Patatas bravas – een van de bekendste tapas uit Spanje.
De naam “Patatas Bravas” betekent letterlijk “wilde aardappelen”. Het wordt vaak geserveerd als tapas in Spaanse tapasbars en restaurants. Tapas zijn kleine gerechtjes om te delen en worden vaak geserveerd bij een glas wijn of bier. Patatas bravas zijn kleine stukjes gebakken- of gefrituurde aardappelen geserveerd met een salsa brava, die voor lekker veel smaak zorgt. Het is een heel toegankelijk en makkelijk te maken gerecht wat natuurlijk verklaart dat het zo populair is.
Hoe je de meest krokante aardappeltjes maakt
Gebruik voor patatas bravas een stevige aardappel, die blijft ook na het koken mooi in vorm. Als je de aardappels beetgaar (en dus nog stevig) gekookt hebt, giet je ze af. Zet de pan terug op het vuur en stoom ze even goed droog. Schud de aardappeltjes even goed om, zo krijg je een licht kruimig randje wat de aardappeltjes tijdens het bakken extra krokant maakt. Laat de aardappelstukjes ook helemaal afkoelen zet ze het liefst een paar uur in de koelkast om de lekkerste en krokantste aardappeltjes te krijgen. Het bakken kan in de frituur op 180 graden maar ook eenvoudig in de koekenpan. Als je een airfryer hebt kun je die het beste gebruiken, want daarin wordt de patatas bravas het krokantst, zonder dat je er veel werk aan hebt. Ze worden ook minder vet dan wanneer je frituurt of in de pan bakt.
Salsa brava is niet alleen lekker op de patatas, maar ook bij vlees, vis of groenten
De salsa brava maakt de patatas bravas
De salsa brava maakt de patatas brava zo geliefd. Het is een romige rode saus die een lichte rooksmaak heeft en die zo pittig is als jij het graag lust. Over de toevoeging van tomaat ontstaat nogal eens meningsverschil. De rode kleur zou niet van tomaten maar van de paprikapoeder moeten komen. Er zitten dan ook twee soorten paprikapoeder in de saus voor de patatas bravas, zoete paprikapoeder en gerookt paprikapoeder. Let er bij het gebruik van paprikapoeder op dat er heel veel verschil in smaken is, vooral de gerookte versie kan nogal scherp zijn. Om toch een mooie kleur en volle smaak te krijgen wordt er paprikapuree gebruikt, dat is net zoiets als tomatenpuree. Kun je niet aan paprikapuree komen, dan kun je die vervangen door tomatenpuree.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Patatas bravas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram vrij vastkokende aardappels
- zout
- 50 ml + 2 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 2 theelepels tomaten- of paprikapuree
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel zoet paprikapoeder
- 250 ml groentebouillon
- 1 eetlepel maizena
- 1 theelepel wijnazijn
- 1 theelepel suiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je patatas bravas:
Schil de aardappelen en snijd ze in ongelijke blokjes van ongeveer 3 cm. Spoel de stukjes aardappel goed schoon en kook ze in ongeveer 5 minuten beetgaar. Giet de aardappelen af, zet de pan terug op het vuur en stoom ze droog. Schud ze even royaal om zodat de randjes een beetje korrelig worden. Laat de stukjes aardappel volledig afkoelen, het is nog beter om ze een dag ervoor al te koken en in de koelkast te bewaren.
Maak voor de saus 2 teentjes knoflook schoon en plet ze met een mes. Verwarm in een pannetje 50 ml olijfolie en laat daarin op zeer matige warmte de knoflook trekken zodat de olie de smaak van de knoflook op kan nemen. Haal de knoflook uit de pan en voeg er de paprikapuree aan toe. Roer dat goed door tot het is opgelost, en warm het nog even goed door. Voeg er de paprikapoeders en de bouillon aan toe en kook kort door. Los de maizena op in een half kopje water. Giet tijdens het koken steeds een beetje van het maïzenamengsel bij de vloeistof tot de saus licht gebonden is, hij moet dik lopend zijn. Je serveert de saus lauwwarm over de aardappeltjes en tijdens het afkoelen zal de saus iets steviger worden. Breng de saus op smaak met wijnazijn en een beetje suiker en eventueel nog zout of gerookte paprikapoeder. Zet opzij.
Verdeel 2 eetlepels olijfolie over de aardappels en schud even om. Bak de aardappels in de pan of in de airfryer tot ze goudbruin en krokant zijn. Bestrooi ze met zout en doe ze in een schaaltje. Verdeel een beetje van de saus over de patatas bravas en zet er een schaaltje saus naast om in te dippen.
Tafel lekker !!