- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Oesters eten; Drie verschillende bereidingswijzen

Oesters eten; Drie verschillende bereidingswijzen – Misschien heb je ze nog niet vaak gegeten, en waarschijnlijk zelden zelf bereid; Oesters! Een heerlijk luxe en feestelijk hapje, de prachtige schelpen op tafel maken altijd veel indruk. Het is even wennen, z’n levend weekdiertje eten, je houdt ervan of niet. De eerste keer dat ik oesters at was in Barcelona, met een beetje citroensap en tabasco. Ik vond het heerlijk!

Er is geen standaard smaak voor oesters. De smaak is afhankelijk van de bodem, voeding, het zoutgehalte en de temperatuur van het water. Over het algemeen is de smaak te omschrijven als zilt, fris en zacht. Ik ging aan de slag met de Zeeuwse creuse. Volgens sommige is dit de meest toegankelijke oester. De Zeeuwse creuse bezit veel vlees en heeft een stevige bite.

Ik heb voor jullie drie verschillende receptjes met verschillende bereidingen van oesters; rauw, gestoomd en gegratineerd. Mocht je rauwe oesters eten nog een stapje te ver vinden, begin dat met gestoomde of gegratineerde oesters.

Oesters bewaren

Bewaar de oesters in de koelkast na aankoop in het mandje of kistje. Bewaar ze nooit in water. Oesters kunnen nog best lang buiten het water in leven blijven, ongeveer 9 dagen. Tot consumptie moeten de oesters levend zijn. De oesters moeten dicht blijven, er moet hiervoor druk op de verpakking blijven. Na opening kun je dit bereiken door iets zwaars op de verpakking te leggen. Staat de schelp toch iets open? Geef dan een tik op de schelp. Als de schelp sluit, leeft het dier nog.


Oesters openmaken

Oesters eet je vers, maak ze daarom op het laatste moment open. Op deze manier kan er ook geen vuil bijkomen.

Leg de oester op een vlak werkblad met de bolle kant naar beneden. Op deze manier blijft het water in de oester zoveel mogelijk behouden. De oester maak je open bij het scharnier, deze vind je aan de smalle kant. Het scharnier is de plek waar de oester z’n klep open en dicht doet. Richt het mes naar beneden zodat je nooit in je hand kunt steken!

Vouw een theedoek een aantal keren dubbel, leg deze op de oester en houd de oester stevig vast. Steek het puntje van het oestermes tussen het scharnier aan de smalle kant en ga met een trillende beweging de schelp in, draai dan het mes een kwartslag naar je toe, je hoort dan het scharnier breken. Draai het mes door en snijd de sluitspier aan de zijkant los. Nu is de oester open, snijd nu de oester los van de sluitspier aan de onderkant.

Nog niet zeker van succes? In dit artikel kun je het op video bekijken[1].

Oesters serveren

Je kunt de oesters op diverse manieren serveren. Leg ze bijvoorbeeld op crushed ice of ijsblokjes, op deze manier blijven ze goed liggen en de rauwe oesters blijven vers. Ter decoratie kun je eventueel zeewier op het ijs leggen. Gegratineerde oesters eet je warm, serveer deze dus niet op ijs. Kies hier dan bijvoorbeeld voor grof zeezout. Je kunt de oesters ook serveren op verkreukeld aluminiumfolie.

Oesters eten is lekker én gezond

Oosters zijn heel gezond. Ze bevatten veel magnesium en zink. Dit zijn mineralen die een belangrijke rol spelen in de stofwisseling. Zink beschermt daarnaast ook tegen verkoudheid. Oesters zijn ook goed voor je cholesterol, zijn een grote bron van energie en bevatten weinig calorieën.

Oesters met rode wijnazijn dressing

Snipper het sjalotje en meng met de rode wijnazijn. Breng de dressing op smaak met een beetje zout en peper. Open de oesters en serveer de rode wijnazijn dressing in een schaaltje bij de oesters.

Je kunt de oesters op diverse manieren serveren. Leg ze bijvoorbeeld op crushed ice of ijsblokjes, op deze manier blijven ze goed liggen en de rauwe oesters blijven vers.

Gestoomde oesters met Oosterse dressing

Stoom de oesters, ik deed dit door een metalen vergiet op een pan met een laagje kokend water te zetten. Leg de oesters in het vergiet en doe de deksel erop. Stoom de oesters 4 minuten. Je kunt ook een stoommandje gebruiken. Door de oesters te stomen gaan ze een stukje open staan en zijn ze ook makkelijker te openen.

Halveer de peper, verwijder de zaadjes en hak de rode peper fijn. Meng in een schaaltje de rode peper, suiker, het sap van de limoen, wat limoenrasp en de sojasaus.

Open de oesters en serveer de Oosterse dressing in een schaaltje bij de oesters.

Gegratineerde oesters met Parmezaanse kaas

Verwarm de ovengrill.

Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie, verkreukel de folie zodat je er de oesters stabiel op kunt leggen.

Open de oesters en giet het vocht af. Leg ze op het verkreukelde aluminiumfolie.

Meng de zachte boter met de fijngehakte peterselie en verdeel dit over de oesters. Rasp de Parmezaanse kaas en strooi dit over de oesters.

Zet de oesters een paar minuten onder de grill zodat ze kaas smelt en een mooi goudbruin kleurtje krijgt.

Oesters zijn ook goed voor je cholesterol, zijn een grote bron van energie en bevatten weinig calorieën.

Deze oesters zijn ons aangeboden door Viswinkel online[4]. Daar besteld u Zeeuwse mosselen rechtstreeks bij de bron.

Tafel lekker!

Links in dit recept:
  1. In dit artikel kun je het op video bekijken: http://lekkertafelen.nl/nieuws/zeeuwse-oesters-seizoen-2015/
  2. online bestellen: https://www.vis-winkel-online.nl/
  3. online bestellen: https://www.vis-winkel-online.nl/
  4. Viswinkel online: https://www.vis-winkel-online.nl/