Haring in zure en kruidige marinade – “Papa het is druk hier, staat hij er pas net?”. We schuiven aan in de lange rij bij de plaatselijke visboer op de markt. De eerste indruk is dan ook inderdaad dat vis erg populair is. Eenmaal in de rij valt me echter weer eens op dat er vooral kibbeling en haring besteld wordt. Makkelijke vis zoals we dat noemen. Niemand, maar dan ook echt niemand heb ik horen vragen wat voor visje er in die kibbeling zat. Dat is het eerste dat ik zou willen weten. Want eerlijk is eerlijk, voor een pondje kibbeling tel je toch snel een royale 5 euro neer.
Ook de haringen gaan hard, maar allemaal per 1 of 2 stuks tegelijk. Haring om zo weg te happen dus. Dat is natuurlijk ook echt heel lekker en wie ons al een tijdje volgt weet hoe dol we zijn op de Hollandse nieuwe. Maar je kunt echt wel meer met een haring. Vandaag sta ik dan ook in diezelfde rij en wanneer mijn zoon om 8 haringen vraagt kijkt de verkoopster me vragend aan. Acht? Bevestigend knik ik dat het klopt. Zorgvuldig legt de verkoopster ze in een bakje en vervolgens begint ze er een lading in plastic verpakte uitjes op te stapelen. Mijn reactie dat dat niet nodig is levert een al even verbaasde blik op. Terwijl ik me sta te bedenken dat we zo lui geworden zijn dat we al niet eens meer een eigen uitje snijden (als het onkunde is lees je onze tips hier). Bestel je 1 haring met ui, dan heb ik er echt alle begrip voor dat er door de visspecialist een gesnipperd uitje bijgelegd wordt. Maar kom op, 8 haringen en 4 zakjes (plastic) gesnipperde uien, dat wil ik voor het milieu niet, ik heb ze bovendien in mijn gerecht ook niet nodig, en die (milieu) verspilling laat ik dan ook graag aan een ander over.
Met een tasje vol verse vis ga ik huiswaarts, me stiekem al verheugend op de bijzondere smaak die ik de haringen hoop mee te geven. Hollandse nieuwe haring wordt gevangen tot half juli. Dan eet ik ze graag zo uit het vuistje, maar wat later in het seizoen vind ik het ook echt een uitdaging om er meer van te maken. Het is nu oktober en in ons Lekker Tafelen team zijn we aan de slag met lekkernijen uit de Scandinavische/Nordic keuken. Nordic staat o.a. voor lokaal. Wat is er nu meer lokaal dan onze Hollandse haring! En toen Mireille een mooie gravad lax maakte en vertelde over de oorspronkelijke betekenis (begraven zalm) bedacht ik me om de haring in te leggen. Ook de haring begraaf ik onder heel veel smaken. Eén van die smaken is citroen die de haring een zachte garing meegeven.
Een lokale lekkernij dus die elke haring liefhebber met plezier zal bereiden. De kleuren, de smaken, dit gerecht maken is al een culinaire feestje op zich. Op social media wordt de #hashtag foodporn nogal eens gebruikt. Wat mij betreft een wat rare, en ook vaak misbruikte benaming, maar bij het maken van dit gerechtje schoot de term me regelmatig door gedachte. Hopelijk steekt mijn enthousiasme aan een maak ook jij binnenkort deze topper. Laat me dan vooral weten wat je ervan vond.
Haring in zure en kruidige marinade
8 Hollandse haringen + 2 om alvast in de stemming te komen.
- 3 citroenen
- 750 ml. olie (ik gebruikte Hennepzaadolie van E-oil)
- 1 zoete ui
- 2 tenen knoflook
- 2 takken rozemarijn
- 1 bos peterselie
- 6 laurierblaadjes
- 1 handje jeneverbessen
- 1 handje peperkorrels
Verwijder de staarten van de haring (let ook op het stukje graat dat daaraan zit) en halveer de haringen. Neem een passende, rechthoekige schaal en giet hierin de helft van de Hennepzaadolie. Vul de schaal vervolgens in lagen met haringfilets en citroen. Vul op met de overige kruiden en specerijen. Dek de schaal af en laat de haringen een nacht marineren in de koelkast.
Serveer de volgende dag met sodabrood en goede Deense boter.
Tip: Ik gebruikte een eerder gekregen Hennepzaadolie. Probeer deze zeker ook eens, het doet echt veel met de smaak! Mocht je dit niet lukken, gebruik dan een andere, liefst neutrale olie