Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Hartige pannenkoekjes met raapsteeltjes

Doe eens gek en bak deze hartige pannenkoekjes met raapsteeltjes. Eens iets heel anders dan de bekende pannenkoeken met jam, stroop of spek. Goed gevuld met groente maakt dit tot een gezonde en goed vullende lunch.

0 597

Hartige pannenkoekjes met raapsteeltjes – Het was alweer lang geleden dat wij pannenkoeken gegeten hadden. Sinds de kids niet meer zomaar achterop mijn fiets springen zonder dat ik omval, heeft het pannenkoek maken in het laatje “vergeten maaltijden” gelegen en heb je een Nationale Pannenkoekdag nodig om die ronde lekkernijen weer eens te maken. Toen ik achteloos zei dat ik weer eens pannenkoeken ging maken werden er dan ook meteen berichtjes rondgestuurd naar vriendinnen en hoorde ik al snel: “Mam, die en die komen ook meteen lunchen”. Een gezellige, volle keuken waarin iedereen meehielp. Een duidelijk signaal dat de pannenkoek toch weer vaker op tafel moet komen.

En waarom ook niet, niets zo simpel als een pannenkoek maken, wat bloem, een eitje, snufje zout en wat vloeibaars zoals water of melk. Plakje kaas, appel, spek of gewoon met wat poedersuiker erop. Nee, laat die “schudflessen” nou gewoon staan, heb je echt niet nodig en kosten ook nog eens een berg geld. Kan je beter een kopje thee op een terrasje voor drinken toch?

Alhoewel een pannenkoek met spek en stroop niet te versmaden is hebben we toch gekozen voor een andere variant. Een lekker hartig (en machtig) pannenkoekje met een beslag waar karnemelk in gaat en de groenten lekker makkelijk meteen in het beslag zitten. Met een klontje citroen-knoflook boter bovenop je warme pannenkoek een ware traktatie. Ik had nog wat prachtige rode basilicum liggen die ik in fijne stukjes in de boter heb meegenomen.


Hartige pannenkoekjes met raapsteeltjes

Voor een lunch voor 4 personen:

Pannenkoekbeslag:

 • 200 gram zelfrijzend Bakmeel
 • 400 milliliter karnemelk
 • 1 theelepel Baksoda
 • 1 bosje Raapstelen (laat ze als bosje bij elkaar zitten met het elastiekje er omheen)
 • 3 Bosuitjes, in dunne plakjes gesneden
 • 1 groene Peper voor de pit, zonder zaadlijsten, fijngehakt
 • 1 Ei
 • 50 gram Boter, gesmolten
 • citroenrasp van een halve Citroen

Citroen-knoflookboter:

 • 100 gram Boter, op kamer temperatuur
 • rasp en sap van een halve Citroen
 • 1 teen Knoflook, geperst
 • eventueel een paar takjes Basilicum of platte Peterselie, alleen de blaadjes, fijngehakt

Bereiding:

Maak eerst de boter. Meng de boter, de rasp en het sap van de citroen en de knoflook goed door elkaar. Doe dan de gehakte kruiden er doorheen en zet terug in de koelkast om weer goed op te stijven.

Ga nu door met het beslag. Leg het bosje raapsteeltjes een minuut of 2 met alleen de blaadjes in een kom heet (niet kokend) water zodat ze wat zachter worden. Haal ze uit het water en snijd alleen de blaadjes in smalle reepjes. Meng het meel met de baksoda en meng in een andere kom de karnemelk, de gesmolten boter en het ei. Doe dit mengsel bij het meel en klop goed door. Doe de citroenrasp, de bosuitjes, de raapsteelreepjes en eventueel de groene peper erbij en meng deze rustig door het beslag.

Vet je pan in met een beetje olijfolie of boter en gebruik een juslepel beslag per pannenkoek. Ze worden dan iets kleiner, maar ze zijn behoorlijk machtig en je kan ze dan leuk stapelen. Doe een klontje van de citroen-knoflookboter op je hartige pannenkoekjes met raapsteeltjes en laat deze heerlijk smelten.

Eet lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer