Mozzarella sticks – Draderige gesmolten kaas in een knapperig jasje.
Mozzarella sticks, zalig zacht en krokant in één hap
Gepaneerde mozzarella sticks zijn in repen gesneden zachte, romige mozzarella in een knapperig laagje van paneermeel of panko. De krokante buitenlaag, met de zalige zachte binnenkant, is een geweldig lekkere combinatie van smaak, maar vooral ook van textuur. Dit is een fantastisch hapje bij de borrel of bij een High Wine.
Mozzarella sticks zelf maken
Het maken van zelfgemaakte mozzarella sticks is niet moeilijk, maar het paneren moet zorgvuldig gebeuren. Begin met het snijden van mozzarella in de vorm van lange staven. Neem hiervoor het liefst de grote stukken mozzarella om de eenvoudige reden dat je daar de mooiste repen van snijdt. Vervolgens worden de staven gepaneerd door ze twee maal door een mengsel van bloem met kruiden, losgeklopt ei en daarna door de panko of paneermeel te halen. De sticks worden eerst ingevroren om te voorkomen dat de kaas er na het zorgvuldige paneren tijdens het frituren alsnog uitloopt. Het bakken is iets lastiger en komt vrij nauw, dus erbij blijven is een must, maar het is alle moeite meer dan waard.
Mozzarella sticks in heel veel smaken
Hoewel de traditionele mozzarella sticks al erg lekker zijn, kun je er met een beetje creativiteit ook verschillende variaties van maken. Voeg bijvoorbeeld wat gedroogde kruiden zoals Italiaanse kruiden, oregano of tijm aan de bloem en/of het paneermengsel toe voor extra smaak. Of voeg een beetje spicy kruiden zoals cajun, kerrie of gerookt paprikapoeder toe voor extra pit. Je kunt ook experimenteren met verschillende soorten kaas, zoals cheddar, brie of geitenkaas, maar dan moet je wel even de naam aanpassen.
Serveer ze met een lekkere dip
Mozzarella sticks zijn al erg lekker, maar met een extra dip maak je er echt een feestje van. Hierbij kun je denken aan een simpele sweet chilisaus, maar een kerriesaus, cocktailsaus of een andere frisse of pittige saus is ook erg lekker. Serveer ze met cherrytomaatjes, komkommer en minipaprika’s. Dit is niet alleen lekker, maar ziet er ook nog eens erg kleurrijk uit.
Mozzarella en Burrata voor de pizza, de pasta en de salade
Op de pizza, in de salade, ook jij eet ongetwijfeld wel eens mozzarella. Maar wat weet je eigenlijk van dit bekende Italiaanse kaasje?
Mozzarella sticks
Print receptIngrediënten voor dit recept
- blok van 200 gram mozzarella
- 3 eieren
- 150 gram bloem
- 150 gram paneermeel/panko
- 1/2 theelepel zout
- kruiden en specerijen naar smaak
- zonnebloemolie om in te frituren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je mozzarella sticks;
Snijd de mozzarella in de lengte in vier gelijke plakken. De plakken moeten in drie stukken worden gesneden tot je ongeveer gelijke staafjes hebt.
Zet drie diepe borden klaar, een met bloem, 1 met losgeklopt ei met zout en een met een panko en/of paneermeel mengsel. Wil je extra kruiden toevoegen dan kun je bij de bloem 2 theelepels kerriepoeder of andere specerijen naar smaak toevoegen en bij het paneermengsel 2 theelepels gedroogde kruiden zoals Italiaanse kruiden, oregano of tijm.
Haal de sticks een voor een door de bloem, dan door het losgeklopt ei en dan door het paneermengsel, doe dit ook met de andere sticks. Herhaal dit zodat alle sticks twee maal gepaneerd zijn. Zet de schaal met mozzarella minimaal 15 minuten in de diepvries, zodat de kaas goed koud wordt. Dit doe je om te voorkomen dat de kaas uitbakt.
De mozzarella sticks moeten in een hete olie van 170 graden gebakken worden tot ze mooi goudbruin en krokant zijn. Als ze beginnen te spetteren, moeten ze uit de olie. Dit komt door de kaas die dan uit de kroket loopt.
Leg ze op een stukje keukenpapier. Je kunt de mozzarella sticks vooraf bakken , bewaar ze dan in de diepvries en warm ze op in de oven 15 minuten op 180 graden of in de airfryer 170 graden 8 minuten.
Serveer de mozzarella sticks met een dipsausje en snackgroenten.
Tafel lekker !!