- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Papas y mojo, krieltjes zoals op de Canarische eilanden

Papas y mojo, krieltjes zoals op de Canarische eilanden – Op vakantie, net van het strand, nog even wat drinken op een terrasje voordat je onder de douche springt. En trek, trek in wat hartigs. Als je ooit op een van de Canarische Eilanden bent geweest dan heb je ze niet kunnen missen, de gerimpelde zoute aardappeltjes, gekookt in de schil, met een rode of groene saus. Een van de meest populaire gerechten van deze eilanden, die niet alleen als tapas maar ook als bijgerecht gegeten kunnen worden.

Papas

Deze aardappeltjes in de schil worden met flink wat zeezout gekookt waardoor er een laagje om de aardappel blijft zitten en ze gaan rimpelen. De officiële naam is Papas Arrugadas wat ook letterlijk gerimpelde aardappels betekent. Het gerecht zou uit nood zijn geboren omdat er op de Canarische Eilanden een gebrek is aan zoet water, waardoor er veel met het zoute zeewater gekookt werd.

Mojo

Traditioneel wordt er een mojo, een saus, bij gegeten. Er zijn verschillende sauzen waaraan op elk eiland ook weer een eigen draai gegeven wordt. De één wat pittiger dan de ander, dus voor ieder wat wils. Ik heb altijd een potje in de koelkast staan, want het is zo gemaakt en in een gesteriliseerd potje is de saus in de koelkast zeker een paar weken houdbaar. Maar hier thuis moet ik vaak al eerder een nieuwe voorraad maken, want ook op je tosti, een gehaktballetje of bij een stukje kaas smaakt hij heerlijk.

Het recept voor de mojo hieronder, is zoals wij hem het lekkerst vinden. Ben je geen fan van pittig, laat dan gerust een pepertje weg. Wordt je niet vrolijk van koriander, dan kan je de groene mojo ook met peterselie maken, vervang de koriander dan voor een bosje peterselie.

Hoe maak je een portie aardappeltjes voor 4 personen met ongeveer 300 ml saus (per kleur):

Papas

Was de krieltjes goed en zet ze met het zout net onder water. Kook ze in ongeveer 15 minuten gaar. Giet af tot er nog een bodempje water in de pan zit en zet terug op laag vuur. Strooi er nog een beetje fijn zout overheen en laat het water verdampen, de krieltjes krijgen een zoutlaagje en zullen nu wat gaan rimpelen, dat hoort! Let op het laatst op, het gaat dan snel en het zou zonde zijn als ze verbranden. Je doopt ze in de saus en eet ze natuurlijk met schil en al!

Mojo

Voor de mojo heb je een blender of keukenmachine met mes nodig. Je kan het wel met een vijzel proberen, maar gemak dient de mens.

Mojo rood (Mojo picón)

Doe de peper, paprika, komijnzaad, knoflook, zout, en paprikapoeder met een scheut olijfolie in de blender en pulseer een paar keer tot het een saus is. Proef! Wil je hem pittiger doe er dan een beetje cayennepeper bij. En doe dan pas de azijn erbij, drup voor drup tot jij hem lekker vindt.

Mojo groen (Mojo de cilantro)

Doe alles in de blender en mix met een scheut olijfolie. Is de saus wat te dik doe er extra olijfolie bij.