Rookworst met halloumi – Die worst, dat is een typisch Nederlands product. Maar dat wil niet zeggen dat je die worst niet kunt combineren met ingrediënten uit andere eetculturen dan de onze. Een rookworst is heerlijk bij een winters stamppotje, of in een maaltijdsoep als bruine bonensoep of erwtensoep, maar naast dergelijke gerechten ook heel goed geschikt als borrelhapje. Voor dit warme hapje werd de worst gecombineerd met halloumi kaas en gegrilde paprika. Een echte fusion borrelhap dus, die rookworst met halloumi.
Verse rookworst, echt veel lekkerder!
Voor het maken van borrelhapjes als rookworst met halloumi gebruik je natuurlijk wel een echte, verse slagersrookworst. Een rauwe worst dus. Dat betekent dat je de rookworst moet wellen voor je hem kunt eten of verder verwerken. Wellen, hoe gaat dat dan? Je legt de worst 20 minuten in een pan water dat je tegen de kook aan houdt. Na die 20 minuten laat je de worst nog even een paar minuten ‘rusten’ op een snijplank, zodat de vleessappen zich goed door de worst verspreiden. Daarna kun je de worst aansnijden. Een verse rookworst koop je bij de slager, die hem op ambachtelijke wijze voor je heeft gemaakt. Dus doe je zelf, en je gasten, een plezier en gebruik geen voorgegaarde, eeuwig houdbare rookworst uit de supermarkt. Een vers exemplaar maakt echt het verschil bij een hapje als rookworst met halloumi. Probeer het maar eens.
Rookworst met halloumi?
Misschien ben je nog nooit halloumikaas tegengekomen voor dat je dit borrelhapje zag. Halloumi is een kaas die afkomstig is uit Cyprus. De kaas staat bekend om zijn aparte smaak en vooral om zijn bijzondere textuur. Halloumi ‘piept’ een beetje als je er op kauwt. Klinkt gek, maar het is echt zo. Halloumi wordt gemaakt van schapen- en geitenmelk en heeft een wat zoutige smaak. Een bijzondere eigenschap van halloumi is dat het niet smelt als het wordt gebakken of gegrild. En dat betekent dat het heel geschikt is voor gerechten waarin de kaas niet moet ‘uitlopen’. Halloumi wordt ook wel gebruikt als vleesvervanger in vegetarische gerechten. De kaas is gegrild of gebakken op zijn lekkerst, dus hij komt bij de rookworst met halloumi, dat uit de oven komt, prima tot zijn recht. Kortom, halloumi is een veelzijdige en bijzondere kaas die je zeker eens moet proberen.
Halloumi; heerlijke recepten met een kaas met een hoog smeltpunt
Halloumi is kaas gemaakt van schapen-, geiten- en koemelk. Het heeft een rubberachtige/elastische structuur en is zoutachtig van smaak.
Rookworst met halloumi
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 verse rookworst, ongeveer 275 gram
- 24 stukjes halloumi
- 24 stukjes gegrilde paprika
- zwarte peper
- wat gedroogde oregano
- 24 cocktailprikkers
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rookworst met halloumi:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Wel de rookworst 20 minuten in een pan water, dat net niet kookt. Laat na de 20 minuten de worst even rusten op de snijplank voor je hem aansnijdt.
Snijd de rookworst in 24 plakjes. Leg op elk plakje een stukje gegrilde paprika en een stukje halloumi. Steek er een cocktailprikkertje door heen.
Zet de hapjes in een vuurvaste schaal die je een kwartiertje in de oven plaatst.
De rookworst met halloumi is warm het lekkerst, dus serveer het hapje direct.
Tafel lekker !!
Heerlijk, ik heb gesmuld.
Even een tip: leg de prikkers, terwijl de worst welt, in koud water. Dit voorkomt dat het hout verbrand in oven (of airfryer).