Herfst stoofschotel van rundvlees en herfstgroenten met bokbier. Natuurlijk vergt deze stoofpot wat tijd, maar je zet hiermee het seizoen echt op tafel. Deze herfst stoofschotel maak je het liefst met magere runderlappen (suddervlees wat minder gemarmerd is als riblappen en sukadelappen, Heerlijk als stoofvlees). Naast een goede vleeskeus zit de stoofpot vol verse herfstgroenten en natuurlijk bokbier.
Herfst stoofschotel van rundvlees, herfstgroenten en bokbier.
- 600 gram magere runderlappen
- 3 grote uien,grof gehakt
- 1 prei in grove ringen
- 1 grote winterwortel,geschrapt en grof gesnipperd
- 100 gram boter
- peper
- 1 lepel kruidenazijn.(of natuur azijn)
- 4 dl runderbouillion
- 1 1/2 dl bokbier
- 10 eetlepels oude broodkruim (of paneermeel)
- 100 gram geraspte belegen kaas
Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is. Dep het goed droog met keukenpapier. Snijd het vlees in dobbelstenen en strooi er iets zout en peper over. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verhit de boter in een braadpan. Bak hierin al omscheppend het rundvlees licht aan. Voeg ui en wortel en prei toe. Breng op smaak met peper. Doe het geheel in een grote ovenschaal of braadslede. Voeg azijn, bouillon en bokbier toe. Doe de helft van het broodkruim erbij en dek de schotel af met aluminiumfolie. Laat het geheel in het midden van de voorverwarmde oven 2 1/2 uur garen.
Schep de stoofschotel om de 45 minuten even om. Verwijder 20 minuten voor het einde van de stooftijd het aluminiumfolie. Verdeel de andere helft van het broodkruim en de geraspte kaas erover. Verhoog de temperatuur van je oven naar 225 graden en laat de schotel nog 15 minuten gratineren tot er een goudbruin en krokant laagje ontstaat.
Serveren met gebakken aardappels, huisgemaakte friet, of knoflookbrood.