Hapjes

Basisrecept: falafel maken

Steak tartare
Vleesgerechten

Steak tartare; een absolute lekkernij

Gefrituurde kaasblokjes
Hapjes

Gefrituurde kaasblokjes

Reacties 2

  1. Henriette van Ooijen says:
    6 maanden geleden

    Leuk recept voor mosselkroketten van Arianne Parent, maar het recept vermeldt niet wanneer en hoe de mosselen aan de ragout worden toegevoegd: heel, in grote stukken, fijngesneden?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      6 maanden geleden

      Inderdaad Henriette, de mosselen gaan in de ragout nadat je de eidooiers toegevoegd hebt. De mosselen gewoon heel laten.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

18 − elf =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Hollandse nieuwe haring komt een beetje later dit jaar
  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?
  • Nu al kersen? Hoe kan dat?

Uitgelicht

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Kip op de barbecue grillen, er zijn ontelbare manieren om dat te doen. Een kip op een bierblik, kipsaté, of kippenpoten, het kan allemaal!

Check het recept of lees de info
Varkensvlees op de barbecue

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Recept in de picture

steak sandwich bavette
Ontbijt en lunch

Steak sandwich met rundvlees

Lunchen van de barbecue. Ja, echt! Met het recept voor deze steak sandwich met rundvlees heb je een lunch die je voorlopig niet vergeet.

Check het recept of lees de info
lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen

Lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip

Handige kooktips

Cheddar
Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Cheddar is een populaire en veelzijdige kaas. En dan bedoelen we niet de 'plastic' plakjes in de supermarkt. Wat weet jij van cheddar?

Check het recept of lees de info
Vers fruit bewaren

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Petra H op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Redactie op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • J.F. Feunekes op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen