• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
vrijdag, februari 26, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hapjes

Papas y mojo, krieltjes zoals op de Canarische eilanden

door Marlene Stolte
in Hapjes
1
2
Papas y mojo, krieltjes zoals op de Canarische eilanden

Papas y mojo, krieltjes zoals op de Canarische eilanden – Op vakantie, net van het strand, nog even wat drinken op een terrasje voordat je onder de douche springt. En trek, trek in wat hartigs. Als je ooit op een van de Canarische Eilanden bent geweest dan heb je ze niet kunnen missen, de gerimpelde zoute aardappeltjes, gekookt in de schil, met een rode of groene saus. Een van de meest populaire gerechten van deze eilanden, die niet alleen als tapas maar ook als bijgerecht gegeten kunnen worden.

Papas

Deze aardappeltjes in de schil worden met flink wat zeezout gekookt waardoor er een laagje om de aardappel blijft zitten en ze gaan rimpelen. De officiële naam is Papas Arrugadas wat ook letterlijk gerimpelde aardappels betekent. Het gerecht zou uit nood zijn geboren omdat er op de Canarische Eilanden een gebrek is aan zoet water, waardoor er veel met het zoute zeewater gekookt werd.

Mojo

Traditioneel wordt er een mojo, een saus, bij gegeten. Er zijn verschillende sauzen waaraan op elk eiland ook weer een eigen draai gegeven wordt. De één wat pittiger dan de ander, dus voor ieder wat wils. Ik heb altijd een potje in de koelkast staan, want het is zo gemaakt en in een gesteriliseerd potje is de saus in de koelkast zeker een paar weken houdbaar. Maar hier thuis moet ik vaak al eerder een nieuwe voorraad maken, want ook op je tosti, een gehaktballetje of bij een stukje kaas smaakt hij heerlijk.

Het recept voor de mojo hieronder, is zoals wij hem het lekkerst vinden. Ben je geen fan van pittig, laat dan gerust een pepertje weg. Wordt je niet vrolijk van koriander, dan kan je de groene mojo ook met peterselie maken, vervang de koriander dan voor een bosje peterselie.

Hoe maak je een portie aardappeltjes voor 4 personen met ongeveer 300 ml saus (per kleur):

Papas

  • 1 kilo krieltjes met schil
  • 2 eetlepels grof zeezout
  • 1 theelepel fijn zout

Was de krieltjes goed en zet ze met het zout net onder water. Kook ze in ongeveer 15 minuten gaar. Giet af tot er nog een bodempje water in de pan zit en zet terug op laag vuur. Strooi er nog een beetje fijn zout overheen en laat het water verdampen, de krieltjes krijgen een zoutlaagje en zullen nu wat gaan rimpelen, dat hoort! Let op het laatst op, het gaat dan snel en het zou zonde zijn als ze verbranden. Je doopt ze in de saus en eet ze natuurlijk met schil en al!

Mojo

Voor de mojo heb je een blender of keukenmachine met mes nodig. Je kan het wel met een vijzel proberen, maar gemak dient de mens.

Mojo rood (Mojo picón)

  • 2 rode pepers, zaadlijsten verwijderd, grove stukken
  • 1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd, grove stukken
  • 4 teentjes knoflook, gepeld
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • mespuntje cayenne peper, als je van echt pittig houdt
  • sherryazijn of een rodewijnazijn
  • olijfolie
  • 1 theelepel zeezout

Doe de peper, paprika, komijnzaad, knoflook, zout, en paprikapoeder met een scheut olijfolie in de blender en pulseer een paar keer tot het een saus is. Proef! Wil je hem pittiger doe er dan een beetje cayennepeper bij. En doe dan pas de azijn erbij, drup voor drup tot jij hem lekker vindt.

Mojo groen (Mojo de cilantro)

  • bosje koriander, steeltjes en blaadjes
  • 1 groene paprika, zaadlijsten verwijderd, grove stukken
  • sap van een halve citroen
  • 4 teentjes knoflook, gepeld
  • 1 groen pepertje (is een optie als je hem wat pittiger wilt, zaadlijsten verwijderd, grove stukken)
  • olijfolie
  • 1 theelepel zeezout

Doe alles in de blender en mix met een scheut olijfolie. Is de saus wat te dik doe er extra olijfolie bij.

Tags: AardappelenAardappelen Krieltjestapas
DeelPin137Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

witte kool met dragonsaus
Visgerechten

Witte kool met dragonsaus, geplette krieltjes en gebakken zalm

ovenaardappels met gerookte paprika
Bijgerecht

Ovenaardappels met gerookte paprika

Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

Roseval aardappeltjes uit de oven
Bijgerecht

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Soesjes van aardappel en pastinaak
Bijgerecht

Soesjes van aardappel en pastinaak

Reacties 2

  1. Gab says:
    5 jaar geleden

    Alleen de rode mojo gemaakt voor bij de krieltjes, weliswaar zonder pepertjes en de azijn, maar het was verrukkelijk

    Beantwoorden
    • Marlene Stolte says:
      5 jaar geleden

      Het is een heerlijke saus inderdaad, Gabriëlle! Probeer ook eens bij vlees of gewoon bij een lekker stukje brood of kaas.

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Pastinaaksoep
Specials

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!

Lees verder
pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Roseval aardappeltjes uit de oven

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Nieuwe recepten

Klassieke Quiche Lorraine
Quiche

Quiche Lorraine; Een heerlijke klassieker

Quiche Lorraine is een echte Franse klassieker. Gevuld met prei ( of bosuien ) en gerookte spekblokjes. Ideaal als je...

Lees verder
Shakshuka

Shakshuka ( in saus gepocheerde eieren )

Bavarois van kwark met mandarijn

Bavarois van kwark met mandarijn

Handige kooktips

rijpe mango
Kookschool

Een rijpe mango? Zo check je dat!

Waar moet je op letten bij het kopen van een rijpe mango. Gebruik hiervoor je zintuigen, kijk, voel en ruik...

Lees verder
Hangop zelf maken recept

Hangop zelf maken? Dat doe je zo

Roux basisrecept

Roux; de basis van gebonden sauzen en soepen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Zeeuwse mosselen kunnen NIET altijd
  • benjaminschot op Zeeuwse mosselen kunnen NIET altijd
  • Redactie op Karbonade met aardappelen uit de slow-cooker
  • Ellen op Karbonade met aardappelen uit de slow-cooker
  • Redactie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Redactie op Bapao, gestoomd broodje met gehakt vulling
  • Annemarie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Redactie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen