Vis bitterballen van kabeljauw – Heerlijk knapperige bitterballen met een vulling van kabeljauw.
Massa of creativiteit?
De bekende bitterballen staan nog altijd op menig borreltafel en worden op menig terrasje met grote regelmaat besteld. Koop ze bij de snackbar of haal een zak uit de diepvries in de supermarkt. Ja, onze oude vertrouwde bitterbal met rundvlees vind je letterlijk overal. Maar vandaag willen we het hebben over vis bitterballen. Die bekende bitterbal, maar dan met een vulling van vis. Die zie je bijna nergens! De keuken in dan maar…. want met jouw eigen creatie kun je aankomen bij de borrel. Echt!
Vis bitterballen dus
Je gasten zullen het nauwelijks geloven. Vis bitterballen zijn origineel, heerlijk krokant, goed gekruid en een echte traktatie naast een glas witte wijn. In dit geval gaat het om gepaneerde vis balletjes die je frituurt. Probeer ook eens de kabeljauw balletjes die je bij het diner (en ook bij de borrel) kunt serveren.
Origineel, heerlijk krokant, goed gekruid en een echte traktatie naast een glas witte wijn
Even opletten
In deze vis bitterballen worden enkele ingrediënten gebruikt die in Nederland misschien minder goed verkrijgbaar zijn. De Lemon Pepper (vervang eventueel door peper) en de Ceviche kruiden (vervang eventueel door viskruiden). In dit recept kun je het paneermeel ook (naar eigen smaak) vervangen door een kruidenpaneermeel.
Kabeljauw; De lekkerste recepten voor jouw inspiratie
Ontdek met deze recepten hoe je verse kabeljauw op verschillende manieren kunt bereiden. Wat verse vis zou je vaker moeten doen.
Vis bitterballen van kabeljauw
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram kabeljauwfilet
- 75 gram paneermeel
- 1 ei
- zout
- cayennepeper
- 1 theelepel lemon pepper
- 1 theelepel ceviche kruiden
- 1 ui
- Paneermeel of kruidenpaneermeel
- bloem
- eiwit
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je vis bitterballen:
Mix de rauwe kabeljauw fijn (zoals gehakt) en meng het met paneermeel, eieren, lemon peper, ceviche kruiden. Kneed tot een smeuïg mengsel. Proef en voeg eventueel zout en cayennepeper toe.
Rol er met vochtige handen balletje van en zet nog even in de koelkast.
Dan gaan we de balletjes paneren. Zorg dat ze rondom goed bedekt zijn met een paneerlaagje. Haal ze daarvoor eerst door de bloem (klop overtollige bloem eraf), dan door het eiwit en vervolgens door het paneermeel. De bloem zorgt ervoor dat er meer eiwit aan het balletje blijft plakken, het eiwit maakt dat er meer paneermeel blijft zitten.
Bak nu het balletje in hete frituurolie op 180 graden. Ga ongeveer uit van 4 minuten. De bereidingstijd is uiteraard afhankelijk van hoe groot je de balletjes gemaakt hebt.
Laat de vis bitterballen daarna uitlekken op keukenpapier.
Tafel lekker !!