Oesters met een zoete of pikante dressing – Oesters, een ware lekkernij, nietwaar?
Je kunt ze rauw of met een dressing eten, nu mijn man is niet zo dol op oesters, maar met een fijne dressing lust hij deze wel. Dus is het even zoeken en voilà hier een zoete en pikante versie
Maar je moet ze wel eerst open krijgen natuurlijk… Moeilijk is het niet, en op deze manier lukt het zeker
Pak de oester vast tussen een dikke keukenhanddoek of servet – zo kan de schelp niet wegglippen. Zorg ervoor dat de platte kant van de schelp bovenaan ligt, de bolle kant onderaan. Steek met het oestermes in het scharnier van de oester.
Maak een draaibeweging en wrik dan de schelp open door met het mes langs de rand van de oester te gaan. Verwijder eventueel gruis, en maak de oester los. Leg ze weer in de schelp.
Onderstaande video laat dit nog eens heel goed zien.
Oesters met een zoete of pikante dressing
Pikante dressing
- 6 eetlepels vers sinaasappel
- 1 koffielepel olijfolie
- 1 koffielepel fijngesneden brunoise van zoete paprika
- ½ koffielepel fijngesneden brunoise van groene chilipeper
- 1 koffielepel balsamicoazijn met honing
- Peper en zout
Zoete dressing
- ¼ de van komkommer in fijne brunoise gesneden
- ½ kleine rode ui fijngesneden
- 1 koffie lepel fijngesneden brunoise van zoete paprika
- 1 theelepel poedersuiker
- 1 koffielepel sojasaus
- 1 koffielepel zoete ketjap
- Paar blaadje gescheurde koriander
De bereidingswijze is simpel. Meng de ingrediënten voor de dressing naar keuze. Open de oesters en verdeel een koffielepel dressing over iedere oester. Schenk er een mooi glaasje wijn bij in en geniet!
Franse oesters SPÉCIALES GEAY
Bovenstaande lekkernij maakte ik met Spéciales Geay. Deze geweldige oesters uit Frankrijk zijn zacht en krokant tegelijk. De bijzondere balans tussen zoet en zout doet het perfect bij genoemde dressings. De fijne ziltige smaak van de oesters blijft ondanks de dressing nog lang uw smaakpapillen vermaken.
De ontwikkeling van deze oester vereist een kweek van 3 jaar. Na een uiterst nauwkeurige selectie op basis van de vorm, ronding en dikte, wordt deze oester in de Claires van Marennes-Oléron neergelegd. De Spéciale blijft 2 tot 6 maanden in de claire, bij een dichtheid van 10 oesters per m2.