Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Heilbot met broccoligratin en venkelrisotto

De homemade variant op de standaard visgratin uit de diepvries van de supermarkt. Heilbot met broccoligratin en venkelrisotto is zoveel lekkerder!

Heilbot met broccoligratin en venkel-risotto – We kennen ze vast uit de supermarkt de 4 kanten blokken vis met een gratineer laag erop. Met het schaaltje en al in de oven en klaar!  Hoe makkelijk en zo veel lekkerder is dit zelf te maken. Geen bergen E-nummers  en echte lekkere vis. Eenmaal dit geproefd hoef je die andere nooit weer.


Zwarte heilbot

De zwarte heilbot is een straalvinnige vis uit de familie van de schollen, orde platvis. Deze vis kan tot wel 3 meter lang worden en heeft een vlezige structuur. Deze vis is uitermate geschikt om te stomen, bakken of grillen. Heilbot is het hele jaar door verkrijgbaar.

Vis is simpel en snel

Wij van lekker tafelen houden wel van een visje, en combineren daar ook graag mee. Er zijn vele manieren om je vis te bereiden,je kan het simpel houden door ze te kruiden, door de bloem te wentelen en dan te bakken. Heerlijk niks mis mee maar we gaan een klein stapje verder en maken een mengsel van broccoli en oude kaas en daar gratineren we de vis mee. Heerlijk met wat verse pasta of een risotto. Let er bij het gratineren op dat je de vis echt kort bakt anders wordt deze snel droog en dat zou zonde zijn. Ik nam zwarte heilbot maar je kunt er ieder andere vissoort voor nemen. Denk hierbij aan kabeljauw, skrei of zelfs een stukje zalm.

Heilbot met broccoligratin

Visgerecht voor 4 personen:

  • 4 stukjes heilbot van ongeveer 100 gram
  • 100 gram oude kaas
  • 100 gram broccoli
  • scheutje olijfolie
  • zout/peper
  • bloem

Rasp de kaas en hak de broccoli zo fijn mogelijk. Dit gaat het beste in een keukenmachine maar met een mes kan het ook. Voeg wat peper en een klein beetje olijfolie toe zodat het aan elkaar blijft plakken. Tot zo ver kun je voor bereiden, de rest van de bereiding echt pas op het laatste doen voor het beste resultaat. Verwarm de gril van je oven voor op de hoogste stand. Dep de stukken vis droog met keukenpapier en bestrooi met zout en peper naar smaak. Doe een paar eetlepels bloem in een bordje en haal hier de vis doorheen zodat deze bedekt is met een dun laagje bloem. Verwarm een scheutje olijfolie  en laat dit goed heet worden , bak de vis aan beide zijden ongeveer 2 minuten en haal ze uit de pan. Leg ze op een ovenvaste schaal en verdeel er her broccolimengsel over. Zet nog ongeveer 3 minuten onder de hete grill totdat het begint te verkleuren en de vis goed heet is. Serveer bovenop de heilbot met broccoligratin een heerlijk frisse venkel risotto.

Venkelrisotto

Risotto voor 4 personen:

  • 200 gram risottorijst
  • 1 sjalotje fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1 venkel grof geraspt
  • 1 glas witte wijn ( liefst droge )
  • 700 ml bouillon
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • sap van 1 citroen
  • rasp van 1 citroensap

Smoor de sjalot,ui en venkel kort in de olijfolie en roer er de rijst doorheen. Smoor deze even mee totdat de korrels wat glazig gaan zien. Voeg het glas wijn toe en daarna in gedeeltes de bouillon. Voeg steeds bouillon toe wanneer de vorige is opgenomen blijf tussendoor steeds goed roeren.. De rijst heeft ongeveer 18 minuten nodig om te garen. Verdeel de boter en de Parmezaanse kaas over de rijst en leg de deksel op de pan. Grill ondertussen je vis. Roer de kaas en de boter door de rijst en breng op smaak met citroenrasp en sap.

Schep op een bord en leg er voorzichtig je gegratineerde vis bovenop.

Tafel lekker!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.