Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Heerlijk geurig volkoren-kamutbrood

0 1.422

Heerlijk geurig volkoren-kamutbrood – Zelf brood bakken met een deel kamutbloem of kamut-volkorenmeel ruikt niet alleen heerlijk, maar is veel voller van smaak dan tarwemeel. Het is echt de moeite waard om het eens te proberen. Kamut bloem/meel koop je bij de betere natuurvoedingswinkels zoals Arteka en Ekoplaza. Of bij molen De Zandhaas in Santpoort.

“Kamut is volgens Wikipedia het Egyptische woord voor tarwe. De Latijnse naam is Triticum turanicum, ook wel genoemd Khorasan. Het graan is verwant aan durum tarwe, allebei zijn ze harde tarwesoorten.” Toch is de smaak anders, kamut heeft een meer nootachtige melange en durum gaat meer richting rijst/mais.

Benodigdheden:

  • 200 gr kamut-volkorenmeel (of kamutbloem)
  • 200 gr tarwebloem
  • 8,5 gr bakkerszout
  • 6 gr gedroogde gist
  • 1 el maltose (of vloeibare honing)
  • 20 gr Crisco (of zachte boter)
  • 250 gr lauwwarme melk
  • Bakblik bekleed met bakpapier of een ovensteen.

Zorg er voor dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn.

Doe alle droge ingrediënten, in de mengkom en roer alles goed door elkaar. Maak de maltose zachter, door het enkele seconden in de magnetron te doen. Los dan een el maltose op in de lauwwarme melk en voeg dit dan bij de rest in de kom. Doe dan ook de crisco er bij en laat het mengsel ca. 10 tot 15 min. kneden op stand 2 van de kneedmachine, totdat er een soepel en elastisch deeg ontstaat. Eventueel controleren door een vliesje te trekken, net als een kauwgombel. (met de hand kneden kan ook, maar dan duurt het langer).

Laat het deeg dan 1 uur, in een licht ingevette en afgedekte kom, op kamertemperatuur in volume verdubbelen.

Haal het deeg uit de kom en druk het voorzichtig plat (doorslaan heet dat) en vorm het deeg tot een grote bol. Kijk hier maar eens hoe dat ongeveer werkt:

Ik heb een beklede bakplaat gebruikt om het deeg voor de tweede keer te laten rijzen. Afdekken met een stuk licht, ingevet plastic en weer 1 uur, op kamertemperatuur, laten staan. Intussen de oven, inclusief ovensteen (mits je die hebt natuurlijk), goed voorverwarmen op 220 graden.

Een klein beetje water in een oud, metalen bakblikje doen en dit onderin de oven zetten. De stoom die zo ontstaat, zorgt er voor dat het deeg nog wat verder kan rijzen tijdens het bakken, zonder te gaan scheuren. De oven even sluiten.

Dan het deeg een paar keer insnijden met een lame of heel scherp mes. Dat staat mooi, geeft een persoonlijk touch en voorkomt ook dat scheuren op plaatsen ontstaan waar je ze niet wilt hebben.

Nu het deeg incl. bakpapier op de ovensteen laten glijden, of wanneer je deze niet hebt,  het bakblik in de oven schuiven.

Verlaag de oventemperatuur naar 200 graden en bak het brood in ca. 30 á 35 min. goudbruin. Leg het op een rooster om af te koelen.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer