- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Hawaii sliders; hamschijven van de barbecue

Hawaii sliders; hamschijven van de barbecue – Bij schouderham denken we al gauw aan ham voor op de boterham, maar met deze ham kun je ook deze Hawaii sliders maken. Zorg er wel voor dat je de ham bij je slager haalt, dan heb je een betere kwaliteit schouderham dan bij de supermarkt. De ananas geeft een lekker zomers tintje aan de slider. Als saus gebruiken we zoete chilisaus, die je ook zelf kunt maken. De ham krijgt die heerlijke rook/grill smaak van de barbecue en de ananas krijgt als ware een zoetere smaak door het grillen.

Schouderham & ananas

Schouderham is een ham die bijna niet in zijn natuurlijke vorm wordt verkocht. Het zijn delen vlees van het varken die samen worden gevoegd en geperst om een ham te vormen. Zo kan het zijn dat schouderham vierkant, rond, ovaal of rechthoekig is van vorm. Meestal word het gemaakt van de platte dikke bil. Maar het kunnen ook delen van het varken zijn die overblijven na b.v. het uitbenen en snijden. Gewoon goed vlees dat tot een gekookte “ham” word omgetoverd. En daar is niks mis mee, alleen jammer dat men het dan nog steeds ham noemt. Want technisch gezien is dat het niet altijd. Daarom bij de slager halen, die kan je precies vertellen welke delen vlees er in zijn ham zitten en ook de hoeveelheid water. Het televisieprogramma de keuringsdienst van waarde heeft in het verleden een leuke aflevering over schouderham[1] gemaakt, echt een kijkerstip.

Ananas is een tropische vrucht uit zuid Amerika. Het grappige is dat de ananas een lage pH-waarde heeft wat inhoud dat het als een zure vrucht kan worden bestempeld. Echter vinden de meesten van ons hem gewoon lekker zoet smaken. En er is nog iets bijzonders aan deze vrucht. Door een bepaald stofje in de ananas, bromelaïne, kun je ananas niet binden met gelatine. Dit stofje verteerd namelijk eiwit, wat ook in gelatine zit.  Ananas past daarom wel heel goed als fris bijgerecht bij een barbecue omdat het ook de eiwitten van het vlees helpt afbreken. Het vlees wordt hierdoor extra mals.

Hawaii sliders; hamschijven van de barbecue

Voor 16 minibolletjes:

 • 2 el. gesmolten roomboter
 • 1 zakje gist
 • 300 ml. melk op kamertemperatuur
 • 1 ei
 • 500 gr. bloem
 • 1 tl. zout
 • 1 ei (voor bestrijken van je broodjes)
 • 4 el. sesamzaad

Doe de gesmolten roomboter, het ei en de melk in een kom samen met de gist. Hierdoor activeert de gist beter. Doe in een andere kom de bloem met het zout en roer dit door elkaar. Voeg de vloeistof geleidelijk bij de bloem en meng het tot een deeg. Als het een samenhangend deeg is dan kun je gaan kneden. Doe dit 7 minuten lang om een goede glutenvorming te krijgen. Dit zorgt ervoor dat je straks mooie luchtige bolletjes krijgt. Ik doe dit door met de handpalmen het deeg vooruit te duwen, om-en-om met mijn linker- en rechterhand. Heb je gelijk een goede work-out te pakken. Je kunt voor het kneden ook een deegmachine gebruiken. Zet het deeg, na het kneden, opzij en laat het rijzen tot het verdubbeld, dit duurt ongeveer 1 uur.

Kneed het deeg na het rijzen even door en haal er 16 bolletjes uit. Ik doe dit door de deegbal te wegen en dan het gewicht door 16 te delen. Verdeel het deeg in 16 gelijke stukjes, gebruik evt. je weegschaal om ze af te wegen, en maak er mooie ronde bolletje van.

Doe ze per 8 op een stukje bakpapier en laat ze weer 1 uur rijzen. Verwarm ondertussen je oven voor op 180 graden Celsius. Kluts in een schaaltje 1 ei.

Als ze een uur gerezen zijn, dan bestrijk je de bolletjes met ei en sprenkel je er wat sesamzaadjes op. Bak de bolletjes 16 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn aan de bovenkant. De tijd kan iets verschillen i.v.m. dat geen oven hetzelfde is qua temperatuur.

Teveel bolletjes? Maak ook deze cheeseburger sliders[2]!

Voor 4 sliders

 • 4 broodjes uit het recept dat hierboven staat
 • 2 plakken schouderham (rechhoek) van 0.70 cm dik
 • 1/4 verse ananas
 • chilisaus[3]

Zorg dat je barbecue klaar staat om te grillen.

Nog een voordeel van je ham bij de slager halen is dat hij de schouderham precies in de dikte snijdt die jij wenst. Uit 1 plak ham kun je 2 rondjes steken ter grote van je slider broodjes. De overige ham kun je lekker door een huzarensalade[4] of andere salade snijden. Schil de ananas en snij de kern eraf. Snij de ananas vervolgens in plakjes, je hebt 8 plakjes nodig voor je sliders.

Grill de ham en ananas tot ze mooie grillstrepen hebben en de ham warm is. Snij ondertussen de broodjes open. Je kunt de binnenkant van de broodjes ook grillen als je dat lekker vindt. Doe een rondje ham op het broodje en daarop 2 plakjes ananas. Doe er wat chilisaus overheen en als laatste het deksel van het broodje. Serveer het evt. met een prikker erdoor en je Hawaii sliders zijn klaar.

Voor extra smaak kun je een lekker plakje kaas op de ham leggen voor je de ananas erop doet.

Tafel Lekker

Links in dit artikel
 1. een leuke aflevering over schouderham: https://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde/04-10-2005/PRIDFIX2013_00017
 2. cheeseburger sliders: https://lekkertafelen.nl/recepten/cheeseburger-sliders/
 3. chilisaus: https://lekkertafelen.nl/recepten/zelf-chilisaus-maken/
 4. huzarensalade: https://lekkertafelen.nl/recepten/huzarensalade-zelf-maken/