Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Harira: heerlijke Marokkaanse soep met kikkererwten

Harira is een heerlijke maaltijdsoep met als basis kippenbouillon, tomaten, kikkererwten en bleekselderij uit de Marokkaanse keuken. De specerijen die er doorheen gaan, geven het een warm, mediterraan tintje.

0 2.037

Harira: heerlijke Marokkaanse soep met kikkererwten – Harira is een lekkere Marokkaanse maaltijdensoep. Het is de nationale Marokkaanse soep van Berberse afkomst. Het is een gebonden, rijk gevulde soep met als belangrijkste ingrediënten: tomaten, kikkererwten, (soms ook linzen) en bleekselderij.

Kikkererwten hebben een grote voedingswaarde. Ze bevatten veel zetmeel, dat door ons organisme als energiebron wordt gebruikt. Wel, deze soep kan perfect aangepast worden aan je eigen smaak: je kunt eventueel gehakt, lamsvlees of kip gebruiken als vlees. Als groenten kun je eventueel nog wortels toevoegen en linzen…

Wil je ze pikant? Voeg dan wat Harissa eraan toe, sambal, of eventueel een pepertje.

En een laatste tip: deze soep is zelfs nóg beter als je hem een nachtje laat staan…. Dit is een van de favoriete soepen van mijn man, na een heerlijke wandeling.


Marokkaanse Harira

  • 500 gr runderpoulet of suddervlees (bijvoorbeeld riblappen, sucadelappen)
  • 2 el ghee of plantaardige olie
  • 2 rode uien (gesnipperd)
  • 250 gr gesneden bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 50 gr vermicelli
  • 1 tl gember
  • 1,5 tl gemalen komijn
  • ½ tl piment (heel pikante pasta) of gemalen chilipeper
  • 2 tl paprikapeper
  • zout en zwarte peper
  • 1 laurierblad
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 liter kippenbouillon
  • 2 blikken kikkererwten van 250 gr (uitgelekt)
  • 2 blikken tomatenblokjes van 400 gr
  • Een paar stengels platte peterselie en koriander

Bereiding van de Harira

Snijd de runderpoulet in hapklare stukjes en bak ze even in de soeppan in wat ghee of olie. Ghee is geklaarde boter en dat zorgt ervoor dat de boter niet meer gemakkelijk verbrandt en bruin kan worden. Voeg de fijngesnipperde uien en knoflook toe. Wanneer alles goed is gefruit mag men de verschillende kruiden bijvoegen en het laurierblaadje.

Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en laat het even meebakken terwijl je blijft roeren. Voeg nu de kippenbouillon toe en laat ongeveer 20 min. sudderen. Voeg tenslotte de uitgelekte kikkererwten toe met de tomatenblokjes en de reepjes bleekselderij.

Meng alles goed door elkaar en laat de soep nog anderhalf uur zachtjes sudderen tot het vlees zacht is. Daarna voeg je de vermicelli toe en kook je deze in circa 10 minuten gaar. Bij het opdienen versier je met koriander blaadjes of platte peterselie.

Tijdens het koken regelmatig roeren en voeg indien nodig nog wat water toe. Let op: het moet wel een dikke maaltijdsoep worden, dus maak de soep niet te waterig.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer