Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Ouderwetse havermout; een traditioneel hip ontbijt

Wie zegt dat havermout hip is vergeet dat het oeroud is en al door vele generaties genoten werd als lekker, voedzaam en betaalbaar ontbijt.

1 534

Ouderwetse havermout; een traditioneel hip ontbijt

Nostalgie komt in vele vormen en altijd als een associatie. Opeens hoor, zie of ruik je iets en je verlangt weemoedig naar een tijd waarin alles anders was…

Zo’n moment had ik laatst. Omdat het weer tijd is voor verwarmende, voedzame ontbijten had ik havermout voor mezelf gemaakt. En in een keer was ik terug in logeerpartij bij mijn oma. Zaterdagochtend bij haar in bed met een grote kom havermout luisteren naar de Ko-de-boswachtershow. Genieten!

Wie zegt dat havermout hip is vergeet dat het oeroud is en al door vele generaties genoten werd als lekker, voedzaam en betaalbaar ontbijt.


Even er bij blijven voor het beste resultaat

Ook kan ik me van mijn oma herinneren dat ze het lastig vond om havermout te maken. Het brandt namelijk makkelijk aan en mijn oma deed graag tien dingen tegelijk. Het is dus niet zozeer lastig, als wel een kwestie van er even bij blijven en blijven roeren. Tenminste, met de havermout van tegenwoordig. Die is namelijk zo klaar. Dat komt omdat de haverkorrels eerst gebroken en geplet worden. En soms zelfs voorgekookt. Door de fijnere structuur is het product sneller gaar. Denk maar aan aardappels. Als je die in z’n geheel kookt duurt het ook een stuk langer dan wanneer je ze in stukjes snijdt, omdat het uiteindelijk toch stamppot wordt.

Zelf kies ik altijd voor biologisch, omdat ik vind dat het verschil in smaak met supermarkt-havermout erg groot is.

Basisrecept

Recept voor een grote of twee kleine bak(jes)

  • 50 gr (biologische) havermout
  • 225 ml melk

Meng havermout en melk in een steelpannetje en brengen het onder voortdurend roeren aan de kook. Laat even doorkoken en zet dan het vuur uit. Laat nog twee minuten staan en klaar is de basis.

Variaties

Je kunt de havermout naar smaak dikker of dunner maken door er minder of meer melk bij te doen. En met het eindproduct kun je eindeloos variëren door er bijvoorbeeld honing en appel, (basterd)suiker en aardbeien, stroop en rozijnen of jam en kokos doorheen te roeren.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Harry (Rikske) zegt

    Heerlijke sugesties,Ouderwetse havermout gerechten Komt bij ons nu zèker op tafel Bedankt

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer