• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hapjes

Risotto bitterballen (Arancini) voor de borreltafel

Maak de risotto een dag eerder

door Elise de Haan
in Hapjes
0
4
Risotto bitterballen arancini

Risotto bitterballen (Arancini) – Als je uiteten gaat en je eet Italiaans, dan bestel je als starter misschien wel eens een bord antipasti. Daar liggen dan ook arancini op. Arancini zijn een soort “bitterballen” van risotto. Deze balletjes zouden hun oorsprong vinden op Sicilië, waar ze traditioneel gegeten worden tijdens het feest van Sint-Lucia, op 13 december. Ze worden in veel verschillende smaken gemaakt. Echt een lekkernij!

Risotto

De arancini of risotto bitterballen kun je ook zelf maken van een risotto. Eigenlijk kun je daar iedere risotto voor gebruiken. In onderstaand recept ga je aan de slag met een risotto met gemengde paddenstoelen. Je kunt ook gewoon een ‘basis’ risotto gebruiken met wat Parmezaan, of er compleet iets anders doordoen. Ga vooral voor de smaak die jij lekker vindt.

Serveer de risotto bitterballen als hapje bij de borrel. De schaal is gegarandeerd snel leeg!

Risotto bitterballen
Risotto bitterballen of Arancini maken

Maak de risotto een dag van tevoren en laat koud worden in de koelkast. Je vormt er dan makkelijker balletjes van

De bouillon geeft smaak

Bouillon is een belangrijke smaakmaker bij de bereiding van risotto. Je proeft dit uiteraard terug in de risotto bitterballen. Met deze receptuur gebruik je gemengde paddenstoelen en kun je dus een paddenstoelenbouillon gebruiken. Een zelfgemaakte groentebouillon of runderbouillon mag natuurlijk ook.

Risotto bitterballen ( Arancini )

Porties: ca. 20 stuks
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 300 gram risotto rijst
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 liter paddenstoelenbouillon
  • 60 gram roomboter
  • 100 gram geraspte Pecorino of Parmezaan
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 400 gram paddenstoelen, gemengd of alleen champignons, redelijk klein gesneden.
  • boter om in te bakken
  • kruiden naar smaak, tijm, peterselie etc.
  • peper en zout om op smaak te brengen.
  • 2 eieren, opgeklopt
  • panko** of paneermeel
  • Frituurpan of eventueel een wok of braadpan met zonnebloem of frituurolie.

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je risotto bitterballen (Arancini):

Smelt 60 gram roomboter in een pan, op een middelhoog vuur. Bak de ui glazig. Voeg dan de risotto rijst toe en roer goed. Bak de rijst even mee en voeg dan de witte wijn toe. Als deze is opgenomen door de rijst, doe je er een scheutje bouillon bij. Wanneer dat is opgenomen, doe je er weer een scheutje bij. Dit herhaal je onder voortdurend goed roeren. Na ongeveer 20 minuten is alle bouillon opgenomen door de rijst en is de rijst gaar. Controleer dit door even iets te proeven. Voeg vervolgens de Pecorino of Parmezaan toe en roer deze er goed doorheen.

Bak de paddenstoelen met de knoflook in de boter. Breng op smaak met peper, zout en verse kruiden naar smaak. Ik heb de paddenstoelen gebakken in kruidenboter.

Roer de paddenstoelen door de risotto. Laat de risotto vervolgens door en door koud worden.

Doe de opgeklopte eieren in een diep bord. Doe wat panko of paneermeel eveneens in een diep bord.

Vorm van de risotto een balletje ter grote van een golfbal. Haal deze eerst door het ei, en daarna door de panko. Leg op een platte schaal of bakplaat of iets dergelijks. Dit herhaal je tot alle risotto op is.

Frituur de balletjes 5 minuten op 190 graden. Maximaal vijf risotto bitterballen tegelijk in de pan!

Tafel lekker !!

Tags: Groente - Paddenstoelen
DeelPin80Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Bruschetta met paddenstoelen
Hapjes

Bruschetta met paddenstoelen

kaasdomino
Hapjes

De kaasdomino; ouderwets lekker

chips maken van aardappels
Hapjes

Chips maken van aardappels

Loempia maken
Hapjes

Loempia maken? Zo doe je dat

Rookworst met katenspek
Hapjes

Rookworst met katenspek

Rookworst met halloumi
Hapjes

Rookworst met halloumi; voor bij de borrel

Bruschetta met gegrilde groenten
Hapjes

Bruschetta met gegrilde groenten

Kaasstengels
Hapjes

Kaasstengels; de snack waar iedereen trek van krijgt

Reacties 4

  1. Pauline says:
    2 jaar geleden

    Ik heb het gisteren klaargemaakt, recept is goed te volgen en het is superlekker! Maar stel je hebt toch nog wat bitterballen over, hoe kan je ze het beste bewaren als je ze de volgende dag wilt opeten?

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      2 jaar geleden

      Je kunt de (ongefrituurde!) arancini ook heel goed invriezen en op een later moment frituren, Pauline. Je doet ze dan bevroren in de frituurpan en iets langer dan de niet-bevroren arancini.

      Beantwoorden
  2. Rinaldo says:
    2 jaar geleden

    Hey, even een vraagje: ik heb ze laatst gemaakt en ze waren heerlijk. Nu wil ik ze voor oudjaar opnieuw maken, alleen hebben de mensen alleen een airfryer ter beschikking. Enig idee of dit met de bitterballen mogelijk is?

    Beantwoorden
    • Elise says:
      2 jaar geleden

      Fijn dat je de risotto bitterballen lekker vond Rinaldo!
      Ik denk echter niet dat je ze in de airfryer kunt bakken. Ze zullen waarschijnlijk geen mooi bruin en knapperig korstje krijgen en er dus niet lekkerder van worden.
      Misschien is het een idee om je eigen frituurpan mee te nemen?

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen