Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Sprotfilets in tempura; Verrassende variant op kibbeling

Sprotfilets in tempura is een geweldig hartig gerechtje voor de borreltafel. Met een goed glas wijn of een stevig biertje wordt het werelds gezellig.

0 1.185

Sprotfilets in tempura – Tempura  is een Japans gerecht en tevens een manier van bereiden. Diverse ingrediënten worden in beslag gedoopt en kort gefrituurd. Oorspronkelijk was deze methode niet Japans, maar Portugees; het werd in Japan geïntroduceerd in de 16e eeuw. Inmiddels is deze bereidingswijze ook overgewaaid naar onze keukens.

Sprot

Sprot is een klein visje en familie van de haring. Ze worden vaak in bundeltjes verkocht, maar Nederlanders kennen ze vooral, net als sardientjes, uit blik. Verse sprot wordt gebakken of gefrituurd. Vandaag deel ik een recept met jullie van sprot in tempura. Een heerlijk hartig hapje bij de borrel. Bij een hartig gerechtje als dit hoort een sausje. Nu kun je een fles chilisaus leegschudden, maar je kunt ook even snel een lekker sausje zelf maken. Ik serveerde de sprot in tempura met een tartaar saus / sauce tartare. Een sausje dat heel erg lijkt op de bij ons bekende remoulade.

Sprotfilets in tempura

  • sprotfilets
  • 2 eetlepels maïszetmeel (bv. Maïzena)
  • 5 eetlepels bloem
  • 15 cl koud water met ijsblokjes
  •  Zout

Natuurlijk kan je via de Chinese winkel tempurameel kopen waar je alleen koud water aan toe hoeft te voegen

Neem ijskoud water, met een paar ijsblokjes en schep het maïszetmeel in het ijskoude water, voeg er ook de bloem aan toe en een snuifje zout.
Meng alles tot een egaal papje

Frituren

Verhit de frituurolie tot 180°
Dip je sprotfilet in het beslag en bak ze goudbruin in de hete olie
Leg de krokant gebakken sprotfilet in een schaal met een vel keukenpapier , zo kan het overtollige vet uitlekken.

Tartaarsaus

  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 grote augurken fijngesneden brunoise
  • 1 koffielepel kappertjes
  • 1 fijngesnipperde ui
  • Fijngesnipperde dille
  • 2 pijp ajuin in fijne ringen gesneden

Alles goed mengen en in koelkast bewaren

Tafel lekker!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer