Sprotfilets in tempura – Tempura is een Japans gerecht en ook een manier van bereiden. Diverse ingrediënten worden in beslag gedoopt en kort gefrituurd. Oorspronkelijk was deze methode niet Japans, maar Portugees; het werd in Japan geïntroduceerd in de 16e eeuw. Inmiddels is deze bereidingswijze ook overgewaaid naar onze keukens. En die mooie techniek gaan we in onderstaande receptuur toepassen op sprotfilets. Sprotfilets in tempura is de luxe vorm van kibbeling. Heerlijk als tussendoortje, als voorgerecht maar ook op de borreltafel.
Sprot
Sprot is een klein visje en familie van de haring. Ze worden vaak in bundeltjes verkocht, maar Nederlanders kennen ze vooral, net als sardientjes, uit blik. Verse sprot wordt gebakken of gefrituurd. Onderstaand een recept van sprotfilets in tempura. Een heerlijk hartig hapje bij de borrel. Bij een hartig gerechtje als dit hoort een sausje. Nu kun je een fles chilisaus leegschudden, maar je kunt ook even snel een lekker sausje zelf maken. Serveer de sprotfilets in tempura met een tartaar saus / sauce tartare. Een sausje dat heel erg lijkt op de bij ons bekende remoulade.
Zo maak je de saus:
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 grote augurk in zeer kleine blokjes
- 1 koffielepel kappertjes
- 1 fijngesnipperde ui
- fijngesnipperde dille
- 2 bosuitjes, in fijne ringen gesneden
Alles goed mengen en in koelkast bewaren.
Sprotfilets in tempura
Print receptIngrediënten voor dit recept
- Sprotfilets, zoveel je wilt
- 2 eetlepels maïszetmeel (bv. Maïzena)
- 5 eetlepels bloem
- 15 cl koud water met ijsblokjes
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Sprotfilets in tempura maak je zo:
Je kunt ook bij de Toko tempurameel kopen waar je alleen koud water aan toe hoeft te voegen
Neem ijskoud water, met een paar ijsblokjes en schep het maïszetmeel in het ijskoude water, voeg er ook de bloem aan toe en een snufje zout. Meng alles tot een egaal papje.
Frituren: Verhit de frituurolie tot 180 graden. Dip de sprotfilets in het beslag en bak ze goudbruin in de hete olie. Leg de krokant gebakken sprotfilet in een schaal met een vel keukenpapier, zo kan het overtollige vet uitlekken.
Serveer de sprotfilets in tempura met een lekker sausje.
Tafel lekker !!