Dit is een gerecht wat vooral op Spaanse bruiloften gepresenteerd wordt.
Voor 4 personen
- 3 rijpe tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 2 oude witte boterhammen (ongeveer 100 gram0
- 4 dikke moten heek (dwars op de ruggegraat gesneden)
- zout
- cayennepeper
- 5 el olijfolie
- 12 hazelnoten
- 2 el pijnboompitten
- 100 ml sherry (fino)
- 1 el sherryazijn
- 1/2 bosje peterselie
Bereiding:
Snijd de tomaten kruislings in, dompel ze in heet water, ontvel ze en verwijder de pitjes. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Pel de knoflook. Ontdoe het brood van de korsten en snijd het in blokjes. Spoel de vis af met koud water, dep hem droog en bestrooi hem aan beide kanten met zout en cayennepeper.
Verhit in een grote pan 3 eetlepels olie. Fruit de knoflook en het brood daarin al roerend in 2 tot 3 minuten goudbruin.Neem het mengsel uit de pan en laat het op keukenpapier uitlekken. Doe de rest van de olie in de pan en verhit deze. Bak de moten vis daarbij bij hoge temperatuur aan elke kant 1 minuut. Neem ze uit de pan, leg ze op een bord en houd ze afgedekt warm. Doe de tomaten in een pan en stoof die 5 minuten, roer daarbij af en toe.
Stamp ondertussen de knoflook en het brood met de hazelnoten en pijnboompitten in een vijzel fijn. Roer de sherry en azijn erdoor. Roer het mengsel door de tomaten en laat het bij hoge temperatuur 1 minuut inkoken.
Leg de vis met het vocht dat zich gevormd heeft, weer terug. Laat dat afgedekt bij lage temperatuur 5 tot 6 minuten zachtjes koken, schud de pan daarbij regelmatig. Was de peterselie en schud hem droog. Hak de blaadjes fijn en strooi ze er voor het serveren over.