Asperge crèmesoep met een twist – Een gekookt eitje hoort eigenlijk bij een klassiek gekookte asperge gerecht. De twist in deze crèmesoep zit in het eitje, dat nu ook in de soep gebruikt wordt.
Gebruik de schillen en het uiteinde van de asperge altijd om de bouillon krachtiger te maken. Het kost misschien iets meer tijd om deze eerst te koken, maar dan heb je ook echt alles van die heerlijke asperges gebruikt.
Asperge crèmesoep met een twist
- 500 gr witte asperges
- 1 ½ liter water
- 1 blokje groentenbouillon
- 60 gr roomboter
- 40 gr bloem
- 2 scheuten droge witte wijn
- 4 el zure room
- 1 eierdooier
- zeezout
- witte peper
- paar takjes peterselie (garnering)
- optie: citroensap
Was en schil de verse witte asperges. Snij ongeveer 2 cm van de onderkant af. Breng het water aan de kook en laat hierin de schillen en het uiteinde ongeveer een kwartier trekken. Zeef het vocht en vang het op.
Snijd de asperges in gelijke stukken van ongeveer 2 ½ cm.
Neem een schaal, splits het ei, doe de eierdooier in de schaal en voeg de zure room toe. Meng dit door elkaar met een garde of staafmixer.
Doe de boter in een andere pan, laat langzaam smelten en voeg de bloem toe. Dit is de roux, basis voor elke saus. Voeg langzaam de aspergebouillon toe, blijf roeren, totdat het mengsel mooi glad is. Voeg tenslotte de stukjes asperge toe en laat het nog langzaam op laag vuur 20 minuten pruttelen.
Voeg dan de wijn toe en laat deze 5 minuten meekoken. Voeg hierna het mengsel van de zure room en de eidooier toe en roer mooi glad. Vind je de soep wat te dik voeg dan beetje bij beetje heet water toe. Proef nu en voeg naar smaak wat zout en peper toe.
Verdeel op borden of in kommen en garneer het af met de vers gehakte peterselie. Om het nog lekkerder te maken doe er dan een klein beetje vers geperst citroensap door.