Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Haringsalade in de winter

Haringsalade in de winter. Ook in de Duitstalige gebieden eet men haringsalade met ‘Matjeshering’. Zo gemaakt. Lekker fris met een beetje appel erdoor. Serveer de haringsalade met boerenbrood of roggebrood als voorgerecht, maar ook als lunch kun je deze haringsalade prima voorschotelen.

0 1.123

Haringsalade in de winter – Tijdens mijn eerste wintersportvakantie in Oostenrijk, lang, lang geleden, maar ik weet het nog goed, moest ik af en toe lichtjes griezelen van het eten dat wij in het hotel (halfpension) voorgezet gekregen. Ik beschouw mezelf als een hele makkelijke eter, echt ik lust zo ongeveer alles, maar die vage, bleke soepjes die ze daar als voorgerecht serveerden- en waar dan nog vagere ‘knödels’ in dreven- van die weke, kledderige ballen, die at ik niet met veel plezier op. En toen kwamen ze tot mijn stomme verbazing op een avond aanzetten met iets dat er uitzag als een haringsalade. Wist ik veel; ik dacht dat alleen wij Hollanders gezouten, rauwe haring aten. Maar nee, dus. Ook in de Duitstalige gebieden eet men haringsalade met ‘Matjeshering’. Nou ja, inmiddels weet ik natuurlijk wel dat haringsalade in veel meer landen gegeten wordt, denk bijvoorbeeld aan Scandinavië: haring met smørrebrød. Een zeker woonwarenhuis doet dan ook goede zaken met de verkoop van kant- en- klare ‘Zweedse haringsalade’.

Terug naar mijn eerste wintersport– eetervaring; de haringsalade vormde dus een hele prettige uitzonding tussen die (getver) leberknödel dingen. Haringsalade kan je op honderdduizend verschillende manieren maken: met aardappels en/of bietjes erdoor, met mayonaise en ei, met stukjes mandarijn, verzin het maar. We hebben er op Lekker Tafelen al diverse recepten van. Maar, om je nu ondanks het gebrek aan sneeuw in ons landje, een beetje in de wintersportstemming te brengen, of te houden als je misschien net terug bent, geef ik ook nog maar eens een voorzetje…. Deze is zonder toeters en bellen en zo gemaakt.  Lekker fris met een beetje appel erdoor.


Haringsalade

Voorgerecht voor 4 personen

 • 3 maatjesharingen
 • 200 ml zure room
 • mespuntje mosterd
 • 1 bosje dille (ongeveer de helft, naaldjes fijngehakt)
 • 1 kleine ui, fijngesnipperd
 • 1 appel (Elstar of Granny Smith), in kleine blokjes
 • 3 augurkjes, in piepkleine blokjes
 • citroensap
 • peper en zout

erbij

 • plukjes dille voor de garnering
 • eventueel nog een appel in schijfjes, als garnering
 • extra augurken naar smaak
 • 4- 8  sneden roggebrood of desembrood
 • (boeren) roomboter

Tja, een haringsalade maken stelt natuurlijk geen fluit voor. Het is vooral het assembleren van.. Bepaal zelf of je kiest voor de hardere en zuurdere Granny, of voor de milde friszoete elstar appel. Besprenkel de appelblokjes direct met een beetje citroensap tegen het verkleuren. Snijd de haring in hapklare stukjes of snijd ze alleen maar los van de staart en laat de filets heel. Meng alle ingrediënten dooreen, voeg zout, peper en citroensap naar smaak toe en een klein scheutje inmaakvocht van de augurken. Laat de haringsalade ongeveer een uur in de koelkast op smaak komen en presenteer hem, een beetje gezellig aangekleed op 4 bordjes.

Vervang de zure room eventueel door een mengsel van kwark en ongeslagen slagroom.

Guten Appetit!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer