Risotto bitterballen (Arancini) – Als je uiteten gaat en je eet Italiaans, dan bestel je als starter misschien wel eens een bord antipasti. Daar liggen dan ook arancini op. Arancini zijn een soort “bitterballen” van risotto. Deze balletjes zouden hun oorsprong vinden op Sicilië, waar ze traditioneel gegeten worden tijdens het feest van Sint-Lucia, op 13 december. Ze worden in veel verschillende smaken gemaakt. Echt een lekkernij!
Risotto
De arancini of risotto bitterballen kun je ook zelf maken van een risotto. Eigenlijk kun je daar iedere risotto voor gebruiken. In onderstaand recept ga je aan de slag met een risotto met gemengde paddenstoelen. Je kunt ook gewoon een ‘basis’ risotto gebruiken met wat Parmezaan, of er compleet iets anders doordoen. Ga vooral voor de smaak die jij lekker vindt.
Serveer de risotto bitterballen als hapje bij de borrel. De schaal is gegarandeerd snel leeg!

Maak de risotto een dag van tevoren en laat koud worden in de koelkast. Je vormt er dan makkelijker balletjes van
De bouillon geeft smaak
Bouillon is een belangrijke smaakmaker bij de bereiding van risotto. Je proeft dit uiteraard terug in de risotto bitterballen. Met deze receptuur gebruik je gemengde paddenstoelen en kun je dus een paddenstoelenbouillon gebruiken. Een zelfgemaakte groentebouillon of runderbouillon mag natuurlijk ook.
Risotto bitterballen ( Arancini )
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram risotto rijst
- 100 ml droge witte wijn
- 1 liter paddenstoelenbouillon
- 60 gram roomboter
- 100 gram geraspte Pecorino of Parmezaan
- 1 middelgrote ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 400 gram paddenstoelen, gemengd of alleen champignons, redelijk klein gesneden.
- boter om in te bakken
- kruiden naar smaak, tijm, peterselie etc.
- peper en zout om op smaak te brengen.
- 2 eieren, opgeklopt
- panko** of paneermeel
- Frituurpan of eventueel een wok of braadpan met zonnebloem of frituurolie.
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je risotto bitterballen (Arancini):
Smelt 60 gram roomboter in een pan, op een middelhoog vuur. Bak de ui glazig. Voeg dan de risotto rijst toe en roer goed. Bak de rijst even mee en voeg dan de witte wijn toe. Als deze is opgenomen door de rijst, doe je er een scheutje bouillon bij. Wanneer dat is opgenomen, doe je er weer een scheutje bij. Dit herhaal je onder voortdurend goed roeren. Na ongeveer 20 minuten is alle bouillon opgenomen door de rijst en is de rijst gaar. Controleer dit door even iets te proeven. Voeg vervolgens de Pecorino of Parmezaan toe en roer deze er goed doorheen.
Bak de paddenstoelen met de knoflook in de boter. Breng op smaak met peper, zout en verse kruiden naar smaak. Ik heb de paddenstoelen gebakken in kruidenboter.
Roer de paddenstoelen door de risotto. Laat de risotto vervolgens door en door koud worden.
Doe de opgeklopte eieren in een diep bord. Doe wat panko of paneermeel eveneens in een diep bord.
Vorm van de risotto een balletje ter grote van een golfbal. Haal deze eerst door het ei, en daarna door de panko. Leg op een platte schaal of bakplaat of iets dergelijks. Dit herhaal je tot alle risotto op is.
Frituur de balletjes 5 minuten op 190 graden. Maximaal vijf risotto bitterballen tegelijk in de pan!
Tafel lekker !!
Ik heb het gisteren klaargemaakt, recept is goed te volgen en het is superlekker! Maar stel je hebt toch nog wat bitterballen over, hoe kan je ze het beste bewaren als je ze de volgende dag wilt opeten?
Je kunt de (ongefrituurde!) arancini ook heel goed invriezen en op een later moment frituren, Pauline. Je doet ze dan bevroren in de frituurpan en iets langer dan de niet-bevroren arancini.
Hey, even een vraagje: ik heb ze laatst gemaakt en ze waren heerlijk. Nu wil ik ze voor oudjaar opnieuw maken, alleen hebben de mensen alleen een airfryer ter beschikking. Enig idee of dit met de bitterballen mogelijk is?
Fijn dat je de risotto bitterballen lekker vond Rinaldo!
Ik denk echter niet dat je ze in de airfryer kunt bakken. Ze zullen waarschijnlijk geen mooi bruin en knapperig korstje krijgen en er dus niet lekkerder van worden.
Misschien is het een idee om je eigen frituurpan mee te nemen?