• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
vrijdag, januari 22, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hapjes

Mossel kroketten; Serveer de Zeeuwse mosselen bij de borrel

door Arianne
in Hapjes, Voorgerecht
Mossel kroketten; Serveer de Zeeuwse mosselen bij de borrel
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Mossel kroketten – Kroketten zijn bij ons gewoon rundvleeskroketten. Kroketjes of bitterballen met vullingen van groenten schijnen momenteel helemaal hot te zijn, maar wat ons betreft dient de nostalgie van een kroket in tact te blijven. Wanneer je de vulling kan vervangen door een goede ragout wordt dit een ander verhaal. De basis wordt dan een roux waaraan je smaken toevoegt. Zo kun je denken aan paddenstoelen(ragout) asperge(ragout) en dacht ik, waarom niet een mossel(ragout).

Afijn, dat lijkt allemaal simpeler dan het in werkelijkheid was. Met het idee van mosselkroketten in mijn hoofd ging ik aan de slag. Nou laat ik niet zo snel mijn keukenblunders zien op onze website, maar ik zal er één verklappen. De inhoud van de kroket was veel te vloeibaar. Natuurlijk liet ik het er niet bij zitten en na enig experimenteren deel ik vandaag het recept van deze, inmiddels heerlijke, mossel kroketten

Het is wel even werk om ze te maken, maar dan zet je ook iets bijzonders op tafel. Je kunt ze prima invriezen om ze later te serveren tijdens een gezellige avond bij de borrel. De mossel kroketten zijn ook heel geschikt als voorgerecht. Lees de tips voor de garnering om er iets bijzonders van te maken.

Mossel kroketten – Dag 1 Zeeuwse mosselen koken

Dit recept maak je bij voorkeur in 2 dagen. De mosselen moeten opstijven en drogen in de koelkast om een goede structuur in je kroket te krijgen. Plan de dag ervoor dus lekker basic mosselen, kook er wat meer en bewaar die voor de mossel kroketten.

  • 1 ½ kilo mosselen
  • 100 ml. witte wijn
  • 1 stengel bleekselderij
  • ui
  • peper

Kook de Zeeuwse mosselen gaar met de witte wijn, de bleekselderij, in stukken gesneden ui en peper. Haal de mosselen uit de schelp en zeef het kookvocht. Leg de mosselen op keukenpapier en laat goed uitlekken. Leg er eventueel ook keukenpapier overheen. Zet dit een nacht in de koelkast. Ze moeten niet uitdrogen maar wel opstijven en al het overtollige water moet eraf. Bewaar ook het mosselvocht in de koelkast

Mossel kroketten – Dag 2: Mosselragout

mossel krokettenVandaag maken we de mosselragout op basis van een roux.

  • 400 gram mosselvocht (wat je gisteren opgevangen hebt)
  • De mosselen van gisteren
  • 90 gram boter
  • 110 gram bloem
  • 70 gram room
  • 2 eierdooiers
  • peper of cayennepeper
  • 14 gram gelatine (blaadjes)
  • Citroensap (naar smaak)

Week de gelatine in ruim koud water. Smelt de boter en roer de bloem erdoor, laat even bakken zodat de bloemsmaak verdwijnt. Voeg het mosselvocht er al roerend bij en roer tot een gladde, stevige massa ontstaat. Laat nog even zachtjes doorkoken terwijl je roert. Haal dan de pan van het vuur.

Klop de eidooiers los met een garde en meng met de room. Meng deze massa vervolgens bij de roux. Knijp de gelatine blaadjes uit en schep ook deze zorgvuldig door de ragout. Proef en voeg naar smaak nog citroensap en/of peper toe.

Vet een lage schaal (ovenschaal) in met wat olie en doe de ragout over in deze schaal. Zet deze vervolgens 12 uur weg in je koelkast om volledig op te stijven.

Mossel kroketten – Dag 2 of 3: Paneren

12 uur na het bereiden van de ragout ben je klaar om te paneren. Hiervoor heb je nodig:

  • een bordje bloem
  • een bord met losgeklopt ei
  • een bord met paneermeel

Snij de opgesteven massa in gelijke stukken en rol er gelijke kroketten van. Rol deze kroketten eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei en tenslotte door de paneermeel. Je kroketten zijn klaar.

Leg de mossel kroketten tot gebruik in de diepvries.

Mossel kroketten bakken

Je kunt ze natuurlijk ook direct frituren. Bak de kroketten dan op 180 graden in de friteuse tot ze mooi goudbruin zijn en lekker krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Garneren

  • Frituur er wat verse peterselie bij (lekker krokant)
  • Bind overtollig mosselvocht met gelatine. Laat opstijven en snij er kleine kubusjes van. Gebruik hiervoor 3 gram gelatine op 100 ml. Mosselvocht
  • Leg er een plakje citroen bij.
Tags: KrokettensnacktapasVis - MosselenZeeland

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Stoemp
Stamppot

Stoemp van de kust; Vlaamse stamppot met vis

Kaaskroketjes
Hapjes

Kaaskroketjes

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

Bouillabaisse
Soep

Bouillabaisse zelf maken; proef de sfeer van Zuid-Frankrijk op je bord

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

Fish & Chips
Visgerechten

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Echte fish & chips van kabeljauw in een verrukkelijk krokant beslag. Fish & Chips is razend populair. Zelf maken is...

Lees verder
tutti frutti compote

Tutti Frutti Compote ( 2 varianten )

risotto met kabeljauw en schorseneren

Risotto met kabeljauw en schorseneren

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Cecile op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen