Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Hartige cake; gevuld met ham, kaas, bacon en olijven

Hartige cake; gevuld met ham, kaas, bacon en olijven – Verrassend simpel en verrassend lekker dat is deze hartige cake. Leuk voor bij een feestelijke brunch- of lunch, maar neem wat je over hebt gerust de volgende dag mee in je broodtrommel. Dat wordt smullen zo tussen werk of lesuren door.

De cake heb ik gevuld met kaas, ham, olijven en bacon, een combinatie die eigenlijk altijd goed is maar in een cake kom je hem toch niet zo vaak tegen. Bij cake wordt natuurlijk ook al snel gedacht aan zoetigheid maar je zou deze cake kunnen vergelijken met hartige muffins alleen bakte ik hem in een cakeblik. Zo ziet het er net weer even anders uit.

Hartige cake

Hartige cake - deegOntbijt- of lunchgerecht voor een cakeblik van 24 cm

  • 20 cl appelsap
  • 1 el olijfolie
  • 4 eieren
  • 1/2 tl zout
  • 250 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 150 gram geraspte kaas *
  • 1 grote ui
  • 150 gram bacon
  • 150 gram gekookte ham
  • 100 gram zwarte olijven
  • 100 gram groene olijven
  • 2 el peterselie

* kies een kaas die je zelf lekker vindt, ik gebruikte in deze cake 75 gram Gruyère en 75 gram Emmentaler.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg op een bakplaat een stuk aluminiumfolie en vouw hiervan de randen iets omhoog. Leg de plakken bacon op het folie en bak ze in de oven in ongeveer 10 minuten lekker knapperig. Neem ze uit de oven en laat op een keukenpapiertje uitlekken. Het vet dat nu op het aluminiumfolie is achtergebleven schenk je voorzichtig in een koekenpan.

Snijd de ui heel fijn en bak glazig in het vet van de bacon, mocht dit niet voldoende vet zijn voeg dan een klein beetje olijfolie toe. Schep de uien op een zeef en laat goed uitlekken anders wordt je deeg straks echt zompig.

Neem een kom en roer hierin de appelsap, de olijfolie, de eieren en het zout. In een andere kom meng je de bloem met het bakpoeder en zeeft het vervolgens boven het eimengsel. Roer  het geheel met een houten lepel of spatel goed om.

Snijd nu de gebakken plakken bacon, de gekookte ham en de olijven in kleine stukjes. Snijd de peterselie zeer fijn. Doe nu deze ingrediënten samen met de geraspte kaas bij het deeg en roer om tot alles goed met elkaar vermengd is.

Vet je cakeblik goed in of gebruik eventueel een bakpapiertje. Schep het deeg in de vorm en plaats het cakeblik  in het midden van de oven. Bak de hartige cake in 1 uur gaar.

Tafel lekker !!

Printen



Hartige cake; gevuld met ham, kaas, bacon en olijven

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.