Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Hartig gevulde broodjes

Hartig gevulde broodjes –  Ben jij een liefhebber van worstenbroodjes?  Dan moet je zeker deze broodjes eens maken, die zijn zo lekker. Vul ze met een pittige vulling van kip of gehakt de keuze is aan jou.

Een echte traktatie

Vaak wordt er getrakteerd op worstenbroodjes of saucijzenbroodjes, niks mis mee maar wil je origineel voor de dag komen maak dan eens deze hartig gevulde broodjes. Ik geef je er twee recepten voor een vulling bij, één met kip en één met gehakt. Heb jij zelf nog een lekkere vulling dan kan dat natuurlijk ook. Wij horen graag waar jij ze mee hebt gevuld.

Gistdeeg gewoon doen

Vaak zien we er tegenop om een gistdeeg te maken. We zijn bang dat het te moeilijk is en mislukt. Wanneer je mijn tips opvolgt kan er eigenlijk weinig misgaan.

  1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  2. Gist houdt van warmte maar niet van hitte. Warmte van de vloeistof mag maximaal 37 graden zijn.
  3. Voeg zout en vetstof pas aan het deeg toe als de gist goed met de bloem gemengd is. Zout en vet breken gist namelijk af.
  4. Geef gist de tijd laat, het minimaal 2 keer rijzen anders hou je een gistsmaak.
  5. Eenmaal gerezen voorzichtig behandelen anders zakt het weer in, niet stoten dus.
  6. Heb je geen verse gist neem dan gedroogde gist.  Deel de hoeveelheid dan door drie.

Pittige kipvulling

Voor 1 recept brooddeeg

  • 400 gram Kipfilet
  • 2 theelepels Kerrie
  • 1 theelepel Sambal
  • 2-3 Uien in stukjes
  • 1 teen Knoflook
  • 150 gram cottage Cheese
  • 1 eetlepel Maïzena

Snijd de kipfilet in kleine stukjes en meng deze met de sambal en de kerriepoeder. Bak de kip aan in wat olie of boter. Haal uit de pan en bak nu de uien samen met de uitgeperste knoflook. Voeg er de cottage cheese aan toe. Wanneer deze warm is voeg er dan de kip weer aan toe en bak alles even goed door. Meng de maïzena met een half kopje water en voeg deze beetje bij beetje toe tot je een stevig vulling hebt. Proef de vulling en breng eventueel nog extra op smaak met sambal en/of zout. De vulling moet sterk van smaak zijn want het brood zwakt de smaak nog iets af. Breng de kipvulling over naar een bord en laat een beetje afkoelen.

Pittige gehaktvulling

Voor 1 recept brooddeeg

  • 250 gram Gehakt
  • 100 gram Spekblokjes
  • 1 rode Paprika in stukjes
  • 100 gram Wortel grof geraspt
  • 2 Uien in stukjes
  • 1 teen Knoflook
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden
  • 150 gram gezeefde Tomaat
  • 1 theelepel gerookt Paprikapoeder
  • 1 theelepel Chilipoeder

Bak de spekblokjes samen met het gehakt rul in een droge koekenpan. Voeg er de wortel, de ui en de paprika aan toe en pers er de knoflook boven uit. Voeg er royaal kruiden naar smaak aan toe en bak alles goed door. Doe er de gezeefde tomaten bij en bak goed door tot een stevige saus ontstaat. Doe alles op een bord en laat wat afkoelen.

Hartig gevulde broodjes

Voor ongeveer 24 mini broodjes of 12 grote

  • 500 gram Bloem
  • 25 gram verse Gist
  • 15 gram Suiker
  • 7 gram Zout
  • 50 gram Olie
  • 300 gram Water
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • 200 gram geraspte Kaas

Doe de bloem in een grote kom, leg de gist erbij samen met de suiker. Meng er met de kneedhaken van je mixer het water doorheen. Wanneer alles eenmaal gemengd is voeg er dan het zout, de olie en de kruiden aan toe en kneed 10 minuten door tot een soepel deeg. Dek de kom af met plasticfolie en zet deze een half uur opzij. Maak ondertussen de vulling. Keer het deeg om op je, met bloem bestoven, aanrecht en verdeel het deeg voor minibroodjes in stukjes van 30-35 gram. Wil je grote broodjes neem dan 60-65 gram. Maak er bolletjes van en laat weer 15 minuten rijzen. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en leg hier de bolletjes met enige afstand op. Duw er met je vingers in het midden een holletje in groot genoeg om er een lepel vulling in te kunnen doen. Doe in ieder holletje royaal vulling en bestrooi met geraspte kaas. Laat nog ongeveer 15 minuten na rijzen op een warme tochtvrije plaats. Bak de hartig gevulde broodjes af in een voorverwarmde oven van 190 graden tot deze mooi goudbruin en gaar zijn. Dit is ongeveer 15 minuten.

Tip: Wil je de broodjes later weer opwarmen bak ze dan wel gaar maar wat lichter van kleur.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant


Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.