Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Herfststoofpot van varkenswangen en flespompoen

0

Herfststoofpot van varkenswangen en flespompoen – Nu de herfst weer in het land is, is het de ideale periode om gerechten met pompoen te maken. Je hebt verschillende soorten pompoen. In dit recept is voor flespompoen gekozen. Ook bekend als de butternut. Dit is een kleine tot middelgrootte pompoensoort die zijn naam dankt aan zijn flesachtige vorm. Het gewicht van de flespompoen schommelt tussen de 1 à 2 kilo. Hij heeft een gladde, harde crèmekleurige schil. Het vruchtvlees is oranje en heeft weinig pitjes. Pompoen is ontzettend veelzijdig en wordt vaak gebruikt in soep, maar je kunt er ook prima puree van maken, roosteren of zelfs verwerken in een stoofschotel. Zoals in deze herfst stoofpot van varkenswangen en flespompoen.

Herfststoofpot van varkenswangen en flespompoen

  • 700 gr flespompoen
  • 1,5 kilo varkenswangen
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 groene en 1 rode (punt)paprika
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 500 ml cola
  • 400 ml kalfsfond
  • cayennepeper
  • 1 laurierblad
  • takje tijm
  • peterselie
  • boter en olijfolie
  • peper en zout

Snijd de uien in halve ringen en snipper de knoflook. Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd in blokjes. Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en snijd in reepjes. Verhit een eetlepel boter en olijfolie in een braadpan en bak de wangetjes mooi goudbruin aan. Kruid met peper en zout. Leg de gebakken stukken vlees in een grote ovenbestendige stoofpan en bestrooi met de bloem. Schep goed door. Hierdoor krijg je tijdens het stoven een licht ingedikte saus. De ui, knoflook en paprika mogen nu zachtjes gefruit worden in het braadvet van het vlees. Voeg als laatste de blokjes pompoen toe en laat nog even aanstoven, max 2 a 3 minuten. Schep de groenten bij het vlees en schenk er de kalfsfond en de cola bij. Leg het laurierblad en de tijm erop en kruid met cayennepeper naar smaak. Zet de pan met deksel gedurende ongeveer 2 uur in een voorverwarmde oven van 120 tot 130 graden en laat zachtjes garen. Bestrooi de stoofpot met grof gehakte platte peterselie. Lekker met aardappelpuree, rijst of een stukje stokbrood.

Tafel lekker!

Printen

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.