• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hapjes

Oesters eten; Drie verschillende bereidingswijzen

door Redactie
in Hapjes, Voorgerecht
0
17
Oesters eten; Drie verschillende bereidingswijzen

Oesters eten; Drie verschillende bereidingswijzen – Misschien heb je ze nog niet vaak gegeten, en waarschijnlijk zelden zelf opengemaakt; Oesters! Een heerlijk luxe en feestelijk hapje, de prachtige schelpen op tafel maken altijd veel indruk. Het is even wennen, zo’n levend weekdiertje eten, je houdt ervan of niet.

Er is geen standaard smaak voor oesters. De smaak is afhankelijk van de bodem, voeding, het zoutgehalte en de temperatuur van het water. Over het algemeen is de smaak van deze schelpdieren te omschrijven als zilt, fris en zacht. We gingen aan de slag met de Zeeuwse creuse. Volgens sommige is dit de meest toegankelijke oester. De Zeeuwse creuse bezit veel vlees en heeft een stevige bite.

We hebben voor jullie drie verschillende receptjes met verschillende bereidingen van oesters; rauw, gestoomd en gegratineerd. Mocht je rauwe oesters eten nog een stapje te ver vinden, begin dat met gestoomde of gegratineerde oesters.

Oesters bewaren

Bewaar de oesters in de koelkast na aankoop in het mandje of kistje. Bewaar ze nooit in water. Oesters kunnen nog best lang buiten het water in leven blijven, ongeveer 9 dagen. Tot consumptie moeten de oesters levend zijn. De oesters moeten dicht blijven, er moet hiervoor druk op de verpakking blijven. Na opening kun je dit bereiken door iets zwaars op de verpakking te leggen. Staat de schelp toch iets open? Geef dan een tik op de schelp. Als de schelp sluit, leeft het dier nog.

oesters3
Oesters openmaken

Oesters eet je vers, maak ze daarom op het laatste moment open. Op deze manier kan er ook geen vuil bijkomen.

Leg de oester op een vlak werkblad met de bolle kant naar beneden. Op deze manier blijft het water in de oester zoveel mogelijk behouden. De oester maak je open bij het scharnier, deze vind je aan de smalle kant. Het scharnier is de plek waar de oester z’n klep open en dicht doet. Richt het mes naar beneden zodat je nooit in je hand kunt steken!

Vouw een theedoek een aantal keren dubbel, leg deze op de oester en houd de oester stevig vast. Steek het puntje van het oestermes tussen het scharnier aan de smalle kant en ga met een trillende beweging de schelp in, draai dan het mes een kwartslag naar je toe, je hoort dan het scharnier breken. Draai het mes door en snijd de sluitspier aan de zijkant los. Nu is de oester open, snijd nu de oester los van de sluitspier aan de onderkant.

Bekijk hoe het werkt ook in deze video:

Oesters serveren

Je kunt de oesters op diverse manieren serveren. Leg ze bijvoorbeeld op geschaafd ijs of ijsblokjes, op deze manier blijven ze goed liggen en de rauwe oesters blijven vers. Ter decoratie kun je eventueel zeewier op het ijs leggen. Gegratineerde oesters eet je warm, serveer deze dus niet op ijs. Kies hier dan bijvoorbeeld voor grof zeezout. Je kunt de oesters ook serveren op verkreukeld aluminiumfolie.

oesters2

Oesters eten is lekker én gezond

Oosters zijn heel gezond. Ze bevatten veel magnesium en zink. Dit zijn mineralen die een belangrijke rol spelen in de stofwisseling. Zink beschermt daarnaast ook tegen verkoudheid. Oesters zijn ook goed voor je cholesterol, zijn een grote bron van energie en bevatten weinig calorieën.

oesters6Oesters met rode wijnazijn dressing

  • 12 oesters (online bestellen)
  • 1 sjalotje
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • zout
  • peper

Snipper het sjalotje en meng met de rode wijnazijn. Breng de dressing op smaak met een beetje zout en peper. Open de oesters en serveer de rode wijnazijn dressing in een schaaltje bij de oesters.

Je kunt de oesters op diverse manieren serveren. Leg ze bijvoorbeeld op crushed ice of ijsblokjes, op deze manier blijven ze goed liggen en de rauwe oesters blijven vers.

oesters4Gestoomde oesters met Oosterse dressing

  • 12 oesters (online bestellen)
  • 1/2 rode peper
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel suiker
  • 1 limoen

Stoom de oesters, ik deed dit door een metalen vergiet op een pan met een laagje kokend water te zetten. Leg de oesters in het vergiet en doe de deksel erop. Stoom de oesters 4 minuten. Je kunt ook een stoommandje gebruiken. Door de oesters te stomen gaan ze een stukje open staan en zijn ze ook makkelijker te openen.

Halveer de peper, verwijder de zaadjes en hak de rode peper fijn. Meng in een schaaltje de rode peper, suiker, het sap van de limoen, wat limoenrasp en de sojasaus.

Open de oesters en serveer de Oosterse dressing in een schaaltje bij de oesters.

oesters5Gegratineerde oesters met Parmezaanse kaas

  • 12 oesters (online bestellen)
  • 1 eetlepel fijngehakte verse platte peterselie
  • 20 gr Parmezaanse kaas
  • 25 gr zachte boter

Verwarm de ovengrill.

Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie, verkreukel de folie zodat je er de oesters stabiel op kunt leggen.

Open de oesters en giet het vocht af. Leg ze op het verkreukelde aluminiumfolie.

Meng de zachte boter met de fijngehakte peterselie en verdeel dit over de oesters. Rasp de Parmezaanse kaas en strooi dit over de oesters.

Zet de oesters een paar minuten onder de grill zodat ze kaas smelt en een mooi goudbruin kleurtje krijgt.

Oesters zijn ook goed voor je cholesterol, zijn een grote bron van energie en bevatten weinig calorieën.

Deze oesters zijn ons aangeboden door Viswinkel online. Daar bestel je Zeeuwse mosselen rechtstreeks bij de bron.

Tafel lekker !!

Tags: KerstVis - OestersVis - Schaal- en schelpdierenVis - Schaal- en Schelpdieren - SchelpdierenVis - Verse vis
DeelPin62Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Bruschetta met paddenstoelen
Hapjes

Bruschetta met paddenstoelen

kaasdomino
Hapjes

De kaasdomino; ouderwets lekker

chips maken van aardappels
Hapjes

Chips maken van aardappels

Loempia maken
Hapjes

Loempia maken? Zo doe je dat

Rookworst met katenspek
Hapjes

Rookworst met katenspek

Kabeljauw in kruidenolie met tomatensalsa
Voorgerecht

Kabeljauw in kruidenolie met tomatensalsa

Rookworst met halloumi
Hapjes

Rookworst met halloumi; voor bij de borrel

Reacties 17

  1. N.boudrali says:
    2 jaar geleden

    Oosters klaarmaken mais koken of barbecue of bakken

    Beantwoorden
  2. Peter Kooijman says:
    3 jaar geleden

    We hebben hier in Amsterdam Noord een nieuwe toko, Amazing Oriental. Daar verkopen ze aziatische oesters, vier tot 6 keer zo groot als de Zeeuwse en de Franse. Kun je net zo eten. En ze verkopen ook grote oesters, 8 tot 12 keer zo groot als de Zeeuwse en de Franse. Die moet je stomen. Heerlijk, en lekker veel oestervlees. Kosten? 99 cent per stuk!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Interessant Peter, maar we houden toch ook wel van onze eigen lokale specialiteiten ?

      Beantwoorden
  3. manon says:
    7 jaar geleden

    Mooie verse Oesters hebben eigenlijk niets meer nodig.
    Misschien wat citroensap, geknipte peterselie en een lenteuitje.
    Niks meer aan doen en genieten!!

    Beantwoorden
  4. Marijke says:
    7 jaar geleden

    Ik wil ze graag weer eens proberen, altijd gedacht dat ik ze niet lekker vond, maar nu ik deze recepten zie, ga ik daar toch anders over denken! Vooral de gegratineerde met parmezaanse kaas lijken me erg lekker!

    Beantwoorden
  5. Karel says:
    7 jaar geleden

    Mijn schoonzoon is gek op oesters en ik wil hem straks verrassen met een paar leuke recepten die ik net op jullie site gelezen heb. Bedankt..!

    Beantwoorden
  6. ricky says:
    7 jaar geleden

    eenmaal gegeten in yrseke,tijdens vakantie,tot op heden niet meer zo genoten,helaas zelden hier verkrijgbaar

    Beantwoorden
  7. Anneliese de Waal says:
    7 jaar geleden

    Ik vind oesters erg lekker met citroen, wat een geweldige win actie, zou super zijn om te winnen !!!

    Beantwoorden
  8. Jolanda says:
    7 jaar geleden

    Sinds een jaar ben ik oesters gaan proberen en zeer gaan waarderen.Ik heb ze dan ook alleen maar op een standaard manier gegeten,maar na het zien,van die verrukkelijke recepten,ga ik het beslist ook op deze manier eten,zoals met parmezaanse kaas.Het water loopt weer in m’n mond als ik denk aan oesters,nu met verschillende bereidingswijze ,heerlijk!

    Beantwoorden
  9. karin clardij (@stregakarin) says:
    7 jaar geleden

    Oh heerlijk, oesters. Je mag me er voor wakker maken. Ook hoop ik nog altijd op een parel!

    Beantwoorden
  10. sregakarin says:
    7 jaar geleden

    Hmmmm, heerlijk oesters! Dat is nu echt iets waar je voor wakker mag maken. Ik hoop nog steeds ook op een parel!

    Beantwoorden
  11. Ingrid says:
    7 jaar geleden

    Als oesters genoten hebben, hebben ze een voortreffelijke smaak en zij onweerstaanbaar……..denk ik! Want ik zie mensen altijd smullen, maar heb ze zelf NOG niet gehad

    Beantwoorden
  12. Leila says:
    7 jaar geleden

    Ik zou graag mee willen doen om mijn moeder te verrassen. Ze is echt gek op oesters en zou dit dus héél leuk vinden 🙂

    Beantwoorden
  13. Grete Karina says:
    7 jaar geleden

    “Less is more” vind ik bij oesters, dus voor mij geen poespas, maar alleen een lekker dressing over de rauwe oesters! Citroensap met een drupje Tabasco is zalig.
    En ook een dressing van rode wijnazijn met een heel fijn gesneden uitje erdoor is top.
    Ik heb de winactie op FB gedeeld.
    Nu maar duimen, ik zou dolgraag een mandje oesters winnen…..
    Groeten, Grete Karina

    Beantwoorden
  14. foodieadventures says:
    7 jaar geleden

    Ik ben oesters de laatste jaren pas echt lekker gaan vinden. Afgelopen zomer heb ik zelf geplukt in Normandie en in Lauwersoog. Wat een feestje!

    Zelf eet ik ze het liefst met een beetje citroen, daar zijn de Normandische erg voor geschikt. Anders met een beetje azijn óf op een speciale gelegenheid met wat peper wodka afgetopt. Beetje experimenteren vind ik erg leuk!

    Beantwoorden
  15. Nathalie says:
    7 jaar geleden

    Platte oesters vind ik het lekkerst met een klein beetje citroen en vers gemalen peper. Of een gestoomde oester met hollandaisesaus. Klassieke gegratineerde oesters met kruidenboter en kaas. Oestertje met komkommer, sjalotje en beetje rode wijnazijn Oesters zijn gewoon heerlijk!

    Beantwoorden
  16. Els says:
    7 jaar geleden

    Ik heb nog nooit oesters gehad!

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen