Mossel kroketten – Kroketten zijn bij ons gewoon rundvleeskroketten. Kroketjes of bitterballen met vullingen van groenten schijnen momenteel helemaal hot te zijn, maar wat ons betreft dient de nostalgie van een kroket intact te blijven. Wanneer je de vulling kan vervangen door een goede ragout wordt dit een ander verhaal. De basis wordt dan een roux waaraan je smaken toevoegt. Zo kun je denken aan paddenstoelen(ragout) asperge(ragout) en dacht ik, waarom niet een mossel(ragout).
Afijn, dat lijkt allemaal simpeler dan het in werkelijkheid was. Met het idee van mosselkroketten in mijn hoofd ging ik aan de slag. Nu laat ik niet zo snel mijn keukenblunders zien op onze website, maar ik zal er één verklappen. De inhoud van de kroket was veel te vloeibaar. Natuurlijk liet ik het er niet bij zitten en na enig experimenteren deel ik vandaag het recept van deze, inmiddels heerlijke, mossel kroketten
Het is wel even werk om ze te maken, maar dan zet je ook iets bijzonders op tafel. Je kunt ze prima invriezen om ze later te serveren tijdens een gezellige avond bij de borrel. De mossel kroketten zijn ook heel geschikt als voorgerecht. Lees de tips voor de garnering om er iets bijzonders van te maken.
Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem
Hoe simpel wil je het hebben? Mosselen, groenten, wijn en in no time staat er een dampende pan mosselen op tafel. Hier vind je veel recepten.
Mossel kroketten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 ½ kilo mosselen
- 100 ml. witte wijn
- 1 stengel bleekselderij
- ui
- 400 gram mosselvocht (wat je opgevangen hebt)
- 90 gram boter
- 110 gram bloem
- 70 gram room
- 2 eierdooiers
- peper of cayennepeper
- 14 gram gelatine (blaadjes)
- Citroensap (naar smaak)
- een bordje bloem
- een bord met losgeklopt ei
- een bord met paneermeel
Bereidingswijze van dit recept
Mossel kroketten – Dag 1 Zeeuwse mosselen koken
Dit recept maak je bij voorkeur in 2 dagen. De mosselen moeten opstijven en drogen in de koelkast om een goede structuur in je kroket te krijgen. Plan de dag ervoor dus lekker basic mosselen, kook er wat meer en bewaar die voor de mossel kroketten.
- 1 ½ kilo mosselen
- 100 ml. witte wijn
- 1 stengel bleekselderij
- ui
- peper
Kook de Zeeuwse mosselen gaar met de witte wijn, de bleekselderij, in stukken gesneden ui en peper. Haal de mosselen uit de schelp en zeef het kookvocht. Leg de mosselen op keukenpapier en laat goed uitlekken. Leg er eventueel ook keukenpapier overheen. Zet dit een nacht in de koelkast. Ze moeten niet uitdrogen, maar wel opstijven en al het overtollige water moet eraf. Bewaar ook het mosselvocht in de koelkast
Mossel kroketten – Dag 2: Mosselragout
Vandaag maken we de mosselragout op basis van een roux.
- 400 gram mosselvocht (wat je gisteren opgevangen hebt)
- De mosselen van gisteren
- 90 gram boter
- 110 gram bloem
- 70 gram room
- 2 eierdooiers
- peper of cayennepeper
- 14 gram gelatine (blaadjes)
- Citroensap (naar smaak)
Week de gelatine in ruim koud water. Smelt de boter en roer de bloem erdoor, laat even bakken zodat de bloemsmaak verdwijnt. Voeg het mosselvocht er al roerend bij en roer tot een gladde, stevige massa ontstaat. Laat nog even zachtjes doorkoken terwijl je roert. Haal dan de pan van het vuur.
Klop de eidooiers los met een garde en meng met de room. Meng deze massa vervolgens bij de roux. Knijp de gelatine blaadjes uit en schep ook deze zorgvuldig door de ragout. Schep de mosselen erdoor. Proef en voeg naar smaak nog citroensap en/of peper toe.
Vet een lage schaal (ovenschaal) in met wat olie en doe de ragout over in deze schaal. Zet deze vervolgens 12 uur weg in je koelkast om volledig op te stijven.
Mossel kroketten – Dag 2 of 3: Paneren
12 uur na het bereiden van de ragout ben je klaar om te paneren. Hiervoor heb je nodig:
- een bordje bloem
- een bord met losgeklopt ei
- een bord met paneermeel
Snij de opgesteven massa in gelijke stukken en rol er gelijke kroketten van. Rol deze kroketten eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei en tenslotte door het paneermeel. Je kroketten zijn klaar.
Leg de mossel kroketten tot gebruik in de diepvries.
Mossel kroketten bakken
Je kunt ze natuurlijk ook direct frituren. Bak de kroketten dan op 180 graden in de friteuse tot ze mooi goudbruin zijn en lekker krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Garneren
- Frituur er wat verse peterselie bij (lekker krokant)
- Bind overtollig mosselvocht met gelatine. Laat opstijven en snij er kleine kubusjes van. Gebruik hiervoor 3 gram gelatine op 100 ml. Mosselvocht
- Leg er een plakje citroen bij.
Tafel lekker !!
Leuk recept voor mosselkroketten van Arianne Parent, maar het recept vermeldt niet wanneer en hoe de mosselen aan de ragout worden toegevoegd: heel, in grote stukken, fijngesneden?
Inderdaad Henriette, de mosselen gaan in de ragout nadat je de eidooiers toegevoegd hebt. De mosselen gewoon heel laten.