Spaanse tortilla met chorizo en serranoham – Het recept voor dit borrelhapje, of deze tapa, is geïnspireerd op de klassieke Spaanse tortilla de patatas. Dit is een dikke omelet, gevuld met aardappel. Door er allerlei andere ingrediënten aan toe te voegen kun je oneindig variëren en zo ontstaan er steeds andere recepten. Een tortilla is dus uitermate geschikt om restjes groente of vleeswaren in te verwerken. In dit recept zijn naast de eieren en de aardappel ook typisch Spaanse ingrediënten als chorizo en serranoham gebruikt.
Je kunt de Spaanse tortilla ook eten als lunch of tussen een stuk stokbrood. Het lekkerst eet je een tortilla lauwwarm, of op kamertemperatuur.
Tortilla’s kunnen worden gebakken in een koekenpan, maar in de oven gaat het veel makkelijker. Je hoeft de tortilla dan niet om te draaien.
Als je een ovenschaal van 25×35 cm gebruikt, kun je met onderstaande hoeveelheid ingrediënten ongeveer 50 borrelhapjes maken.
Ei op de borrelplank; daar maak je vrienden mee
Serveer bij je avondje borrelen met vrienden eens ei op de borrelplank. Als salade, wrap of gefrituurd er is voor iedereen wel iets lekkers.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram vastkokende aardappels, ongeschild, in schijfjes
- 2 rode puntpaprika’s, in reepjes
- 1 middelgrote ui, in ¼ ringen
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 60 gram serranoham, in reepjes
- 60 gram dungesneden chorizo, in reepjes
- 12 eieren
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 2 tl gedroogde tijm
- 1,5 el gehakte peterselie
- zout en peper
- olie, om in te bakken en om in te vetten
- Ovenschaal van 25×35 cm
- bakpapier
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de Spaanse Tortilla:
Kook de aardappelschijfjes in water met wat zout beetgaar.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak hierin de ui, knoflook en puntpaprika tot de zacht beginnen te worden. Voeg de chorizo en serranoham toe en bak deze een paar minuten mee. Zet het vuur uit, en schep de gekookte aardappels, de gerookte paprikapoeder en de tijm door het mengsel. Breng op smaak met peper en zout. Laat het geheel een beetje afkoelen.
Vet ondertussen de ovenschaal in, en bekleed deze met bakpapier. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Klop de eieren los in een grote kom, voeg ook hier een beetje zout en peper aan toe.
Meng de peterselie door het aardappelmengsel en schep het over in de ovenschaal. Schenk de losgeklopte eieren er overheen.
Bak de Spaanse tortilla ongeveer 20 minuten, in het midden van de oven, op 200 graden. De tortilla is gaar als de eieren gestold zijn. Als de bovenkant te snel bruin kleurt, dek de schaal dan af met aluminiumfolie.
Laat de tortilla wat afkoelen in de schaal. Haal hem er vervolgens uit en leg hem op een snijplank. Als je de tortilla als borrelhapje serveert, snijd deze dan in ongeveer 50 blokjes. Leg ze over op een mooie schaal of bord, en steek er prikkertjes in.
Tafel lekker !!